Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak obudowac brodzik mozaiką?

wilma

Recommended Posts

mój mąż laik totalny (jesli chodzi o glazurnictow) sam pokusił sie na układanie płytek w małej łazience. wyszło bardzo bardzo ładnnie :) (jak chce to potrafi), ale problem pojawił sie przy obudowywaniu brodziką mozaiką.

Kupiłam Paradyz - mozaika faluje na kleju, jedna wnika głebiej, druga wystaje. uzywalismy krzyzyków, jednak wychodzi brzydko, tak że cała mozaika zostanie zerwana (pół niedzieli układaliśmy). poradzcie prosze jak to zrobić zeby wszyło tak jak być powinno.

Jeśli podany wymiar jest w milimetrach, to tak małych płytek nie układa sie pojedyńczo, tylko "z papiery" tj wpierw kleji się płytki licami do podkładu papierowego (klejem rozpuszczalnym wodą), a dopiero tak przygotowane arkusze układa sie na ścianie.

Natomiast jeśli podany wymiar jest w centymetrach, to radzę "podnieść" trochę podłoże, tak aby warstwa kleju (zaprawy) była jak najmniejsza - wtedy płytki nie będą pływały.

wymiary podane w cm. kwadraciki mozaiki połączone są papierową siatkę. dzieki sSiwy12, ale nadal nie wiem wiem jak to zrobic. Przekopałam internet w poszukiwaniu wskazówek - i nic! czy naprawde nikt nie robi takich rzeczy samodzielnie, a moze jakis fachowiec podpowie...

dzieki

pozdrawiam

w.

Moim zdaniem (zaznaczam, że nie jestem fachowcem, tylko domorosłym samoukiem) problem leży w zbyt dużej ilości kleju (zaprawy). Im grubsza warstwa zaprawy, tym wieksze prawdopodobieństwo, że płytki bedą falowały (pływały). Tak na oko to grubość kleju powinna wynosić 1 - 2mm przy równym podłożu. Jesli ta odległość jest wieksza, to trzeba wpierw "podnieść" podłoże (można klejem i poczekać aż będzie twarde).

Ja u siebie "dobijałem" płytki za pośrednictwem dużej i równej deski.