Bartt 27.03.2003 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2003 Powstał pewien problem niezgodności przepisów.Rozporządzenie w sprawie warunków technicznych jakim ... W par. 148.2 wyklucza współistnienie wentylacji mechanicznej i grawitacyjnej w jednym pomiesczeniu. Podobno jednak jednocześnie jeden z wymogów PN wymaga, by przy kominku był kanał wentylacji grawitacyjnej. Fachowiec który mi projektuje wentylcję (oblatrany gość) konsultował się u speców z Politechniki i optowali za uznaniem wymogu kanału grawitacyjnego. Czy ktoś może to kompetentnie naświetlić. Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 28.03.2003 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2003 Hej-ho kominiarze i instalatorzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldek102 28.03.2003 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2003 Do kominka przy wentylacji mechanicznej konieczna jest instalacja dopływu świeżego powietrza do paleniska. Najlepiej zrobić to doprowadzając rurą powietrze pod samo palenisko. Najlepiej jak kominek jest z zamknieta komorą spalania, powietrze doprowadzone jest tylko do paleniska i szczelnie z nim połączone. Ja mam tak zrobione i pracuje rewelacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 28.03.2003 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2003 Waldek, ja tak właśnie planuję. Z tym że oprócz tego sugerują mi konieczność posiadania wentylacji grawitacyjnej w salonie - podobno bez tego kominiarz nie podbije odbioru kominka. PS, jaki masz wkład, bo tylko nieliczne mają możliwość ścisłego połączenia zewnętrznego wlotu powietrza pod kominkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldek102 29.03.2003 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2003 Ja przerobiłem wkład Franco-Belge poprzez wycięcie otworów pod pojemnikiem na popiół. nastepnie szczelnie połączyłem kominek z wymurowanym kanałem gdzie jest doprowadzone powietrze z zewnątrz.To wszystko jest uszczelnione sznurem wełanianym, który mi został z komina Schidla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 03.04.2003 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 A czy może ktoś polecić dobrego kominkarza z okolic Łodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.04.2003 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 On 2003-03-27 19:52, Bartt wrote: Powstał pewien problem niezgodności przepisów. Rozporządzenie w sprawie warunków technicznych jakim ... W par. 148.2 wyklucza współistnienie wentylacji mechanicznej i grawitacyjnej w jednym pomiesczeniu. Podobno jednak jednocześnie jeden z wymogów PN wymaga, by przy kominku był kanał wentylacji grawitacyjnej. Fachowiec który mi projektuje wentylcję (oblatrany gość) konsultował się u speców z Politechniki i optowali za uznaniem wymogu kanału grawitacyjnego. Czy ktoś może to kompetentnie naświetlić. Bartek Konsultowalem ten problem z Stowarzyszeniem od wentylacji i stwierdzili, ze wedlug przepisow mozna stosowac went. mech. jednoczesnie z kominkiem pod warunkiem ze bedzie ona tak dobrana aby byl nadmiar powietrza nawiewanego w stosunku do wyciaganego. Pozdrowienia Karol N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts