aga25 14.08.2006 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 Powiedzcie szczerze, bo już sama nie wiem. Chcemy mieć dom !! Mamy już prawie działkę, pokazaliśmy rodzicom, coby jeszcze doradzili, pokazaliśmy jeszcze mały bliźniak w dobrej lokalizacji, na malutkiej działeczce, oddawany za kilka miesięcy w stanie deweloperskim. Oni totalnie nas zniechecaja do samodzielnej budowy, mowia ze to jest bardzo trudne ze x czasu wyjete z zyciorysu, koszty ogromne, ze czeka nas droga przez meke, sami budowali to wiedza - tak mowia. My jestesmy rzeczywiscie dosyć mocno zapracowani, mamy 3 letnie dziecko, pracujemy od przyslowiowego rana do wieczora. I obawiam sie ze z organizacja pracy mojego meza to caly trud budowy spadnie na mnie Ale pomijajac ten fakt, powiedzcie doswiadczeni budowniczy czy to jest takie trudne waszym zdaniem i niewykonalne pracujac na pelne etaty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andk 14.08.2006 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 Wszystko da się zrobić. Najważniejsze są odpowiednie proporcje pomiędzy zapałem a posiadanymi pieniędzmi . I najlepiej jeśli pieniądze wielokrotnie przekraczają zapał. Odwrotne proporcje z reguły kończą się dotkliwą porażką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 14.08.2006 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 Moja mama myślałam że dostanie zawału jak jej powiedziała że będziemy się budować, ale nie zniechęcała, opowiedziała mi pierwszy raz w życiu swoje dzieciństwo. Babcia budowała dom przez 10 lat (małopolska), i moja mama pamięta tylko z dzieciństwa oszczędzanie, że mamy w domu nie było, że musiała sprzątać, prać, gotować, pilnować rodzeństwa. Że nie było kasy na ciuchy, bo dom, że babcia ją nie puściła do wymarzonej szkoły bo dom i pieniędzy nie ma, i cały czas syf bo budowa 10 lat trwała.Moja mama nie zamieszkała nigdy w nowym domu, bo go nienawidziła, została ze swoimi dziadkami w starym drewnianym domu, a później już wyszła za mąż za mojego tatę i przeprowadzili się. I po tej opowieści przestałam się dziwić że nigdy nie pałała do budowy domu, a jak się dowiedziała że teraz w ciągu 1 roku domy się stawia i że my też tak chcemy to była w szoku - ale tato to tylko potwierdził więc już się cieszy i wypytuje co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga25 14.08.2006 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 Chęci są, a pieniądze)) hy hy nigdy nie za dużo trochę kredytu, trochę oszczędności + mieszkanie 70m2 w Warszawie, a może to z motyką na słońce)moi rodzice obydwoje zniechęcają zdecydowanie, ojciec od tej strony finansowej właśnie bardziej, że to kupa kasy jest potrzebna, mama od organizacyjnej i bądź człowieku mądry.Nie chcę jakiejś niewiadomo jakiej chałupy - max 180m2 + garaz na 2 auta, taki dom dla średniaków i mam nadzieję że 350 tys, wystarczy??Czy jestem w błędzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 14.08.2006 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 Myślę, że wystarczy, chociaż w Warszawie ceny szalone. Ja też pracuję na 3 etatach, a jakoś znajduję czas na budowę, nawet parę rzeczy sam zrobiłem Do odważnych świat należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga25 14.08.2006 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 Dziękuję, lepiej mi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alpin 14.08.2006 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 Wybudowałem coś podopnego dom 165 m2 garaż wolnostojący na dwa samochody i coś koło 320 tyś poszło bez działki zostało, mi jeszcze: -elewacja -podjazd 130m2 -ogrodzenie -urządzenie dwóch pokoi -jedna łazienka do zrobienia -dwie bramy garażowe -dwie szafy do zabudowy i dużo drobnych prac, około 10% prac wykonałem we własnym zakresie,ekipy do poszczególnych prac dobierałem pod względem ceny (tanich w miare dobrych) 40 % materiałów kuopowałem z 7% vacie nadmienie wszystkie meble i sprzęt AGD były kupowane nowe z poprzedniego mieszkania zabrałem tylko TV i stolik jak zaczynałem 3 lata temu to uważałem że 250 tyś, starczy ale to tylko była teoria , niektórzy na tym forum oszczegali mnie że to za mało, niestety mieli racje moja rada dom maksymalnie 140 m2 garaż w bryle budynku,prosty dach(dwuspadowy) bez żadnych balkonów itp. