Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

istalacje wod-kan

CGRZAD

Recommended Posts

Słyszałem o papach co się ze styropianem nie gryzą.

Zrobisz jak zechcesz. To Twoje przecież. Raz przypiete da się odpiąć. Raz zabetonowane też, ale trudniej.

Adam M.

Kiepski styropian ma sporo przestrzeni pomiędzy kuleczkami, z których się składa. Tam właśnie gromadzi się woda, nawet sporo, ale trzeba go do basenu wrzucić i trylinką przycisnąć. Leżący luzem sam wody nie ssa.

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cytat :

A mam inne pytanie.

Na ile pewne są złączki systemowe skręcane do PEXa.

Chodzi tylko o zimnawodę i podłogówkę (żadnego gotowania)

Spokojnie stosować czy uprzeć się na zaprasowywanie ??[/color]

Skręcane stosuje od kilku lat i nigdy nie miałem problemu. Stosowałem wcześniej firmy KISAN a teraz Comap i do wody użytkowej i do C.O.

Jest zasada że nie powinno się skręcanych np. zatynkowywać czy np. stosować pod wylewką. Nie ma problemu jak zastosujesz je w skrzynce rozdzielaczowej bo zawsze jest do nich dostęp ale podciągałem pod umywalkę a przy grzejniku zasilanym z boku w ścianie przechodziłem na miedz żeby przyłączka ładnie wyglądała i tam złączki były zatynkowane. Nie miałem do tej pory żadnych reklamacji. Myślę że stosując rurę i złączki dobrego producenta nie ma problemu z awariami. Pozdrawiam

jabko napisał:
dzięki

Dosłownie na dniach zamawiam i wybieram między PURMO 3,25zł i Wavin 3,20zł :lol:

Stosowałem najpierw KISAN potem naprzemiennie COMAP i WAVIN a od ok 2 lat tylko WAVIN ( w sklepie w którym się zaopatruje stawiaja tylko na dobre materiały) ceny masz dobre bo u nas 3.45 za wavin.

Pozdrawiam.

pawilon79 napisał:
chce uzyc pex, do centralnego ale nie wiem jak mam puscic rury do grzejników , którędy je puścic

po podłodze, pod stropem w ścianach, nawet pod ziemią (nie żart) jak Ci fantazja podpowie ale samo ułożenie rur to nie wszystko. A jak nie wiesz jak położyć rury to wątpie czy wiesz jak zrobic całą instalację. Lepiej skorzystaj z usług kogos wykwalifikowanego.

pawilon79 napisał:
nie zrozumiałes pytania ale to nic. chodziło mi czy mozna np w podłodze w warstwie ociepleniowej podłogi---kolego.

Jak najbardziej.

Żeby były jak najmniejsze straty tak jak pisano powyżej dobrze byłoby wkomponować rury w taki sposób aby pod nią i nad nią był styropian, a rura w peszlu i najlepiej żadnych złączek w podłodze.

Pozdrawiam