Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy mo?na samemu za?o?y? alarm?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
Biorąc pod uwagę fałszywe alarmy i niepotrzebne a płatne wzywanie firmy ochroniarskiej - czy stosuje się w systemach alarmowych logikę 2 z 3? Czy stosowanie takiej logiki ma tylko sens w chwili, gdy czujki się wpełni dublują, a to znaczy w dużych systemach, bo i czujki są zdublowane, i centralka musi być większa?

Temat do SJS, jak sam pisze dobrze obeznanego z tematem.

Mój do na parterze ma sześć ponieszczeń (w tym wiatrołap bez okna oraz garaż).

Użytkowe poddasze to kolejnych pięć pomieszczeń z oknami.

Projekt przewiduje zamontowanie w każdym pomieszczeniu kontaktronów w oknach, czujki na tłuczenie szyby - bo wyłamanie kona łomem jej nie włączy i potrzebny kontaktron) oraz czujka PIR. W wiatrołapie (5m2) jest kontaktron w drzwiach i PIR).

Łącznie daje to 11 pomieszczeń z trzema obwodami - łącznie 32 (wiatrołap tylko 2).

Jaką w tej sytuacji trzeba zamontować centralę?

• 2 weeks później...

Odgrzebałem zapomniny temat.

Mam podobny problem z systemem alarmowym. Firma zaprojektowała mi podobną ilość obwodów alarmowych tj. czujniki PIR, kontaktrony i czujki na tłuczenie okien. Czy zatem zasadne jest montowanie tak rozbudowanej centrali, czy można jakoś wykorzystać wejścia centrali alarmowej dla kilku obwodów?

Dosyć dokładnie rozpisywał się SJS na te tematy, więc do niego kieruję zapytanie.

Z góry dziękuję za odpowiedź

Np. DSC 520.

8 wejść w standardzie + moduły rozszerzeń (EM).

Są dwie szkoły dotyczące instalacji EM:

1. Aby zmniejszyć ilość okablowania EM montuje się w oddalonych od centralki puszkach piętrowych, a z centralki do puszek tylko kabel magistralny

2. Aby zachować gwiaździsty układ okablowania wszystkie kable sprowadza się do jednej obudowy, która mieści płytę główną i EM

Czujki PIR należy umieszczać tak uniknąć bezpośredniego oświetlenia promieniami słońca (uwzględnić odbicia od luster w domu) gdyż takie olśnienie czujki może powodować fałszywe alarmy.

Typowe miejsce umieszczenia czujki to wys. 2,2m w pobliżu narożnika pokoju, który jest tworzony przez ścianę równoległą do okna i ściane prostopadłą. Wybrać należy narożnik, dalej położony od drzwi wejściowych do pokoju aby uniemożliwić zasłonięcie czujki przebywając w strefie martwej - samoobrona czujki - (np. jeżeli czujka jest nad drzwiami wejściowymi, to nie wchodząc do pokoju można zasłonić czujkę).

Natomist stosując czujkę jako kutrynę, która ma chronić tylko okno należy ją umieścić przy ścianie okiennej. Aktywna strefa równolegle do okna.

• 2 weeks później...

Czy ktoś z forumowiczów wie czym się różni czujka PIR analogowa od procesorowej(dla przykładu czujka 3D QUAD oraz 3D PRO). Czujki oferują porównywalne funkcje natomiast cena jest znacząco różna.

Jakie konsekwencje mogą mnie spotkać jeśli zastosuję czujkę PIR analogową zamiast cyfrowej?

Czy znacie jakieś czujki PIR i dualne które oferują dobre parametry techniczne i przystępną cenę?.

Pozdrawiam

Lechu

• 4 months później...

witam. szukam własnie jakiegoś rozwiazania do domu i znalazłem cos takiego pod http://www.jablotron.pl

z opisów /w teorii/ te rozwiązania bezprzewodowe wygladają OKAY.

nie wiem niestety nic o jakości tych produków, tzn. czy są skuteczne i bezpieczne :smile:

ktoś z szanownych grupowiczów słyszał o nich lub ma jakieś własne doświadczenia. prosze o opinie, mogą być pozytywne.

sadząc po tematach w dyskusji - przyda się rónież innym. biky

witam. szukam własnie jakiegoś rozwiazania do domu i znalazłem cos takiego pod http://www.jablotron.pl

z opisów /w teorii/ te rozwiązania bezprzewodowe wygladają OKAY.

nie wiem niestety nic o jakości tych produków, tzn. czy są skuteczne i bezpieczne :smile:

ktoś z szanownych grupowiczów słyszał o nich lub ma jakieś własne doświadczenia. prosze o opinie, mogą być pozytywne.

sadząc po tematach w dyskusji - przyda się rónież innym. biky