wues 18.11.2016 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 W domu w starym budownictwie jedno pomieszczenie bez okna, przeznaczyłam na łazienkę - ok. 13m3 . Wszystko już jest , oprócz wentylacji. Chcę wykonać jakąś najprostszą ?.... Na ścianie pod sufitem wybiłam już otwór na kratkę . Planuję następujące rozwiązanie, proszę o poradę, czy dobrze kombinuję: ... Od kratki , pewnie z wiatraczkiem - przez sąsiednie pomieszczenie oraz przez strych, chcę przeprowadzić rurę (taką elastyczną jakąś, nie wiem jaką ma nazwę), o średnicy 15 cm. Owa rura będzie wpięta do nieużywanego komina dymnego, który ma już wybite kratki w 4 pokojach - to jedyna wentylacja w domu . I jeszcze takie pytania: - po 1/ najważniejsze : czy mój pomysł jest dobrym rozwiązaniem ? - po 2/ Czy rura musi wychodzić do samej góry komina, zakończona czapeczką, czy wystarczy jak będzie podpięta na strychu do komina? Z pozdrowieniami, bardzo proszę o poradę w tej kwestii, albowiem mokre lustra w łazience to mały dyskomfort, w porównaniu do obawy sypiących sie ścian. Aż strach się bać. Poradźcie, proszę Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/59363-wentylacja-w-lazience/page/2/#findComment-7227699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 18.11.2016 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 Ale czy te cztery kratki to sa w tym jednym kanale w który chcesz wpiąć wentylator czy one mają inne swoje kanały bo jeśli pod ten w który chcesz się wpiąc nie jest nic podłączone to można by nie puszczac rury flex na sam dach ale pod warunkiem że kanał jest w miare czysty i nie ma tam sadzy w przeciwnym wypadku trza do samej góry ale mogą być problemy ze skroplinami. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/59363-wentylacja-w-lazience/page/2/#findComment-7227735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mietek440 18.11.2016 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 Panowie temat już chyba nieaktualny , zwróciliście uwagę na datę postów ? Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/59363-wentylacja-w-lazience/page/2/#findComment-7227779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwm 24.05.2017 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 (edytowane) Witam, Mam mala lazienke 4m2. 10 lat temu zrobilem w niej wentelacje tzn. kratka w suficie nad wanna, od kratki nieocieplona elastyczna rura na strychu, biegnaca do gory przez ok 1m pod niewielkim katem, by potem wbic sie w stary przewod kominowy w scianie (czyli po drodze od kratki do sufitu mam 3 kolanka prawie 90 stopni). Lazienka jest na pietrze, strych bardzo niski i z malym spadem, odleglosc od kratki do wylotu komina to 1,5m. Na poczatku przez kilka lat mialem obrotowa nasadke kominowa (ktora unieruchomilem po wyrobieniu sie lozysk, ktore halasowaly niemilosiernie). Dodam ze w lazience jest okno, w ktorym lufcik jest prawie zawsze uchylony , w drzwiach sa otwory wentylacyjne. Przez ostatni rok zauwazam plamki plesni na suficie i scianie i co najwazniejsze w rogu w ktorym znajduje sie kratka wentylacyjna (!). Usuwam je regulanie, ale w koncu czas z tym zrobic. Sufit w lazience jest wykonany z kartono gipsu, ocieplony od gory welna. Czy taka wentylacja z niskim kominem ma jakikolwiek sens tzn. ciag? Jesli nie, to czy pomoglaby instalacja wiatraczka? W tej calej sytuacji dziwi mnie kilka rzeczy: 1. Przez pierwszych kilka lat nie bylo problemu. 2. Plamki plesni mimo czestego wietrzenia lazienki (prawie zawsze uchylony lufcik) i otworow w dolnej czesci drzwi 3. Miejsce wystepowania plesni - w poblizu kratki wentylacyjnej. Czy moglby ktos mi poradzic co zrobic? dziekuje i pzodrawiam Edytowane 24 Maja 2017 przez kwm Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/59363-wentylacja-w-lazience/page/2/#findComment-7356715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts