Tomaszs131 30.08.2014 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 A, czy grubisc wylewki ma zwiazek z dlugoscia i sposobem jej wygrzewania? W piwnicy ma jej 8 cm, na parterze i poddaszu od 10-12cm.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 30.08.2014 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 A, czy grubisc wylewki ma zwiazek z dlugoscia i sposobem jej wygrzewania? W piwnicy ma jej 8 cm, na parterze i poddaszu od 10-12cm. Pozdrawiam. Tak grubość ma znaczenie, ale nie tylko. Czas wygrzewania i wynikające z tego osuszanie zależy bardziej od odległości między rurkami grzewczymi, od temperatury wody w rurkach w trakcie wygrzewania i gęstości, zwartości betonu. Często trzeba stosować dwu czy trzy lub czteroetapowy sposób wygrzewania. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 31.08.2014 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Tak grubość ma znaczenie, ale nie tylko. Czas wygrzewania i wynikające z tego osuszanie zależy bardziej od odległości między rurkami grzewczymi, od temperatury wody w rurkach w trakcie wygrzewania i gęstości, zwartości betonu. Często trzeba stosować dwu czy trzy lub czteroetapowy sposób wygrzewania. Pozdrawiam. A czy pora roku też ma znaczenie dla wygrzewania i zużycia gazu? Z tego co rozumiem to przy wygrzewaniu podawana jest stała temp. na wejściu przez określony czas a potem zwiększana i na koniec zmniejszana (co 5 stopni itd). Więc ani czujka zewnętrzna ani temp. wewnętrzna w domu nie ma znaczenia. Czy dobrze to rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 31.08.2014 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Z wygrzewaniem - wysuszeniem wylewki latem jest bardzo duży problem, praktycznie bez serwisanta się nie obejdzie. Temat zbyt szczegółowy, by o tym na forum. Ostatnio miałem kilkanaście budynków które były po wygrzaniu wylewki wg programu i bez programu - ręcznie, bez żadnych pozytywnych efektów w zakresie osuszenia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 31.08.2014 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Jestem w trakcie takiego wygrzewania. Program wg sterownika buderus RC35. Temperatura pomieszczenia wzrosla do 26 stopni gdy na zasilaniu bylo 40stopni. Gdy zaczynalem wygrzewac w budynku bylo 19 stopni. Gazu poszlo juz 50m3 a jeszcze pozostaly 4 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 31.08.2014 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Jestem w trakcie takiego wygrzewania. Program wg sterownika buderus RC35. Temperatura pomieszczenia wzrosla do 26 stopni gdy na zasilaniu bylo 40stopni. Gdy zaczynalem wygrzewac w budynku bylo 19 stopni. Gazu poszlo juz 50m3 a jeszcze pozostaly 4 dni. Powyższe wskazuje na to, że jest ok. Pozostaje sprawdzić wilgotność wylewki a w przypadku za wysokiej wilgotności, włączyć program dogrzewający lub powtórzyć wygrzewanie. Sprawdż czy wygrzewasz beton czy anhydryt, tu zdarzają się pomyłki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 31.08.2014 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Powyższe wskazuje na to, że jest ok. Pozostaje sprawdzić wilgotność wylewki a w przypadku za wysokiej wilgotności, włączyć program dogrzewający lub powtórzyć wygrzewanie. Sprawdż czy wygrzewasz beton czy anhydryt, tu zdarzają się pomyłki. Pozdrawiam. Wilgotnosc sprawdze przed ukladaniem kafli i paneli. Jesli bedzie za wysoka to powtorze wygrzewanie. W programie jest tylko "wygrzewanie jastrychu". W sumie trwac bedzie 18 dni. Zaczelo od 20 stopni i co dwa dni zwieksza sie o 5 stopni. Max bylo 40 stopni i tylko jeden dzien, a potem w odwrotnej kolejnosci na dol. W tym programie nie wszystko mozna bylo zmienic, np temp. poczatkowej dlatego zaczelo od tego pulapu mimo ze we wszystkich poradnikach internetowych pisano o temp. poczatkowej 25 stopni. Moglem ustawic mocniejsze wygrzewanie ale wole powtorzyc niz potem patrzec na popekane wylewki. Nigdy tego nie robilem i nie mam doswiadczenia wiec lepiej nie szarzowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 31.08.2014 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Wilgotnosc sprawdze przed ukladaniem kafli i paneli. Jesli bedzie za wysoka to powtorze wygrzewanie. W programie jest tylko "wygrzewanie jastrychu". W sumie trwac bedzie 18 dni. Zaczelo od 20 stopni i co dwa dni zwieksza sie o 5 stopni. Max bylo 40 stopni i tylko jeden dzien, a potem w odwrotnej kolejnosci na dol. W tym programie nie wszystko mozna bylo zmienic, np temp. poczatkowej dlatego zaczelo od tego pulapu mimo ze we wszystkich poradnikach internetowych pisano o temp. poczatkowej 25 stopni. Moglem ustawic mocniejsze wygrzewanie ale wole powtorzyc niz potem patrzec na popekane wylewki. Nigdy tego nie robilem i nie mam doswiadczenia wiec lepiej nie szarzowac. Z programami jest różnie, bardzo różnie, często trzeba z nimi kombinować. Twoje zaangażowanie na pewno da pożądany efekt, czego Ci życzę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MikeTNK 22.09.2014 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 Przed chwilą natknąłem się na pewien ciekawy zapis w dokumentacji Purmo odnośnie wygrzewania przy podłogówce: - przez pierwsze 3 dni należy utrzymywać temperaturę zasilania 25°C- przez kolejne 5 dni należy utrzymywać maksymalną temperaturę zasilania- po łącznie 8 dniach wygrzewania należy ochłodzić go do temperatury pokojowej i sprawdzić wilgotność Czy to nie jest zbyt "optymistyczny" program wygrzewania ? Nie powiem - bardzo byłby mi na rękę, ale jednak mam wątpliwości. Podłogówka ułożona z rurek PEXPENTA właśnie produkcji Purmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 22.09.2014 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 Przed chwilą natknąłem się na pewien ciekawy zapis w dokumentacji Purmo odnośnie wygrzewania przy podłogówce: - przez pierwsze 3 dni należy utrzymywać temperaturę zasilania 25°C - przez kolejne 5 dni należy utrzymywać maksymalną temperaturę zasilania - po łącznie 8 dniach wygrzewania należy ochłodzić go do temperatury pokojowej i sprawdzić wilgotność Czy to nie jest zbyt "optymistyczny" program wygrzewania ? Nie powiem - bardzo byłby mi na rękę, ale jednak mam wątpliwości. Podłogówka ułożona z rurek PEXPENTA właśnie produkcji Purmo. Podlaczam sie do pytania, mam te same rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 15.01.2015 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 (edytowane) Parkiet moglbys mi podpowiedziec jak sprawdzic wilgotnosc jastruchu i jaka wilgotnosc podloza musi byc uzyskana by zaprzestac jej wygrzewania?Z gory dziekuje za odpowiedz. Edytowane 15 Stycznia 2015 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 15.01.2015 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Wilgotność mierzymy przyrządami, które posiadają fachowcy z branży podłogowej. Są to wagosuszarka, przyrząd karbidowy CM, przyrządy elektryczne oraz termohigrometry lub termohigrografy.Wartości dopuszczalne to <2% wagowo, <1,5 CM i < 50% stałej emisji wilgoci podczas grzania wylewki.Niezwykle przydatna jest kamera termowizyjna obrazująca rozkład temperatur w jastrychu grzewczym. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 15.01.2015 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Dziekuje Ci bardzo za odpowiedz. Ja niestety dysponuje higrometrem powietrza, staram sie wilgotnosc powietrza utrzymywac na poziomie 60%.Co do termowizji to w Lutym bede mial okazje przeprowadzic owe badanie u siebie na budowie. A mozesz jeszcze wspomniec jaki powinien byc wlasciwy rozklad temeratur na posadzce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 15.01.2015 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Czy wylewki które zostały wylane 22 września 2014 wymagają jakiegoś specjalnego obchodzenia się z temperaturą obiegu po prawie 4 miesiącach tj 15 stycznia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 15.01.2015 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Czy wylewki które zostały wylane 22 września 2014 wymagają jakiegoś specjalnego obchodzenia się z temperaturą obiegu po prawie 4 miesiącach tj 15 stycznia? Jesli nie wygrzales jastrychu,to koniecznie musisz to zrobic. Trzeba pozbyc sie wilgoci, ktora jest w dolnej warstwie. Ja mam podobny problem- wygrzewam od tygodnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 15.01.2015 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Nie nie wygrzewałem dotychczas. Wrzuce 30C na kocioł i będzie OK? Bo mniej nie mogę dać w podłogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 15.01.2015 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Nie nie wygrzewałem dotychczas. Wrzuce 30C na kocioł i będzie OK? Bo mniej nie mogę dać w podłogę Rozumiem, podnos temperature stopniowo. W zaleznosci jaka masz gruba wylewke wygrzewanie powinno potrwac od miesiaca wzwyz. Ja zaczalem wygrzewac od 25oC ale przy mojej grubosci posadzki potrwa to pewnie gdzies z 7-8 tyg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 15.01.2015 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Dziekuje Ci bardzo za odpowiedz. Ja niestety dysponuje higrometrem powietrza, staram sie wilgotnosc powietrza utrzymywac na poziomie 60%. Co do termowizji to w Lutym bede mial okazje przeprowadzic owe badanie u siebie na budowie. A mozesz jeszcze wspomniec jaki powinien byc wlasciwy rozklad temeratur na posadzce? Rozkład temperatur powinien być jednorodny. Zdarzają się pętle zapowietrzone, bywają miejsca, gdzie rurki nierównomiernie rozłożono, bywają czujki zablokowane i szereg innych rzeczy, które pomimo działania ogrzewania, w niektórych miejscach ograniczają wygrzewanie wylewki. Kamera termowizyjna pozwoli to wychwycić. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 15.01.2015 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Parę dni temu hydraulik wymienił mi wodę w układzie na wodę ze stacji uzdatniania i odpowietrzył każdą z petli więc mam nadzieje ze zapowietrzeń w pętlach nie bedzie. Grubość wylewki około 6cm.długosc obwodów od 60 do 95m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 16.01.2015 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Czy wylewki które zostały wylane 22 września 2014 wymagają jakiegoś specjalnego obchodzenia się z temperaturą obiegu po prawie 4 miesiącach tj 15 stycznia? Nic szczególnego z nimi nie trzeba robić. Włączyć ogrzewanie, gdzie nagrzewanie rozłożyć na dwa dni i tyle. Przed montażem drewna sprawdzić wilgotność betonu lub emisję wilgoci podczas grzania. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts