pokerzysta 14.08.2006 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 naczytałem sie troche na forum na ten temat ale nigdzie nie znalzałem info od użytkowników- wszedzie wywody teoretykówa wiec moje pytania dla tych którzy mają założone te cuda:- czy spełnieją role, a wiec czy macie mniej kamienia np. w czajniku- czy za magnatyzeren macie jakis filtr osadnikówy- czy w przypadku braku filtru ktos zauważył "zamulanie" rury za magnetyzeremi inne przemyslenia uzytkownikówbede wdziecznysam zamierzam zamontowac to cudo techniki ale podchodze raczej sceptycznie czytajac sama lekturę - po prostu niewierny Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.08.2006 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 Żaden wynalazek poza filtrem nie wyteleportuje kamienia z wody. To tylko sposób na nie zamykanie światła rur. Świetny w CO. W czajniku będzie jak było.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nilfina 01.09.2008 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 wyszukiwarka mi wyplula ten watek wiec go odswieze post wyzej bardzo mnie zmartwil bo mam wlasnie bardzo twarda wode w domu i pomijajac wszelkie osady to po kapieli zwyczajnie dostaje dzikiej swedziawki i luszczy mi sie skora (balsamy nie poprawiaja sprawy zbytnio) dodam ze mieszkam w bloku, nie w domu skoro magnetyzery nakrecane na baterie kuchenna, umywalkowa i wannowa nie pomoga... to czy jest cos co moge sama zrobic, nakrecic, przykrecic, dosypac do wody do kapieli (zakladam zeby mozna bylo sie w tym myc a nie zeby wypalilo mi skore na doopie) zeby woda byla mniej twarda? jesli nic nie da sie zrobic w mieszkaniu to moze cos przy wodomierzu (znajduje sie on poza mieszkaniem i jak znam zycie zacznie sie pisanie zgod i uzeranie z TBS zeby laskawie sie zgodzili i mi to zrobili - o ile to w ogole wyjdzie) - i jesli tak to czy musze na takie urzadzenie wydawac ponad tysiac zlotych i czy tansze rozwiazania wybaczcie moze banalne pytania, z gory dziekuje tym, ktorzy cos poradza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nilfina 02.09.2008 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 moze jednak ktos sie wypowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 02.09.2008 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 magnetyzer - "sprawdzony przez automobil kluby" - jak na alledrogo zainwestuj w jakiś filtr - najprostsze układy można kupić za jakieś 200zł ryzyk - fizyk może coś pomoże problemem może być podłączenie, ale dobry hydraulik coś wykombinuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.09.2008 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 Chyba musisz się wyprowadzić z tego domu! Na uzdatnianie tej wody po prostu nie masz miejsca w bloku! Są instalacje, które mogą pomóc, ale nie są tanie i zajmują sporo miejsca. Wodę można odkamienić przez podgrzanie. Masz zamiar podgrzewać/gotować CAŁĄ potrzebną wodę? STAĆ CIĘ?!!! Ale... Można dać próbkę do analizy. Jak parametry będą rażąco przekroczone i problem będzie dotyczył nie tylko Ciebie, ale większej ilości mieszkańców, to można zacząć robić małe piekiełko... Jeżeli tylko Ty masz ten problem, to pozostaje cichy domek w górach! Tam mają miękką wodę... Przy tych ilościach, jakie są potrzebne do kąpieli, gotowania, prania, to żaden nakręcany filtr, choćby i najlepszy, nie da rady! Wody po uzdatnianiu jonitowym to bym nie pił... Dwie instalacje wodne i kompletna stacja uzdatniania? GDZIE? Czarno to widzę... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 02.09.2008 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 @ adam_mk a bateria z czegoś takiego coś takiego ?http://allegro.pl/item425943826_filtr_wody_10_wklad_komplet_uchwyt_klucz.html np 3 sztuki- wkład węglowy- żywiczny- polipropylenowy teoretycznie wykonalne, zajmuje niewiele miejsca, a co sądzisz op skuteczności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 02.09.2008 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 @ adam_mk a bateria z czegoś takiego coś takiego ? http://allegro.pl/item425943826_filtr_wody_10_wklad_komplet_uchwyt_klucz.html np 3 sztuki - wkład węglowy - żywiczny - polipropylenowy teoretycznie wykonalne, zajmuje niewiele miejsca, a co sądzisz op skuteczności? Ale ten zestaw nie powstrzyma kamienia (twardości wody) w dluższej perspektywie .... ten filtr żywiczny to wystarczy na 1000 - 2000 litrów wody ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 02.09.2008 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 w zasadzie taki zestaw miałby służyć poprawieniu parametrów wody nie czarujmy się cudów nie zdziała, ale może być lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 02.09.2008 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 Jeżeli tylko Ty masz ten problem, to pozostaje cichy domek w górach! Tam mają miękką wodę... Już jakiś czas temu zauważono że górale (z różnych stron świata) mają dość porywczy charakter Próbowano znaleźć odpowiedź na pytanie co u ludzi żyjących w górach powoduje zwiększoną chęć do załatwiania spraw za pomocą ciupażki . Okazało się że wody górskie są prawie pozbawione litu. Kiedy podawano góralom brakujący lit w postaci tabletek - górale łagodnieli heheeee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sportek 02.09.2008 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 Last Rico dobre! Ja z kolei słyszałem opowieść o tym, że na bliskim wschodzie w ziemi występuje pierwiastek, który powoduje agresję (a nie jest to "pierwiastek" ropy) i stąd te wszystkie wojny : P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nilfina 02.09.2008 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 Dzięki wszystkim za odpowiedzi wszelakie. Chyba musisz się wyprowadzić z tego domu! Ledwie sie wprowadzilam i wyprowadzic sie nie bardzo mam gdzie :/ Na uzdatnianie tej wody po prostu nie masz miejsca w bloku! Są instalacje, które mogą pomóc, ale nie są tanie i zajmują sporo miejsca. Wodę można odkamienić przez podgrzanie. Masz zamiar podgrzewać/gotować CAŁĄ potrzebną wodę? STAĆ CIĘ?!!! No nie bardzo wlasnie. Nie znam sie na hydraulice, dlatego spytalam o jakies w miare tanie patenty. Ale... Można dać próbkę do analizy. Jak parametry będą rażąco przekroczone i problem będzie dotyczył nie tylko Ciebie, ale większej ilości mieszkańców, to można zacząć robić małe piekiełko... To jest pomysł - chyba zastosuje i dam do zbadania. Tylko pytanie czy to ja mam taką skórę czy wszystkim to doskwiera - bede musiala przeprowadzic male rozpoznanie wsrod sasiadow. Smarowac po kapieli musialam sie zawsze, ale w tym bloku to juz masakra, a jak badalam wode przed podlaczeniem zmywarki takim paseczkiem na twardosc to wyszlo wlasnie 4/5 czyli bardzo twarda wg instrukcji podlaczenia zmywarki. Jeżeli tylko Ty masz ten problem, to pozostaje cichy domek w górach! Tam mają miękką wodę... I zeźlonych górali :D Przy tych ilościach, jakie są potrzebne do kąpieli, gotowania, prania, to żaden nakręcany filtr, choćby i najlepszy, nie da rady! Wody po uzdatnianiu jonitowym to bym nie pił... Dwie instalacje wodne i kompletna stacja uzdatniania? GDZIE? Czarno to widzę... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 02.09.2008 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 Last Rico dobre! Ja z kolei słyszałem opowieść o tym, że na bliskim wschodzie w ziemi występuje pierwiastek, który powoduje agresję (a nie jest to "pierwiastek" ropy) i stąd te wszystkie wojny : P No cóż... nic nie wiem o takim pierwiastku, ale kto to wie ? Nie jest przecież tajemnicą że jesteś z tego co jesz (i co pijesz), jeśli istnieją związki chemiczne które łagodzą agresję, to pewnie są też takie które pobudzają ludzi do nieprzemyślanych działań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 03.09.2008 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 @ adam_mk a bateria z czegoś takiego coś takiego ? http://allegro.pl/item425943826_filtr_wody_10_wklad_komplet_uchwyt_klucz.html np 3 sztuki - wkład węglowy - żywiczny - polipropylenowy teoretycznie wykonalne, zajmuje