aga_mmm 14.08.2006 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 Witajcie, przymierzamy się do wyboru projektu. Dom ma być wygodny i w miarę tani wszędzie piszą, ze tani to do 150 m pow uzytkowej, ale dla 5 osobowej rodziny to chyba mało. Rodzina to dwoje dorosłych, nastolatka + dwójka maluchów ( poniżej 2 lat). Zatem jaki dom? A może jakieś projekty? dziękuję i pozdrawiam, aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 15.01.2007 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 hejMy też jesteśmy 5-cio osobową rodziną i też nie mamy wielkich funduszy. Trudno nam sie szukało projektu który nadawałby się dla nas, ale na który mielibyśmy fundusze.Nawet próbowalismy zlecać projekt architektowi, ale to co nam zaproponował było jak kulą w płot- starczyło by nam może na stan surowy to co planujemy na całośc.W końcu wybraliśmy dom z muratora D02 i powiększylismy go -tzn. wydłużyliśmy od strony salonu o 1.40-tak powiększyliśmy salon i kuchnię, czyli część wspólną, a na górze przez to zmieściła się druga łazienka- w miejscu garderoby.Zrezygnowaliśmy z garażu-wypadłby nam na środku działki. W przyszłości planujemy postawić oddzielną wiatę garażową. D02 jest niewielki, ale ma dobrze wykorzystaną przestrzeń i jest prosty, więc tani w budowie.Aha- podniesliśmy poddasze o 1 cegłę- wtedy też trochę zyskamy.Zaczynamy dopiero wiosną z budową, ale już lubimy ten dom.Wczoraj ogladaliśmy dom znajomych o podobnych pomieszczeniach i metrażu- nie rozczarowaliśmy się, wydaje się że chyba wszystko i wszyscy się zmieszczą.Teraz musimy się mieścić na 39 metrach więc różnica będzie znaczna.Powodzenia Marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zombie 16.01.2007 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Wydaje mi się, że dla pięcioosobowej rodziny 150 mkw powinno być wystarczające pod jednym warunkiem... wybór dobrego projektu...a to nie jest takie proste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prosciu 16.01.2007 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 rozumiem wasz problem chcieliśmy dom dla 4 osób ale z dodatkowa sypialnią i nijak nie moglismy sie zmieścić w małych projektach aby mieć wszystko to co chcielismy i jeszcze kilka fajnych dodatków np.garderoby aneks na gabinet, duźy salon i inne takie wyszło nam grubo ponad 200 m2 dzisiaj gdybym musiał zminimalizować wszystko zmieścilibyśmy sie w 180m2 waźniejsza dla kosztów samej budowy jest prostota projektu niz metraź przykład: mamy pustkę nad salonem i ta pustka kosztowała nas najwięcej 10 tys na zmianie konstrukcji dachu + 4 tys barierki + nie wiadomo co jeszcze ale mieszkałem na 54 m2 w bloku w 5 osób i wtedy nie miałem wraźenia źe to za mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 16.01.2007 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Ja tez obstawiam, ze sensownie rozplanowane 150 metrów uzytkowej wystarczy dla 5 osób.No a jeśli chodzi o koszty budowy to trzeba by szukac prostego dwuspadowego dachu, prostej bryły...Jest trochę takich projektów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 16.01.2007 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Dla czteroosobowej rodziny mamy dom o pow. użytkowej 124 m. Akurat. Dla pięcioosobowej dodałabym jedną sypialnię, wychodzi 140m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 16.01.2007 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Oto moje cudo : http://www.lipinscy.pl/project.xml?id=54924&offset=9&backcmd=Golden sam dom 153m2 kubatura 700m3, buduje bez garażu, będzie w innym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksetvipb 17.01.2007 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Witajcie, przymierzamy się do wyboru projektu. Dom ma być wygodny i w miarę tani wszędzie piszą, ze tani to do 150 m pow uzytkowej, ale dla 5 osobowej rodziny to chyba mało. Rodzina to dwoje dorosłych, nastolatka + dwójka maluchów ( poniżej 2 lat). Zatem jaki dom? A może jakieś projekty? dziękuję i pozdrawiam, aga ...no... tak myślę sobię, że około 350m2 całkowitej... ... (np.: nas jest trójka + pies, a dom będzie 380m2, a w projekcie napisane, że dla rodziny 4-5os.), ale tanio też nie jest... ...350m2 to tak gdzieś 600 000 ( słownie: sześćset tysięcy PLN'ów) netto za całość ( z wykończeniem) + działka UWAGA!!! powyższe szzacunki odnoszą się domu podpuwniczonego z prostym (czyt. dwuspadowym) dacchem. piwnica podnosi koszty o jakieś 50 000, ale jest warta 3 razy tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksetvipb 17.01.2007 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 ...jak chcesz, pisz na priv'a, prześle ci link do projektu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksetvipb 17.01.2007 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 ...żeby cię nie zrazić do powierzchni podpowiem, że tej takiej bez slosów strychu i piwnic jest 158,58m2, czyli tyle ile w wypowiedziach innych użytkowników... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 19.01.2007 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 My co prawda mamy 4 osobowa rodzine ale otrzebny nam byl jeszcze gabinet i pokoj goscinny. Tez mamy ograniczone fundusze. Wybieralismy pomiedzy aps 147, aps 101 i aps 33+2g z http://www.archi-projekt.com.pl/. Wybralismy projekt 33+2g jako ten łaczacy i prostote i wystarczajaca ilosc miejsca. PozdrawiamMarta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kitapl 19.01.2007 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 u nas jest 255 m2 ale w tym garaż, bez niego 225m2. Oczywiscie razem ze skosami na górze, pierwszy poziom 120 drugi 125. Rodzinka 4 osobowa, bardzo fajen ułożenie, ale faktycznie cenowo to wykończenie tanio nie wychodzi. jestem póki co na etapie tynków ale jak liczę sobie dokończenie to w 700 tys będzie ciężko sie zmieścić. ale licze koszt razem z działką, kupiłem dom w stanie surowym otwartym z dachem papowanym i działką 1000 m za 270 tys, wsadziłem już 200 i końca nie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skarabeusz-2007 23.01.2007 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Witajcie, przymierzamy się do wyboru projektu. Dom ma być wygodny i w miarę tani wszędzie piszą, ze tani to do 150 m pow uzytkowej, ale dla 5 osobowej rodziny to chyba mało. Rodzina to dwoje dorosłych, nastolatka + dwójka maluchów ( poniżej 2 lat). Zatem jaki dom? A może jakieś projekty? dziękuję i pozdrawiam, aga Myślę,że z 350 metów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucia 23.01.2007 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Cała sztuka w wyborze projektu - te 150 metrów bedzie OK jeżeli wybierzecie funkcjonalny domek. Musicie sami sobie odpowiedzieć, co jest dla Was ważne, jakie pomieszczenia są Wam niezbędne, a z których możecie zrezygnować lub je zmniejszyć, w jaki sposób racjonalnie gospodarować powierzchnią. W dzieciństwie i wczesnej młodości mieszkałam z rodzicami i siostrą w 150 - metrowym domu. Niestety dom miał fatalny rozkład i był kompletnie niefunkcjonalny. Teraz mieszkamy z mężem na 100 metrach Na razie dla naszej "rozwojowej" dwójki miejsca jest dużo za dużo, ale z czasem pewnie się zagęsci . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bełatka 24.01.2007 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Jest nas 5, budujemy mały domek, LK&512 ale podpiwniczylismy całość. Jesteśmy realistami potrzebujemy metrażu na te rowerki , sanki, deski itp. Wolałabym jedną z sypialń na parterze, ale mamy dość wąską działkę no i się nie dało.Rozważaliśmy też LK&498. Pozdrawiam i życzę dobrego wyboru projektu , bo to najważniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 26.01.2007 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 Ja mam Dom pod Pistacją z Archon+ powierzchnia uźytkowa 140.3m2. Dach dwuspadowy, lukarna i daszek jako urozmaicenie. Domek jest super dla: 4 - luksus i 5 osobowej rodziny - optimum, bo ma na dole gabinet i sensownie rozwiązane wnętrze a na górze przy minimalnej komunikacji są 4 pokoje, duża łazienka i jeszcze mała garderoba. Niewiele widziałam projektów, które byłyby tak funkcjonalne. Po wybudowaniu jeszcze bardziej nam się podoba niż na papierze . Zapraszam do dziennika budowy -tam można zobaczyć wnętrza i się o tym przekonać (na razie stan surowy otwarty). pozdrawiam Dabell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wikka 26.01.2007 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 jest nas czterech i przenieślimy sie ze 100m2 na 150m2 Teraz to jest luz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martynka1 16.02.2007 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Musisz odpowiedzieć sobie na pytania: primo: jakie są Wasze potrzeby? secundo: jakie są Wasze możliwości finansowe? Myśle, ze około 200 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Capricorn 17.02.2007 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 Mam pięcioosobową rodzinę - gdy kupowaliśmy projekt, było nas trzech z planami na pięciu Mamy ok. 150 m powierzchni uzytkowej, będziemy musieli się jakoś zmieścić Projekt braliśmy prosty, z użytkowym poddaszem i dwuspadowym dachem. Na razie jesteśmy zadowoleni - ale wszystko okaże się za parę tygodni, kiedy tam w końcu zamieszkamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
steveorginal 19.02.2007 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 oto nasz projekt z tym że garaz w projekcie to pokój rekreacyjny a garaz na samochód stawiamy osobno ,mam nadzieję że dla nas wystarczy na 3 dzieci 2 dorosłych i duże grono odwiedzającej rodziny,pikniki ,grile ,ogniska to w dużej mierze te czynnkiki zdecydowały o dużym domu http://www.archon.pl/index.php?act=12&menu_act=1&sid=m3f0193726302c działka 37 arów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts