brunet wieczorową 25.12.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 można po 5 * do 40 (45) i na duł Czyli jak? Możesz to jaśniej opisać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasik6 06.01.2013 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Witam serdecznie,Proszę o pomoc w ustawieniu harmonogramu prac bo po przeczytaniu wątku wyszło mi że miałam inne wyobrażenie o kolejności i czasie trwania poszczególnych etapów.Teraz wydaje mi się że w takiej kolejności należy działać 1. Ok 25 kwietnia wstawią okna i drzwi2. Kładziemy styropian –planujemy w 3 warstwach ale 1 lub 2 lub 3 (w zależności od ceny) będą o jakiś lepszych parametrach niż tradycyjny styropian bo możemy dać max 10 cm a chcemy uzyskać efekt 15-20 cm (nie wiem czy tak się da) potem instalacja i wylewko 6 cm3. Schnie do miesiąca czyli mniej więcej do końca maja –4. czy po tym można chodzić bo w między czasie musimy zainstalować piec i może położyć instalacje elektryczne i inne typu komputerowa i położyć tynki.- i tu właśnie nie wiem czy taka kolejność może być5. Wygrzewanie podłogówki – miesiąc czyli do końca czerwca 6. I co mogę robić dale j wykończeniówkę typu płytki, panele sufity podwieszane- może na to wystarczy miesiąc – dwa czyli połowa lub koniec sierpnia7. ocieplenie poddasza i karton gipsy – ile czeka się na wyschnięcie tynków, czy te tynki już wyschną żeby wilgoć z nich nie właziła w ocieplenie dachu ? czy lepiej poczekać jeszcze z ociepleniem dachu na to ile czasu 2-3 tygodnie8. Malowanie, zabudowy, kuchnia9. Wychodzi mi że koniec września lub połowa października można się wprowadzaćCzy o czymś zapomniałam (pewnie tak) no i czy te tynki można kłaść w trakcie wiązania jastrychu Zapomniałam dopisać że będzie również ogrzewanie ścienne taka „ścienna podłogówka” to tynki muszę traktować tak samo jak wylewki ? – 28 dni schnie i wygrzewanie 29 dni?Proszę o weryfikacje moich wypoci i z góry dziękuję.Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 07.01.2013 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Skoro będziesz robić to latem, to po co wygrzewać wylewki.Po wylewkach można już chodzić po kilku dniach (2-4), jak tylko beton zwiąże. Można a nawet trzeba prowadzić dalsze prace wykończeniowe, z tym że panele i płytki dopiero po 4 tygodniach od wylania betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasik6 07.01.2013 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Dziękuje za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 07.01.2013 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 @kasik6Wylewkę lepiej wygrzać, bo sama nie wyschnie w miesiąc. Tydzień powinna być pod folią, lepiej wtedy nic nie robić nie wchodzić, zwróć uwagę, żeby nie było samego piachu, tylko raczej piach/żwirek i nie za mało cementu (oszczędzają na tym). Sam przerabiałem temat pół roku temu, takie mam doświadczenie, może niesłuszne. Ja miałem elektrykę wcześniej - część kabli idzie pod wylewką i styropianem. Pomyśl o papie na chudziaku na parterze i żeby wodę poprowadzić na styropianie (albo w) - niby dają w otulinach, ale to tylko 1cm izolacji,z tym, że ekipy się bronią przed taką robotą. Umów się z tynkarzem, że ma puszki osadzić, no albo z elektrykiem, ale trzeba jasno to ustalić.10cm wystarczy, styropian podłogowy jest dość drogi,jak Cię stać możesz dać płyty PUR/PIR (prawie 2 razy cieplejsze niż 'zwykły' styro), ale to się raczej nie zwróci. Daj 10cm trochę lepszego i tyle. Ekipy ustawiaj jak najwcześniej, potem są różne kwiatki - mi tynkarz się odwołał na kilka dni przed robotą, musiałem na szybko kogoś brać. Styropian też wcześniej zamawiaj - lepsze ceny, potem na składach trzeba kupować drogo i mały wybór. Myśl już o elewacji zewnętrznej - na wrzesień, bo potem różnie z pogodą, a im wcześniej umówisz ekipę, tym lepszą cenę znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 08.01.2013 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Czyli jak? Możesz to jaśniej opisać? No normalnie - najpierw codziennie zwiększasz o 5st,a potem codziennie zmniejszasz o 5. Chyba kilka dni też się grzeje na tej najwyższej (45-50st). Jak będziesz co 1 st operował, to Ci zajmie 2 miesiące, przy dzisiejszej pogodzie trochę popłyniesz finansowo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasik6 08.01.2013 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Dzięki za informacjęWydaje mi się że po wstawieniu okien muszę zacząć od stelażu sufitów podwieszanych po potrzebne mi to będzie do elektryki , potem elektryka, styropian (jaki jest ten lepszy?) instalacja ogrzewania podłogowego i ściennego (hydraulik sam nam zaproponował zastosowanie styropianu w dwóch warstwach żeby woda nie oddawała ciepła w podłoże) potem wylewki i tynki. A kiedy kominek? Bo o nim zapomniałam.PozdrawiamKasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 08.01.2013 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Dzięki za informację Wydaje mi się że po wstawieniu okien muszę zacząć od stelażu sufitów podwieszanych po potrzebne mi to będzie do elektryki , potem elektryka, styropian (jaki jest ten lepszy?) instalacja ogrzewania podłogowego i ściennego (hydraulik sam nam zaproponował zastosowanie styropianu w dwóch warstwach żeby woda nie oddawała ciepła w podłoże) potem wylewki i tynki. A kiedy kominek? Bo o nim zapomniałam. Pozdrawiam Kasia rób najpierw instalacje (wod-kan, elektr.), pózniej tynki. Po tynkach hydraulik wróci, rozłoży rurki OP. Zawołasz wtedy posadzkarza, wyleje Ci posadzki. Po posadzkach zostanie Ci kominek - podłączenie wkładu i obudowa, uzbrojenie kotłowni. No a póżniej już wykończeniówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasik6 10.01.2013 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Dzięki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 11.01.2013 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Z tym styropianem, to chodziło mi o instalację wodną, nie ogrzewanie (bo to wiadomo). Po co Ci stelaże do elektryki? Zresztą byle nie k/g Styropian podłogowy np. Genderka 0,038 za 170zł/m3, a przesadą będzie dla mnie np. Besser parking 0,034 za 260zł/m3. Na kominek masz pewnie fundament - zwróć uwagę posadzkarzom na dyletacje wokół, tak żeby wylewka nie popękała, w ogóle ponoć 30m2 w kwadracie to max bez dylatacji, chyba że wylewka anhydrytowa. Aha - jak robisz alarm możesz pomyśleć, żeby podłączyć pompę recyrkulacją pod czujki w łazienkach, albo zrobić zegar w skrzynce rozdzielczej (tak mi zaproponował elektryk) - większe możliwości ustawień, żeby pompa nie chodziła non stop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 26.07.2014 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2014 Zastanawiam się nad jednym dylematem : posadzka gdzie jest podłogówka powinna byc wygrzewana po 28 dniach od wylania posadzki betonowej.Ale co w sytuacji gdzie nie ma zamontowanego pieca i nie można tej operacji wykonać . Czyli zacznie być wygrzewana np. po kilku miesiącach od wykonania posadzki jak będzie podłączony gaz. . Kto z Was miał taką sytuację i jak to wyszło praktycznie (jak zachowywał się beton w posadzce (spękania i inne problemy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 26.07.2014 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2014 niedługo ten wątek mi się bardzo przyda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 26.07.2014 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2014 Zastanawiam się nad jednym dylematem : posadzka gdzie jest podłogówka powinna byc wygrzewana po 28 dniach od wylania posadzki betonowej.Ale co w sytuacji gdzie nie ma zamontowanego pieca i nie można tej operacji wykonać . Czyli zacznie być wygrzewana np. po kilku miesiącach od wykonania posadzki jak będzie podłączony gaz. . Kto z Was miał taką sytuację i jak to wyszło praktycznie (jak zachowywał się beton w posadzce (spękania i inne problemy) po kiego grzyba dublujesz tematy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 26.07.2014 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2014 Kolego, na logikę to lepiej że dopiero za jakiś czas zaczniesz grzać. Lepiej oczywiście dla posadzki. Tutaj ludzie się spieszą i chcą jak najszybciej. W drugą stronę IMO nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qprmark 28.08.2014 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Witam. Podłoga dojrzewała u mnie przez 28 dni po wylewkach. Po tym czasie dom wietrzony około 2 tygodnie w upały. Po 2 dniach od uruchomienia ogrzewania podniosłem paczkę ze styropianem. Jeżeli ktoś zastanawia się jeszcze czy wygrzewać podłogówkę przed położeniem płytek niech spojrzy na zdjęcie:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 30.08.2014 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 (edytowane) Witam. Podłoga dojrzewała u mnie przez 28 dni po wylewkach. Po tym czasie dom wietrzony około 2 tygodnie w upały. Po 2 dniach od uruchomienia ogrzewania podniosłem paczkę ze styropianem. Jeżeli ktoś zastanawia się jeszcze czy wygrzewać podłogówkę przed położeniem płytek niech spojrzy na zdjęcie:cool: [ATTACH=CONFIG]277122[/ATTACH] Pod styropianem ( na zdjęciu ciemniejsze miejsce) wylewka została lepiej wygrzana, ponieważ miała wyższą temperaturę.http://forum.muratordom.pl/images/smilies/stirthepot.gifhttp://forum.muratordom.pl/images/smilies/happyyes.gifhttp://forum.muratordom.pl/images/smilies/happyno.gifhttp://forum.muratordom.pl/images/smilies/sad.gif Pozdrawiam. Edytowane 30 Sierpnia 2014 przez Parkiet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qprmark 30.08.2014 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Pod styropianem ( na zdjęciu ciemniejsze miejsce) wylewka została lepiej wygrzana, ponieważ miała wyższą temperaturę.http://forum.muratordom.pl/images/smilies/stirthepot.gifhttp://forum.muratordom.pl/images/smilies/happyyes.gifhttp://forum.muratordom.pl/images/smilies/happyno.gifhttp://forum.muratordom.pl/images/smilies/sad.gif Pozdrawiam. Ciemniejsze miejsce to nic innego jak woda:cool: Dlatego wrzuciłem fotę by uświadomić, że warto wygrzewać, przed ułożeniem podłogi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 30.08.2014 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Ciemniejsze miejsce to nic innego jak woda:cool: Dlatego wrzuciłem fotę by uświadomić, że warto wygrzewać, przed ułożeniem podłogi:) Ok., ja z kolei chciałem zwrócić uwagę, że samo wygrzewanie to za mało, przy okazji wygrzewania trzeba myśleć o wysuszeniu. Pod styropianem i innymi materiałami znajdującymi się na podłodze, możemy mówić o wygrzewaniu, z wysuszeniem jest tu gorzej. Tak czy inaczej Twój post ma swoją wartość praktyczną. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 30.08.2014 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Parkiet mam do Ciebie pytanie.Miesiac temu polozylem posadzki z mixokreta, wygrzewanie ich bedzie sie odbywac gdzies za 3 tyg.Czy plytki na podloge moge klasc przed wygrzewaniem czy raczej po?Z gory dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 30.08.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Parkiet mam do Ciebie pytanie. Miesiac temu polozylem posadzki z mixokreta, wygrzewanie ich bedzie sie odbywac gdzies za 3 tyg. Czy plytki na podloge moge klasc przed wygrzewaniem czy raczej po? Z gory dziekuje. Płytki również po wygrzewaniu, ponieważ para wodna wydostająca się z wygrzewanej wylewki, może uszkodzić spoinę klejową. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts