Frankai 20.02.2002 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2002 A myśleliście o kamerach? Oto adresik zdiś:http://polityka.onet.pl/artykul.asp?DB=162&ITEM=1077128&M=RA&MP=6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.02.2002 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2002 Jeden z Was wspominał o centrali firmy Electronics Line. Widziałem coś takiego. Namawiał mnie na to instalator - model SUMMIT 3208 GOLD. Co myślicie o tej firmie. ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.02.2002 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2002 Zakładałem tą samą. Polecali jako nie gorszą a tańszą niż DCS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 07.03.2002 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2002 Biorąc pod uwagę fałszywe alarmy i niepotrzebne a płatne wzywanie firmy ochroniarskiej - czy stosuje się w systemach alarmowych logikę 2 z 3? Czy stosowanie takiej logiki ma tylko sens w chwili, gdy czujki się wpełni dublują, a to znaczy w dużych systemach, bo i czujki są zdublowane, i centralka musi być większa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.03.2002 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2002 Temat do SJS, jak sam pisze dobrze obeznanego z tematem.Mój do na parterze ma sześć ponieszczeń (w tym wiatrołap bez okna oraz garaż).Użytkowe poddasze to kolejnych pięć pomieszczeń z oknami.Projekt przewiduje zamontowanie w każdym pomieszczeniu kontaktronów w oknach, czujki na tłuczenie szyby - bo wyłamanie kona łomem jej nie włączy i potrzebny kontaktron) oraz czujka PIR. W wiatrołapie (5m2) jest kontaktron w drzwiach i PIR).Łącznie daje to 11 pomieszczeń z trzema obwodami - łącznie 32 (wiatrołap tylko 2).Jaką w tej sytuacji trzeba zamontować centralę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mierzwik 11.03.2002 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2002 Jaka jest minimalna dopuszczalna wielkosc pomieszczenia w ktorym mozna zastosowac PIR? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.03.2002 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2002 Odgrzebałem zapomniny temat.Mam podobny problem z systemem alarmowym. Firma zaprojektowała mi podobną ilość obwodów alarmowych tj. czujniki PIR, kontaktrony i czujki na tłuczenie okien. Czy zatem zasadne jest montowanie tak rozbudowanej centrali, czy można jakoś wykorzystać wejścia centrali alarmowej dla kilku obwodów?Dosyć dokładnie rozpisywał się SJS na te tematy, więc do niego kieruję zapytanie.Z góry dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gmx 23.03.2002 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2002 To zależy. Jak będziesz chciał wykupić monitoring to może się okazać, że lepiej mieć tak jak oni chcą - czyli pewnie każdy obwód to inny czujnik. Ja stosowałem po 2 obwody na pomieszczenie. Dodam, że wykonałem instalację sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.03.2002 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2002 A czy są centrale, które mają ok 30 wejść tak aby można było podłączyć każdy obwód niezależnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aziel 25.03.2002 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2002 Np. DSC 520.8 wejść w standardzie + moduły rozszerzeń (EM).Są dwie szkoły dotyczące instalacji EM:1. Aby zmniejszyć ilość okablowania EM montuje się w oddalonych od centralki puszkach piętrowych, a z centralki do puszek tylko kabel magistralny2. Aby zachować gwiaździsty układ okablowania wszystkie kable sprowadza się do jednej obudowy, która mieści płytę główną i EM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 27.03.2002 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2002 Spotkałem się z ofertą zakupu alarmu bezprzewodowego, działa jak pilot telewizyjny. Zreszta załącza sie go i wyłącza breloczkiem.Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lechu 02.04.2002 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2002 Drodzy użytkownicy forum. Czy ktoś mi może opisać w którym miejscu powinno się umieścić czujki - na wprost chronionego okna, czy na ścianie przylegającej, tak by czujka "patrzyła" równolegle do płaszczyzny okna? Leszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 02.04.2002 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2002 Czujki PIR należy umieszczać tak uniknąć bezpośredniego oświetlenia promieniami słońca (uwzględnić odbicia od luster w domu) gdyż takie olśnienie czujki może powodować fałszywe alarmy.Typowe miejsce umieszczenia czujki to wys. 2,2m w pobliżu narożnika pokoju, który jest tworzony przez ścianę równoległą do okna i ściane prostopadłą. Wybrać należy narożnik, dalej położony od drzwi wejściowych do pokoju aby uniemożliwić zasłonięcie czujki przebywając w strefie martwej - samoobrona czujki - (np. jeżeli czujka jest nad drzwiami wejściowymi, to nie wchodząc do pokoju można zasłonić czujkę).Natomist stosując czujkę jako kutrynę, która ma chronić tylko okno należy ją umieścić przy ścianie okiennej. Aktywna strefa równolegle do okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lechu 11.04.2002 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2002 Czy ktoś z forumowiczów wie czym się różni czujka PIR analogowa od procesorowej(dla przykładu czujka 3D QUAD oraz 3D PRO). Czujki oferują porównywalne funkcje natomiast cena jest znacząco różna. Jakie konsekwencje mogą mnie spotkać jeśli zastosuję czujkę PIR analogową zamiast cyfrowej? Czy znacie jakieś czujki PIR i dualne które oferują dobre parametry techniczne i przystępną cenę?. Pozdrawiam Lechu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofj 11.04.2002 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2002 A co sadzicie (jesli ktoś ma stałe łącze - SDI lub podobne) o zestawach - komputer + kamery + oprogramowanie alarmowe - podobno sa takie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 11.04.2002 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2002 Zajrzyj na stronę http://www.alarm.home.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek34 12.04.2002 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2002 Kilka podstawowych informacji o systemach alarmowych znajdziecie na stronie http://www.alarmserwis.pl/teoria.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biky 11.09.2002 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2002 witam. szukam własnie jakiegoś rozwiazania do domu i znalazłem cos takiego pod http://www.jablotron.pl z opisów /w teorii/ te rozwiązania bezprzewodowe wygladają OKAY. nie wiem niestety nic o jakości tych produków, tzn. czy są skuteczne i bezpieczne ktoś z szanownych grupowiczów słyszał o nich lub ma jakieś własne doświadczenia. prosze o opinie, mogą być pozytywne. sadząc po tematach w dyskusji - przyda się rónież innym. biky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.09.2002 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2002 witam. szukam własnie jakiegoś rozwiazania do domu i znalazłem cos takiego pod http://www.jablotron.pl z opisów /w teorii/ te rozwiązania bezprzewodowe wygladają OKAY. nie wiem niestety nic o jakości tych produków, tzn. czy są skuteczne i bezpieczne ktoś z szanownych grupowiczów słyszał o nich lub ma jakieś własne doświadczenia. prosze o opinie, mogą być pozytywne. sadząc po tematach w dyskusji - przyda się rónież innym. biky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts