Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Viessman czy Vaillant

Gość

Recommended Posts

Na zachodzie klient potrafi rozróżnić dobry towar od szajsu .Natomiast do polski jest sprowadzany szajs bo ten dobry towar jest za drogi i sprzedaję się go jako markowy. Nie jest tajemnicą że 70% towarów to już zachód nie może wykonać :wzgłedy ekonomiczne" tylko jest produkowane na polski rynek w chinach.Jeżeli nie wierzycie mogę przytoczyć fakty.Ceny baterii uchylnej ksztąłtują się na poziomie 34zł ,gdy jeszcze nie dawno sam wkład ceramiczny kosztował 32zł.To że mają 8%ołowiu to już nie wspomnę a Polskie z cęną 100zł leżą i się nie sprzedają.

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ludzie, dajcie sobie spokój z tą demagogią, wystarczy że PSL i Samoobrona raczą nas taką retoryką w Sejmie. Socjalizm się skończył i miejmy nadzieję że nie wróci. Kupujmy to co dobre i tanie, a jak dodatkowo będzie polskie to tylko się cieszyć. Jeździłem dwa lata autem polskiej produkcji i 3 razy w miesiącu musiałem odwiedzać mechanika, przesiadłem się na niemieckie za podobne pieniądze i mam święty spokój. Nie będę wzywał serwisu do kotła co parę tygodni i jednocześnie się cieszył że dałem zatrudnienie kilku Polakom. Jeśli cena Termeta i Vaillanta czy Junkersa jest podobna to dla mnie sprawa jest prosta.

Dyskusja sprowadza się do wyboru: Czy lepiej kupić mercedesa (drogie części wymieniane bardzo rzadko) czy cinquecento (tanie, produkowane przez Polaków, części wymieniane co tydzień). Ja po konsultacji ze znajomym instalatorem i serwisantem kotłów wybrałem Buderusa. Znajomy serwisuje Viessmana i Buderusa i twierdzi, że ten pierwszy jest bardziej zawodny.

Dziwnie się składa że obojętnie co by się powiedziało to i tak efekt będzie taki sam.Mercedesy się nie psują ,ale o czym wy rozmawiacie .Samochód jako przykład wogóle nie jest na miejscu bo jak porównać komfort jazdy z ogrzewanie kiedy parametr pracy jest taki sam wszystkich kotłów.Ja kiedyś powiedziałem że każdy decyduje o wyborze sam i jak będzie potem zdziwiony swoim wyborem niech wtedy pomyśli czy było warto za taką cenę .

Może porozmawiajmy raczej o konkretach. Viesman stosuje w swoich kotłach tzw. palniki promieniste (jak nie pomyliłem nazwy ... ) Jakie mogą być zalety tego rodzaju rozwiązań wobec tradycyjnych rozwiązań innych producentów ? Czy są z tego rodzaju rozwiązania jakieś korzyści w praktyce ?