Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZAMBO!!!

Madera

Recommended Posts

Kochani ratujcie!

Zalozylam szambo 10m3 z przylaczeniem do domu(i w przyszlosci do szambiarki) a poniewaz teren jest podmokly-wysoki poziom wod gruntowych-podczas izolowania plyty i komina w szambie,odkopano je czesciowo i teraz,po tych olbrzymich opadach wyplynelo na wierzch.Jednoczesnie prawdopodobnie zniszczyly sie przylaczone rury i obecnie jest pelne wody(szambo betonowe).

Co robic???

Kochani ratujcie!

Zalozylam szambo 10m3 z przylaczeniem do domu(i w przyszlosci do szambiarki) a poniewaz teren jest podmokly-wysoki poziom wod gruntowych-podczas izolowania plyty i komina w szambie,odkopano je czesciowo i teraz,po tych olbrzymich opadach wyplynelo na wierzch.Jednoczesnie prawdopodobnie zniszczyly sie przylaczone rury i obecnie jest pelne wody(szambo betonowe).

Co robic???

Ja miałem dokładnie to samo - wody gruntowe na...1 metrze.

Porada? Szambo ze stabilizatorami (to takie skrzydełka na dole) oraz myślący operator koparki.

A na szybko zalej je wewnątrz wodą - po wpływem ciężaru opadnie na dno.

... A na szybko zalej je wewnątrz wodą - po wpływem ciężaru opadnie na dno.

O ile nastapił obsypanie się ziemi z boków wykopu na dno. A jest to bardzo prawdopodobne.

Moja rada wykopać, naprawić zakopać ponownie z zakotwiczeniem.

Teroetycznie tak choć może jest jakaś szansa. Co do zakotwiczenia to musowo! Bo będzie działało jak statek - po wybraniu z tendencją wyskakiwania na wierzch - takie numery były w Karwieńskich Błotach - po wybraniu rozwalając kostkę na podjeździe wylatywało do góry wskutek siły wyporu.

Dzieki za rady :)

Prosze o cos blizszego jak wyglada to zakotwiczenie szamba i co to sa stabilizatory....

A moze jakis namiar telefoniczny na speca od plywajacych szamb(okolice Warszawy)??? :wink:

Ps.Czy nie byloby dobrym wyjsciem przeniesienie go w inne miejsce na dzialce(caly teren powierzchni jest niestety podmokly).

A moze wykonac drenaz?

Dzieki za rady :)

Prosze o cos blizszego jak wyglada to zakotwiczenie szamba i co to sa stabilizatory....

A moze jakis namiar telefoniczny na speca od plywajacych szamb(okolice Warszawy)??? :wink:

Ps.Czy nie byloby dobrym wyjsciem przeniesienie go w inne miejsce na dzialce(caly teren powierzchni jest niestety podmokly).

A moze wykonac drenaz?

Drenaż niewiele da jeśli cały teren jest podmokły bo gdzie tą wodę odprowadzić?

Co do stabilizatorów to są w dolnej części szamba (ja mam betonowe) takie wystające "płyty" na boki. Po zasypaniu ciężar piachu przygniata je nie dopuszczając do potwierdzania prawa Archimedesa ;-).

A zakotwienie? Cóż najprostsze w Waszym wypadku byoby zalanie części szamba betonem co niestety skutkowałoby jego zmniejszeniem.

• 2 weeks później...

Witam! podpowiedzcie proszę, jak prawidłowo "zakotwiczyć" w gruncie szambo z poliestru 8500l ? wysoki poziom wody ok 1m, producent zaleca wieniec betonowy, ile tego betonu, i gdzie go wylać, jeżeli zbiornik w kształcie walca ma tylko kołnierz 6 cm na łączeniu w połowie wysokości?

Pozdrawiam forumowiczów.

Przyłączam się do listy poszkodowanych przez ostatnie ulewy :cry: Co prawda sam jestem sobie trochę winien, ale gdyby nie spadła aż taka ilość deszczu, to może obyłoby się bez strat... Póki co moje szambo z tworzywa pływa sobie w wykopie wraz z dużym fragmentem obsypanej ściany wykopu :( Teraz do naprawy całej sytuacji wykorzystam chyba beton, ale do tej pory i tak jestem z $$ do tyłu :-?

Krisker- wybierz wodę(mnie udało się wiaderkiem :lol: ) nalej wody do zbiornika i może siądzie. Jeżeli wody przybywa w wykopie tak jak u mnie to lej i kontroluj osiadanie ,"utopiłem" szambo po napełnieniu do pełna, a teraz kombinuję z obciążeniem. pozdrawiam.

U mnie sytuacja skoplikowała się, ponieważ obsypała się jedna ze ścian wykopu i poleciała częściowo pod spód szamba. Plan mam teraz taki:

- wypompować wodę z szamba (mam pompę, więc nie będzie problemu)

- wypompować wodę z wykopu

- postawić szambo do pionu (będzie zajmowało mało miejsca i będę mógł ponownie przygotować podłoże

- położyć szambo

- obsypać je ziemią rodzimą (glina) do połowy

- wykonać "wcięcia" w boki wykopu i szalunki (z desek albo z ziemi - gliny)

- zazbroić szalunki pod belki wzmacniające

- zalać wszystko betonem B15

Te "belki" mają stanowić monolit razem z płytą nad szambem. Takie rozwiązanie sprawi, że szambo drugi raz nie wypłynie, a ja będę je mógł zakopać tak jak chciałem (głęboko na 3m) i przysypać ponad metrową warstwą ziemi bez obawy o zbiornik. Tak bardzo poglądowo zarzuciłem mój pomysł na rysunku.

http://www.mbp.olsztyn.pl/~krisker/img/szambo.JPG