Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

zakładam 2 temat pod rząd ale pytanie też dla mnie ważne. Przed rozpoczęciem budowy domu spotkałem sie z instalatorem POŚ i on poradził mi żebym robiąc odpowietrzenia kanalizy puścił rury fi100 bo tak należy pod oczyszczalnie, bo jak będa fi50 to będzię coś dziać i może śmierdzieć w łazienkach. Czy ma rację? bo tu pojawia sie problem ponieważ rury fi 100 nie mozna praktycznie ukryć w ściance działowej i nie wiem czy nie lepiej jednak zrobić redukcję i dac fi50?

co wy na to?

https://forum.murator.pl/topic/59289-przydomowa-oczyszczalnia-%C5%9Bciek%C3%B3w-przekr%C3%B3j-rur/

U mnie mam tak że odpowietrzenie jest tą samą rurą co pion kanalizacyjny. Przewietrzanie odbywa się w ten sposób że zasysa powietrze kominkiem wentylacyjnym na końcu drenażu potem dmucha przez drenaż . zbiornik , rury kanalizacyjne i na dach.

Ja planuję dać wywiewkę fi 100 po ścianie zewnętrznej budynku (w styropianie). Podejście do wywiewki dam bezpośrednio przed zbiornikiem POŚ-a, poszczę po ścianie, przebiję się przez połać dachową i tam wypuszczę kominkiem systemowym na 60 cm ponad połać.

Mam jedną wywiewkę w domu fi 50, ale wszyscy spece z którymi rozmawiałem twierdzili, że po pierwsze przekrój jest za mały na potrzeby oczyszczalni, a po drugie jest za daleko (ok. 8-9 m do podejścia do zbiornika) i zalecili zrobienie drugiej z setki.

Gość oczyszczalnia

musi być wyjście 110mm ponad dach najlepiej w szczycie i min. 60cm. np. od okien dachowych. :)

My sprzedajemy i montujemy jedynie oczyszczalnie 3-komorowe PIPELIFE od 2003r. Mamy 8 lat doświadczeń. :D

Oczyszczalnie Pipelife są w pełni bezobsługowe (bez bio-preparatów i czyszczania kosza filtracyjnego co 6 miesięcy!) tylko wywóz osadów stałych, tłuszczy i piany co 2 lata.

Mamy montaże w całej polsce i jeśli chcesz porozmawiać z użytkownikami możemy dać kontakt np. do 3 osób w dowolnym zakątku polski.

pozdrawiam

Robert :)

• 2 weeks później...