Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarz do dziennika maksia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dobry pomysł z przesunięciem ścianki. Nasz wiatrołap jest zdecydowanie za mały i żałujemy (też ok. 2 m.kw). Czteroosobowa rodzina wchodzi niemalże na raty. Jak początek gromadki zdejmuje buty to reszta czeka na dworze. Chyba, że początek szybko zrzuci buty i z kapciami w ręku ucieka szybko do przedpokoju.

U nas też nieźle to wyglądało na rysunku, ale w rzeczywistości kompletna klapa. :evil: Z tym, że u nas nie bardzo byłaby możliwość powiększenia wiatrołapu.

Tak więc polecam przesunięcie ścianki.

(Mój mąż dorzuca jeszcze zza moich pleców "Zazdroszczę, że Maksiu jeszcze może przesunąć ściankę... :roll: )

Dobry pomysł z przesunięciem ścianki. Nasz wiatrołap jest zdecydowanie za mały i żałujemy (też ok. 2 m.kw). Czteroosobowa rodzina wchodzi niemalże na raty. Jak początek gromadki zdejmuje buty to reszta czeka na dworze. Chyba, że początek szybko zrzuci buty i z kapciami w ręku ucieka szybko do przedpokoju.

U nas też nieźle to wyglądało na rysunku, ale w rzeczywistości kompletna klapa. :evil: Z tym, że u nas nie bardzo byłaby możliwość powiększenia wiatrołapu.

Tak więc polecam przesunięcie ścianki.

(Mój mąż dorzuca jeszcze zza moich pleców "Zazdroszczę, że Maksiu jeszcze może przesunąć ściankę... :roll: )

wlasnie tego sie obawiam, ze wiecej niż jedna osoba nie da rady normalnie sie rozebrac w takim małym wiatrołapie. A tym powiekszonym powinno sie to juz udac bez wiekszych problemow. Tak jak mowi Twój mąż, na szczęście jeszcze moge przesunąć tą ścianke, szkoda ze nie zrobilem tego wczesniej, bo teraz bedzie niezła lamigłówka z kablami, ale dam rade :D

dziekuje za komentarz i pozdrowiam

m.

Podpisuję się pod tym, co napisała Żona budowniczego.

Wiatrołap musi być funkcjonalny. Jeśli nie zmienisz tego teraz, będzie się ta decyzja mściła każdego dnia mieszkania w Waszym domu.

Jestem zdania, że nie ma co się zastanawiać. Rozumiem, że to kłopot, ale warto!!!

podpisuję się rękami i nogami z moimi przedmówcami. Lepiej zrobić to teraz, póki jeszcze tam nie mieszkacie, niż później kuć i kurzyć, albo wyrzucać sobie to zaniedbanie.

W sumie to nie zaniedbanie.. tak było w projekcie, na rysunkach taki wiatrołap wyglądał przyzwoicie, a teraz dopiero odkryłem ze zle była policzona powierzchnia wiatrołapu w projekcie. Jest naprawde 1,86m2 a w projekcie bylo podane 2,3 m2

dziekuje wszystkim za komentarze

pozdrawiam

m.

jeżeli mają być drzwi to, rozsądniejszy wariant z ich przesunięciem. jedyną wadą jest, źe jak wszystko pozamykasz to być może na większej powierzchni będzie chłodniej.

powiem tak - ja bym wogóle tych drzwi nie dawała. u się mam podłogówkę do samych drzwi wejściowych, korytarzyk napewno krótszy niż ty i jakoś w domu nie odczuwam zimna z zewnątrz. zresztą wchodzenie/wychodzenie, aż tak dużo czasu nie zajmuje, zeby tego zimna wpuścić nie wiadomo ile.

jeszcze jedno - drzwi wiatrołapu mają się otwierać na resztę holu - czy nie będą kolidować z łazienkowymi?

jeżeli mają być drzwi to, rozsądniejszy wariant z ich przesunięciem. jedyną wadą jest, źe jak wszystko pozamykasz to być może na większej powierzchni będzie chłodniej.

powiem tak - ja bym wogóle tych drzwi nie dawała. u się mam podłogówkę do samych drzwi wejściowych, korytarzyk napewno krótszy niż ty i jakoś w domu nie odczuwam zimna z zewnątrz. zresztą wchodzenie/wychodzenie, aż tak dużo czasu nie zajmuje, zeby tego zimna wpuścić nie wiadomo ile.

jeszcze jedno - drzwi wiatrołapu mają się otwierać na resztę holu - czy nie będą kolidować z łazienkowymi?

Chcemy jednoznacznie oddzielic wiatrołap od reszty domu, tak wiec ścianka musi byc. Kolizji z drzwiami od lazienki nie bedzie, spokojnie zmieszcza sie i jedne i drugie, byłem na budowie.. mierzyłem :D :D :D

pozdrawiam

m.

Maksiu, myślę, że po nowym podziale zyska też hall - nie będzie wydawał się taki kiszkowaty. Zresztą ta jego część, która w projekcie prowadziła do pom. gospodarczego i tak nie nadaje się do sensownego zagospodarowania. Tak więc - powiększać wiatrołap! :D

U mnie wiatrołap będzie miał niespełna 4m2, a też się obawiam, czy po wstawieniu szafy będzie się gdzie ruszyć.

• 2 weeks później...
Maksiu gratuluję podjęcia decyzji :wink: i zazdroszczę że masz już ten etap za sobą :wink:

ps. na który profil się zdecydowałeś i jaka wyszła ostateczna cena na wszystkie okna z dodatkami?

MSLine, od zewnątrz kolor mahoń, do tego okucia wk2 i szybki p2, 10 okien + balkon, w sumie z montazem 10900zl

pozdrawiam

m.

Uff, nareszcie..... :lol: :wink: Gratulacje

....Na szczęście forumowi guru, Jarego, Stary i Pchełek to fajni i co najważniejsze cierpliwi ludzie. Długo wyjaśniali mi wiele zawiłości związanych z oknami, odpowiadając nawet na te moje najgłupsze pytania.
Maksiu- już pisałem w mejlach, że twoje pytania wcale nie były głupie - były dociekliwe- i bardzo dobrze. Nie kupujesz kota w worku.

Zdecydowanie wolę wcześniej odpowiedzieć na "najgłupsze" pytania niż potem wysłuchiwać niby wszyskowiedzących czepialskich "a bo pan nic o tym nie powiedział"...... :-?

Uff, nareszcie..... :lol: :wink: Gratulacje

....Na szczęście forumowi guru, Jarego, Stary i Pchełek to fajni i co najważniejsze cierpliwi ludzie. Długo wyjaśniali mi wiele zawiłości związanych z oknami, odpowiadając nawet na te moje najgłupsze pytania.
Maksiu- już pisałem w mejlach, że twoje pytania wcale nie były głupie - były dociekliwe- i bardzo dobrze. Nie kupujesz kota w worku.

Zdecydowanie wolę wcześniej odpowiedzieć na "najgłupsze" pytania niż potem wysłuchiwać niby wszyskowiedzących czepialskich "a bo pan nic o tym nie powiedział"...... :-?

jeszcze sie nie ciesz :D :D :D, przede mna jeszcze montaż, a tu znowu kupa pytań :D :D :D

dzieki

pozdrawiam

m.

Maksiu-pozdrawiam świątecznie i gratuluję trafnego wyboru okien :D .....też mam z M&S i jestem nawet zadowolona :D

masz z roletami ? ja tak i zwracam uwagę na sprawdzenie po zamontowaniu -był feler i to nie z winy mantażystów ,ale z produkcji( zacinały sie i nie rozwijały rolety- musiał interweniować serwis.....ale wszystko sprawnie i szybko załatwili i jest ok :D )

http://www.gifownik.pl/gify_gifownik_lut/swieta/wielkanoc/7.gif

Maksiu-pozdrawiam świątecznie i gratuluję trafnego wyboru okien :D .....też mam z M&S i jestem nawet zadowolona :D

masz z roletami ? ja tak i zwracam uwagę na sprawdzenie po zamontowaniu -był feler i to nie z winy mantażystów ,ale z produkcji( zacinały sie i nie rozwijały rolety- musiał interweniować serwis.....ale wszystko sprawnie i szybko załatwili i jest ok :D )

http://www.gifownik.pl/gify_gifownik_lut/swieta/wielkanoc/7.gif

Mam okienka bez rolet, jakos nie lezały nam rolety...

okienka z M&S ciesza sie na ogół dobrą opinia, a pozatym widzalem wielokrotnie takie okna na zywo, i wygladaly dobrze wiec zeby nie wyważać otwartych drzwi .... kupiłem takie same :D

pozdrawiam

m.