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga25 14.08.2006 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 No brzmi nieźle, rozumiem że też w tej kwocie uwzględniłeś część umeblowania np. szafki kuchenne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 14.08.2006 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 powiem tak.....budowanie dawniej to była wielka odwaga...nie dość , że z pieniędzmi krucho zawsze było. to jeszcze materiały sie dosłownie zdobywało.... i nie dziwię się, że ludzie z pokolenia poprzedniego odradzaja..... może lepiej było z robocizna, bo jak sie zgodna rodzina skrzyknęła. to dom rósł w oczachobecnie z materiała żaden problem, z robocizną to inna sprawa, ale pieniądze, pieniądze, pieniądze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga25 14.08.2006 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 Koronnym argumentem rodziców jest to, że trzeba na budowie caly czas być, że wykonawcy kradną i trzeba wszystkiego bardzo pilnować, u kogoś tam tata jest całymi dniami na miejscu a my jak to sobie wyobrażamy pracując całymi dniami i mając dziecko. Mam jeszcze pytanie odnośnie ogrodzenia, kto wydaje zgodę na ogrodzenie i jak dugo to trwa i kosztuje - to też argument, że nawet ogrodzenia nie można samemu sobie zbudować. Co do warunków jakie były w latach młodości rodziców to zgadzam się z tym, myślę że oni dlatego też mają taki stosunek do takiego przedsięwzięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 14.08.2006 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 Aga poczytaj sobie wątek budujących kobiet? Warto! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alpin 14.08.2006 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 No brzmi nieźle, rozumiem że też w tej kwocie uwzględniłeś część umeblowania np. szafki kuchenne ? Tak oczywiście meble kuchenne + ADG około 12 tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 14.08.2006 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 Mam 2 dzieci, kota, firmę, w której samo się nic nie chce zrobić i męża notorycznie zagranicą. Czy uważasz, że mam łatwiej? A więc szanuj to co masz - i buduj, buduj, buduj i nie słuchaj głupot. Czyj to w końcu będzie dom: Twój czy rodziców/znajomych/krewnych/przyjaciół **niepotrzebne skreślić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga25 14.08.2006 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 Dziekuję ! bardzo dziekuję, wszystko wydrukuję i pokażę moze się skończy trucie A wątku poszukam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 14.08.2006 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 Jeżeli kogokolwiek bym słuchałą to tylko mamy - rzeczywiście budowa pochłania masę czasu i przy waszym trybie życia jest bardzo prawdopodobne, że nie dopilnujecie wszystkiego należycie. Poza tym baba nie może sama budować, bo są wykonawcy, którzy zwyczajnie z "babami nie rozmawiają", co objawia się ostatentacyjnym zachowaniem i nie respektowaniem poleceń czy nawet próśb. Dodatkowo w Warszawie jest "dżungla finansowa" - trzeba nie lada zawzięcia, żeby nie dać się wszystkim krążącym naciągaczom. Osobiście odradzam wam samodzielną budowę. Segment będzie za parę miesięcy, potem tylko wykończenie i mieszkacie.Budowa potrwa minimum dwa lata + dużo szarpaniny.Nie ma co ukrywać - lekko nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 14.08.2006 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 Jeżeli kogokolwiek bym słuchałą to tylko mamy - rzeczywiście budowa pochłania masę czasu i przy waszym trybie życia jest bardzo prawdopodobne, że nie dopilnujecie wszystkiego należycie. Poza tym baba nie może sama budować, bo są wykonawcy, którzy zwyczajnie z "babami nie rozmawiają", co objawia się ostatentacyjnym zachowaniem i nie respektowaniem poleceń czy nawet próśb. Dodatkowo w Warszawie jest "dżungla finansowa" - trzeba nie lada zawzięcia, żeby nie dać się wszystkim krążącym naciągaczom. Osobiście odradzam wam samodzielną budowę. Segment będzie za parę miesięcy, potem tylko wykończenie i mieszkacie. Budowa potrwa minimum dwa lata + dużo szarpaniny. Nie ma co ukrywać - lekko nie jest. Właśnie wynajmuję na firmę segment. I, że niby lepiej budowany ????????? Segment ma 5 lat i właśnie przechodzę koszmar remontowy - tarasy, schody, ogrodzenie ze wszystkich stron, malowanie zacieków (izolacja poszła), płukanie rur CO, remont instalacji.......... Żebi było śmieszniej sąsiedzi obok przechodzą to samo Równie dobrze można spiep...yć segment jak dom. Jaka jest pewność,że deweloper/wykonawca wybuduje OK ? Taka sama jak w przypadku budowy samodzielnej. Jak nie ma się czasu na budowanie to po prostu trzeba mieć więcej pieniędzy - i nie oszczędzać na np. kierowniku budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga25 14.08.2006 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 Osobiście odradzam wam samodzielną budowę. Segment będzie za parę miesięcy, potem tylko wykończenie i mieszkacie. Budowa potrwa minimum dwa lata + dużo szarpaniny. Nie ma co ukrywać - lekko nie jest. Tak wiem że w tym jest dużo racji, ale ten segment ma malutką działkę, a ja chcę mieć troche rabatek lokalizacja nie do końca nam odpowiada, chociaz nie jest zła, i jest malutki i obawiam się że za kilka lat temat wróci jak bumerang. A segmenty większe są drogie - kwoty rzędu 600 tys stan deweloperki więc tak czy inaczej budowa wydaje się racjonalniejsza. NIe chcą słuchać kobiet szefowych Ja im pokażę ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 14.08.2006 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 NIe chcą słuchać kobiet szefowych Ja im pokażę ! Tylko do czasu pierwszej wypłaty :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jk69 14.08.2006 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 Hej AGA 25, uważaj na forumowy entuzjazm - bywa zaraźliwy! Tu wszyscy się raczej budują, więc ze świecą szukać sceptyków... Ja też buduję (zaczynam) ale wciąż mam wątpliwości czy to dobry pomysł był - ilość czasu jaki pochłania budowa - a ja przecież nie buduję tylko organizuje (wykonawców, materiały, papiery itd.) - jest masakryczna. No i ciągle o niej myślisz, o tych wszystkich rzeczach, o których "normalni" ludzie nie mają pojęcia... Może fajniej byłoby w tym czasie robić inne rzeczy? A kupić coś bardziej gotowego - nawt jeśli trzeba będzie to i owo poprawić ... No, to są moje wątpliwości tylko. Pod rozwagę. Pozdrawiam i do przeczytania na forum za czas jakiś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 14.08.2006 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 Właśnie wynajmuję na firmę segment. I, że niby lepiej budowany ????????? . A gdzie ja napisałam że lepiej? Zdaje się, że widzisz literki których nie ma! Segment wybudowany przez developera ma szansę być tak samo spaprany jak niedoglądana budowa indywidualna. A to, który bardziej - to już sprawa losowa. A jak ktoś się pyta, czy to takie trudne to odpowiadam: tak, to jest trudne, czasem bardzo. Ale jak poród - po bólu przychodzi radocha i się wszystko zapomina! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts