Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

czy warto podjać się budowy domu na mokrej działce

Na to pytanie sam musisz sobie odpowiedziec..

ja mam podmokla dzialke i wiem ze fundament bedzie mnie kosztowal wiecej.nie zrobie tez piwnicy. musialem tez zainwestowac w droge zeby auta nie utonely. Wazne jest tez czy na tej podmoklej dzialce masz gline czy moze pod humusem piach..ktory jest nosnym podlozem. zrob badanie geologiczne zeby okreslic dokladnie warunki do budowy.

plusem jest to ze bede mogl zrobic oczko wodne z naturalna woda,studnie tanim kosztem i wlasnorecznie,rosliny mi nie uschna podczas upalow.

napewno sucha dzialka jest lepsza ale ja ta (40ar) mialem prawie za free (od rodziny) i 3km od samego centrum i przy lesie wiec sie nie zastanawialem.

https://forum.murator.pl/topic/59317-jaki-fundament-na-mokrej-dzia%C5%82ce/#findComment-1306970

Ktos tu niedawno pisał że robiła ławy na 1m (czy nawet 1,2m) szerokie.

Budować się możesz nawet na bagnie, to tylko kwestia kasy.

Obejrzyj dokładnie działke i spróbuj ocenićskąd bierze się tam woda.

Może za działka jest długie lekkie wzniesienie.

Sprawdź czy sąrowy melioracyjne (u mnie po wykopaniu rowów woda spadła o 1m w dół).

Najgorsze są "cieki" wodne z których uparcie wybija woda (u mojego szefa tak było, bawili się z tym chyba z 2 miesiace próbujac na tym zalać beton - w końcu kopali gdziesprzypadkiem z 15 metrów dalej na sąsiedniej budowie i woda przestała wybijać)

Po przekopaniu rowu pod przyłącze wody i zasypaniu go pospółką (nie gliną spowrotem) woda znowu opadła aż mi studzienkę z której czerpałem wode na budowę przysuszyło.

Także pozbycie się wody to kwestia rowów, przekopania diałki w celu przerwania hocby poniemieckich niedroznych drenów.

I jeszcze dobrze by bylo siędowiedziec czy na planowanym poziomie posadowienia jest dalej glina czy już coś nośnego. To upraszcza sprawę.

https://forum.murator.pl/topic/59317-jaki-fundament-na-mokrej-dzia%C5%82ce/#findComment-1307131

dodam od siebie ze gdy wykopalem studnie , wpuscilem kregi betonowe ........ "wysuszyłem" prawie 1/4 dzialki .... teraz na podlewanie trawki jak znalazł ...taka studnia swietnie wode sciaga po deszczach .

albo zamiast drenazu budunku - moze drenaż opaskowy działki :lol:

https://forum.murator.pl/topic/59317-jaki-fundament-na-mokrej-dzia%C5%82ce/#findComment-1307197