adam_mk 05.02.2007 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Słyszałem o papach co się ze styropianem nie gryzą.Zrobisz jak zechcesz. To Twoje przecież. Raz przypiete da się odpiąć. Raz zabetonowane też, ale trudniej. Adam M. Kiepski styropian ma sporo przestrzeni pomiędzy kuleczkami, z których się składa. Tam właśnie gromadzi się woda, nawet sporo, ale trzeba go do basenu wrzucić i trylinką przycisnąć. Leżący luzem sam wody nie ssa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewoo 05.02.2007 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Cytat :A mam inne pytanie.Na ile pewne są złączki systemowe skręcane do PEXa.Chodzi tylko o zimnawodę i podłogówkę (żadnego gotowania) Spokojnie stosować czy uprzeć się na zaprasowywanie ??[/color] Skręcane stosuje od kilku lat i nigdy nie miałem problemu. Stosowałem wcześniej firmy KISAN a teraz Comap i do wody użytkowej i do C.O. Jest zasada że nie powinno się skręcanych np. zatynkowywać czy np. stosować pod wylewką. Nie ma problemu jak zastosujesz je w skrzynce rozdzielaczowej bo zawsze jest do nich dostęp ale podciągałem pod umywalkę a przy grzejniku zasilanym z boku w ścianie przechodziłem na miedz żeby przyłączka ładnie wyglądała i tam złączki były zatynkowane. Nie miałem do tej pory żadnych reklamacji. Myślę że stosując rurę i złączki dobrego producenta nie ma problemu z awariami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 05.02.2007 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 dzięki Dosłownie na dniach zamawiam i wybieram między PURMO 3,25zł i Wavin 3,20zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawilon79 05.02.2007 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 chce uzyc pex, do centralnego ale nie wiem jak mam puscic rury do grzejników , którędy je puścic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewoo 05.02.2007 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 jabko napisał: dzięki Dosłownie na dniach zamawiam i wybieram między PURMO 3,25zł i Wavin 3,20zł Stosowałem najpierw KISAN potem naprzemiennie COMAP i WAVIN a od ok 2 lat tylko WAVIN ( w sklepie w którym się zaopatruje stawiaja tylko na dobre materiały) ceny masz dobre bo u nas 3.45 za wavin. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewoo 05.02.2007 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 pawilon79 napisał: chce uzyc pex, do centralnego ale nie wiem jak mam puscic rury do grzejników , którędy je puścic po podłodze, pod stropem w ścianach, nawet pod ziemią (nie żart) jak Ci fantazja podpowie ale samo ułożenie rur to nie wszystko. A jak nie wiesz jak położyć rury to wątpie czy wiesz jak zrobic całą instalację. Lepiej skorzystaj z usług kogos wykwalifikowanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawilon79 05.02.2007 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 nie zrozumiałes pytania ale to nic. chodziło mi czy mozna np w podłodze w warstwie ociepleniowej podłogi---kolego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 05.02.2007 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 TAKNa chudziaku w pierwszej warstwie styro mozesz prowadzic zasilanie i powroty grzejników. Tylko nie stosuj PEXa przy kotle na paliwo stałe.Zakładam że masz kocioł gazowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewoo 05.02.2007 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 pawilon79 napisał: nie zrozumiałes pytania ale to nic. chodziło mi czy mozna np w podłodze w warstwie ociepleniowej podłogi---kolego. Jak najbardziej. Żeby były jak najmniejsze straty tak jak pisano powyżej dobrze byłoby wkomponować rury w taki sposób aby pod nią i nad nią był styropian, a rura w peszlu i najlepiej żadnych złączek w podłodze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawilon79 05.02.2007 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 tak bede zakładał kocioł gazowy chociaz nie wiem jeszcze jakiego typu. planuje jeszcze zrobic sobie kominek z pw- z kominka oczywiscie połoze do zasobnika miedzianke.co o tym myslicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts