Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rury pex - jakie?

Recommended Posts

Jest kilka tematów o hydraulice opartej na systemie pex ale są to tematy stare i już nie aktualne - przynajmniej cenowo.

Za chwilę kładę hydraulikę na pexach i pytanie dotyczy jakiej firmy kupić rury a jakiej unikać np. us metrix w promocji jest za 2,6zł/m, na allegro jest daimond za 1,85zł/m - czy warto to kupić czy może inne firmy.

2 pytanie dotyczy podłogówki opartej na pexach, mój instalator chce układać na podłogówce pexy bez alu - czy to ok, czy lepiej niech układa z alu.?

Jest kilka tematów o hydraulice opartej na systemie pex ale są to tematy stare i już nie aktualne - przynajmniej cenowo.

Za chwilę kładę hydraulikę na pexach i pytanie dotyczy jakiej firmy kupić rury a jakiej unikać np. us metrix w promocji jest za 2,6zł/m, na allegro jest daimond za 1,85zł/m - czy warto to kupić czy może inne firmy.

2 pytanie dotyczy podłogówki opartej na pexach, mój instalator chce układać na podłogówce pexy bez alu - czy to ok, czy lepiej niech układa z alu.?

Osobiście uważam pex za lepszy od pex ( w końcu niejednorodny materiał).

Co do f-y usmetrix - turkey, diamond tajwan czy china...

Jeśli chcesz firmówki z gwarancją to Rehau, Wavin, Wirsbo, Purmo

pytanie dotyczy podłogówki opartej na pexach, mój instalator chce układać na podłogówce pexy bez alu - czy to ok, czy lepiej niech układa z alu.?

moj chce z alu .....czemu ...???.... nie powiedzial :lol: ale widzialem jego roboty i wszystko dziala .....zaufam mu :lol:

bo nie potrafi prawidłowo ikładać pexa/za ciężko mu się pexa układa (wybierz sobie odpowiedź).

Alupex jest "przyjacielem hydraulika" bo ma pamięć kształtu. Tzn jak go powygina to tak zostanie, a normalny pex nie-dlatego ciężej się go układa.

z tego co wiem to wręcz nie powinno się układać w podłogówce rur pex, tylko Alu-pex. Chodzi coś o dyfuzję tlenu przez rurkę pex, czemu ma zapobiedać warstwa aluminium. Ma to chronić układ zamknięty przed wnikaniem gazów do rury czy jakoś tak, ale to niech sie już jacyś fachowcy wypowiedzą.

z tego co wiem to wręcz nie powinno się układać w podłogówce rur pex, tylko Alu-pex. Chodzi coś o dyfuzję tlenu przez rurkę pex, czemu ma zapobiedać warstwa aluminium. Ma to chronić układ zamknięty przed wnikaniem gazów do rury czy jakoś tak, ale to niech sie już jacyś fachowcy wypowiedzą.

Dlatego też w pexie Rehau zwie się toto "eval" czyli z barierą antydyfuzyjną w odróżnieniu od "natural" (szokowana termicznie do wody pitnej).

Do podłogowki zastosowalem wymienionego juz Diamonda z Allegro (dobra cana) a do grzejników drozsze Pex-y z Wavina i Rotha (tez z Allegro bo najtaniej :wink: ) , dlatego ze tam idzie wyzsza temperatura i mam wieksza pewnosc ze nic sie nie stanie. Ale tak nawiasem mówiąc kazdy narzeka ze USMertix i Diamond to jakis szajs z Chin czy Turcji ale czy ktos porownywal naocznie te rurki z "firmowymi" ?? Ja nie widzalem zadnej roznicy, malo tego , Diamond miał równiejsze scianki niż np. Wavin.

Do podłogowki zastosowalem wymienionego juz Diamonda z Allegro (dobra cana) a do grzejników drozsze Pex-y z Wavina i Rotha (tez z Allegro bo najtaniej :wink: ) , dlatego ze tam idzie wyzsza temperatura i mam wieksza pewnosc ze nic sie nie stanie. Ale tak nawiasem mówiąc kazdy narzeka ze USMertix i Diamond to jakis szajs z Chin czy Turcji ale czy ktos porownywal naocznie te rurki z "firmowymi" ?? Ja nie widzalem zadnej roznicy, malo tego , Diamond miał równiejsze scianki niż np. Wavin.

Nie raz i nie dwa porównywałem. Nie wiem jak zauważyłeś że Wavin miał bardziej krzywe niż Diamond...?

Mało tego pisałem już o przypadku "wystrzału" Diamonda pod ciśnieniem ... 1 bar.

Ostatnio koleś uderzał do mnie z chińskim Rifengiem (wykupili oni linię od Uponora ), ale na moją prośbe o próbki rur i kształtek więcej się nie pojawił... Do dziś nie wiem czemu?

Allegro

Rura po 1,85zł/m

RURA TA JEST PRZETESTOWANA NA MAKSYMALNE CIŚNIENIE 1 Mpa PRZY TEMPERATURZE 95 oC.

KAŻDY KTO SIĘ ZNA NA TEMACIE WIE ZE PARAMETRY TE TO JUŻ WYŻSZA PÓŁKA.;)

Link: http://www.allegro.pl/item118650830_rura_al_pex_najlepsza_do_podlogowki_najtansza_.html

Mały a może Ty sie po prostu nie znasz i nie wiesz ze te rury to najwyższa półka :lol:

Swoje doświadczenie zdobyłem robiąc sekcję zwłok US Metrixa i Dalpex-a. US ma warstwę alu "zaklejoną na zakładkę" natomiast Delpex ma pancerzyk spawany (podobno laserowo) i ten spaw można zauważyć. Osobiście nie kupię US. Jakoś umiem sobie wyobrazić wymianę rurki Cu w ścianie ale jakoś nie widzę naprawy dziurawej podłogówki. Może to kwestia słabej wyobraźni :D

Swoje doświadczenie zdobyłem robiąc sekcję zwłok US Metrixa i Dalpex-a. US ma warstwę alu "zaklejoną na zakładkę" natomiast Delpex ma pancerzyk spawany (podobno laserowo) i ten spaw można zauważyć. Osobiście nie kupię US. Jakoś umiem sobie wyobrazić wymianę rurki Cu w ścianie ale jakoś nie widzę naprawy dziurawej podłogówki. Może to kwestia słabej wyobraźni :D

Ja juz to przerabiałem wskutek działalności kafelkarza...