niewiele miejsca, a co sądzisz op skuteczności? Ale ten zestaw nie powstrzyma kamienia (twardości wody) w dluższej perspektywie .... ten filtr żywiczny to wystarczy na 1000 - 2000 litrów wody ... Oczywiście sporo zależy od twardości wody. Im twardsza tym szybciej nastąpi zużcie filtra, który trzeba przepłukać solanką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 03.09.2008 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 ale jeśli da jakiś wymierny, pozytywny efekt warto się tym tematem zainteresować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 03.09.2008 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 ale jeśli da jakiś wymierny, pozytywny efekt warto się tym tematem zainteresować Kiedyś już taki wątek popełniłem. Było kilka odpowiedzi. Ja sam odpuściłem bo stwierdziłem , że nie będzie mi się chciało co mieąc płukać solanką żywicy. Są wkłady jednorazowe - starcza na ok 2 m3 - koszt ok 24 zł. Ale to za drogo wychodzi. Im więcej żywicy tym dłużej jest bezobsługowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pbas 03.09.2008 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 Wbrew pozorom, magnetyzery działają - tzn, działają w taki sposób, że zmniejszają lub eliminują całkowicie osadzanie się kamienia w rurach, jednak w swojej najprostszej postaci, nie usuwają jonów wapnia (a to główna przyczyna) z wody, co powoduje, że wapń osadza się nadal np. w czajniku. W rozbudowanych zestawach (wraz z właściwymi filtrami) są w stanie wyeliminować z wody jony wapnia. Jednak takie rozwiązania są dość drogie oraz duże i nie mają nic wspólnego z maleńkimi magnetyzerami oferowanymi m.in. na Allegro. O zmiękczaniu wody napisano już tony informacji w Sieci. Część z nich to "bajki" a część przedstawia rozwiązania realne do zastosowania nawet w małych mieszkaniach. Możesz o tym trochę przeczytać np tutaj: http://www.aquafiltr.pl/twarda-woda-jak-zmiekczyc-wode. Wbrew pozorom eksploatacja nawet prostego filtra montowanego na rurze (m.in. z wkładem zmiekczającym) nie musi być droga. Może regularnie kupować nowe wkłady zmiękczające albo też kupić wkład rozbieralny i poddawać jego zawartość (tzw. kwaśny jonit) cyklicznej regeneracji. Nie jest to bardzo kłopotliwa procedura a pozwala zaoszczędzić 50-90% kosztów w stosunku do nowego wkładu zmiękczającego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 04.09.2008 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 Wbrew pozorom, magnetyzery działają - tzn, działają w taki sposób, że zmniejszają lub eliminują całkowicie osadzanie się kamienia w rurach, a co się dzieje z tym kamieniem jak się nie osadza na rurach? NIC! cały czas jest obecny w wodzie. chodzi o rozwiązanie, które odfiltruje kamień i inne niepożądane związki z wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pbas 04.09.2008 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 Wbrew pozorom, magnetyzery działają - tzn, działają w taki sposób, że zmniejszają lub eliminują całkowicie osadzanie się kamienia w rurach, a co się dzieje z tym kamieniem jak się nie osadza na rurach? NIC! cały czas jest obecny w wodzie. Jeśli już cytujesz, to nie wyrywaj fragmentu wypowiedzi z kontekstu W tym samym zdaniu napisałem dalej: " jednak w swojej najprostszej postaci, nie usuwają jonów wapnia (a to główna przyczyna) z wody, co powoduje, że wapń osadza się nadal np. w czajniku". chodzi o rozwiązanie, które odfiltruje kamień i inne niepożądane związki z wody Rozwiązania to: albo centralny zmiękczacz (mały, kompaktowy - np. NSC11ED) albo zestaw filtrów z wkładem zmiękczającym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.09.2008 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 Jonity, jak już pisałem, są i są skuteczne. Są także regenerowalne (solanka? nie pamiętam...). Dla doopy przyjazne, ale czy dla żołądka? I co? DWIE instalacje wodne? Też pytałem... Tu nie ma dobrego rozwiązania i takiego, żeby bezobsługowo i tanio... Chatka w górach? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts