Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek z krućcem na powietrze.

Recommended Posts

Witam

Wiem że temat mógł być wałkowany nie raz ale nie udało mi się zadać dostatecznie sprecyzowanego pytania w "szukaj" i nie znalazłem odpowiedzi na forum. Dlatego też pozwolę sobie zacząc nowy wątek licząc na Waszą wyrozumiałość i pomoc. :lol:

Mały opis sytuacji.

Planuję jako dodatkowe żródło ciepła zrobić DGP ale ponieważ to troszkę brudzi przy wylotach powietrza to wymyśliłem że najlepszy do tego będzie spawany stalowy kominek wykładany szamotem. Dodatkowo wykoncypowałem sobie że kominek ten nie powinien posiadać popielnika a jedynie głębokie palenisko. Skoro kominek jest z założenia 100% szczelny to powietrze ma być doprowadzane bezpośrednio pod palenisko a nie jak w większości obok lub w pobliże. Natomiast powietrze do DGP ciągnięte ma być oczywiście z okolic kominka.

Moje pytanie dotyczy samego wkładu. Jak do tej pory znalazłem jedynie kominki EdilKamin które odpowiadają moim potrzebom a firma ta powiedzmy że mocno się ceni. Dlatego też pomyślałem że może ktoś z Was zetknął się w swoich poszukiwaniach z podobnymi kominkami.

Co do popielnika, to głębokie popielniki dostępne od komory spalania ma również Dovre.

Co do nawiewu z czerpni powietrza to niestety w Dovre robisz to pod kominek - nie ma dodatkowego króćca jak w Sparthermie.

Natomiast dystrybucja gorącego powietrza i sposób pozyskania powietrza do niego zależy od tego jaki dystrybutor zostania zamontowany nad kominkiem - najczęściej zgodnie z życzeniem zamawiającego wykonuje to montażysta.

• 1 month później...