PaRa 24.10.2016 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2016 Wygrzewanie jastrychu cementowego: http://pl.kan-therm.com/kan/upload/protokol_nagrzewania_jastrychu.pdf Jednak zastosuje sposób z załącznika, w piątek ustawiłem tem. wyjscia 40, powrót ma teraz 36, w budynku nie da się wytrzymać, bo jest strasznie gorąco. Nie widzę sensu podnoszenia tem. do 45, bo moim zdaniem z taką temperaturą instalacja nigdy nie będzie pracować. W środę rano, po ponad 4 dobach obniżam temperaturę do 25 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.10.2016 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2016 Jednak zastosuje sposób z załącznika, w piątek ustawiłem tem. wyjscia 40, powrót ma teraz 36, w budynku nie da się wytrzymać, bo jest strasznie gorąco. Nie widzę sensu podnoszenia tem. do 45, bo moim zdaniem z taką temperaturą instalacja nigdy nie będzie pracować. To nie chodzi o to ze nie bedzie pracowac przy Tz=45 oC tylko ma zlikwidowac napręzenia w wylewce. Skoro producenci parkietów, gresu i innych wykładzin zalecają to ma to sens. Oczywiscie kazdy inwestor sam decyduje czy ma sie dostosowac do harmogramu wygrzewania czy tez nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MikeB 26.10.2016 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Mam około 270m2 wylewki z ogrzewaniem podłogowych - z czego 170m2 na poddaszu o grubości 6-7cm i 100m2 na parterze o grubości 8-9cm. Wylewka cementowa wykonywana równo rok temu. Ogrzewanie będę uruchamiał pod koniec listopada. Podłogi z paneli/płytek będą wykonywane marzec/kwiecień. Czy muszę wygrzewać posadzkę, czy wystarczy, że będę normalnie grzał do marca ( chcę utrzymywać 12 - 14 stopni). ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 26.10.2016 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Czy podłogówka z anhydrytu tez musi być jakoś specjalnie wygrzewana ? Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.10.2016 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Mam około 270m2 wylewki z ogrzewaniem podłogowych - z czego 170m2 na poddaszu o grubości 6-7cm i 100m2 na parterze o grubości 8-9cm. Wylewka cementowa wykonywana równo rok temu. Ogrzewanie będę uruchamiał pod koniec listopada. Podłogi z paneli/płytek będą wykonywane marzec/kwiecień. Czy muszę wygrzewać posadzkę, czy wystarczy, że będę normalnie grzał do marca ( chcę utrzymywać 12 - 14 stopni). ? Zapewne nie musi byc, ale dla likwidacji naprezen nie zaszkodzi kilka dni z Tz=45 oC, jezeli chodzi o willgotnosc to nie zaszkodzi wykonac najprostszy test z folią na posadzce w celu stwierdzenia stopnia wilgotnosci wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 28.10.2016 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2016 Dziś sprawdziłem Tw wzrosła do 44, ewentualne naprężenia chyba już się ujawniły w postaci 3-4 pęknięć poza zaplanowmi miejscami. Jutro przed wyjazdem zmniejszam Tw na 40, i po powrocie w poniedziałek na 35 i dalej według harmonogramu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga-Białystok 11.02.2017 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 Mój instalator mówi, że mogę odpalić podłogówkę na drugi dzień po wylaniu posadzek... Na moje 'Ale.....' odpowiedział, że przecież jak damy 20 stopni w rurki to tak jak latem bez odpalania, na jedno wychodzi, a szybciej wyschnie. Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 11.02.2017 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 Mój instalator mówi, że mogę odpalić podłogówkę na drugi dzień po wylaniu posadzek... Na moje 'Ale.....' odpowiedział, że przecież jak damy 20 stopni w rurki to tak jak latem bez odpalania, na jedno wychodzi, a szybciej wyschnie. Co Wy na to? A zależy Ci żeby szybciej wyschło ? Jak czas Cię nie goni to jaki to ma sens, będzie cieplej to okna otworzysz i też wyschnie, tylko taniej. A jak będą prowadzone prace wykończeniowe to wilgoci i tak będzie sporo ( malowanie, kleje, gipsy, itp. ). Moim zdaniem niewiele Ci pomoże a na pewno będzie kosztowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga-Białystok 11.02.2017 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 PaRa, dzięki za odpowiedź Leją w marcu, podłogi (przynajmniej gres) chcę kłaść w czerwcu i robię parapetówkę Chodzi też o wiarygodność instalatora. Z tego co czytam pominięcie tych 28 dni na dojrzewanie betonu to oryginalny pomysł... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 11.02.2017 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 PaRa, dzięki za odpowiedź Leją w marcu, podłogi (przynajmniej gres) chcę kłaść w czerwcu i robię parapetówkę Chodzi też o wiarygodność instalatora. Z tego co czytam pominięcie tych 28 dni na dojrzewanie betonu to oryginalny pomysł... ? Czasem hydraulik chce sprawdzić szczelność zalewając instalację wodą, choć moim zdaniem próba ciśnieniowa jest lepsza. Ja nie miałem tego problemu, bo u mnie podłogówka i wylewki były przed tynkami, był czas na dojrzewanie wylewek i wygrzewanie posadzek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga-Białystok 11.02.2017 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 A niech zalewa, chodzi o to czy można tak wcześnie odpalać? Wszyscy tu piszą, że 28 dni, nie wiem co o tym myśleć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 11.02.2017 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 A niech zalewa, chodzi o to czy można tak wcześnie odpalać? Wszyscy tu piszą, że 28 dni, nie wiem co o tym myśleć... 28 dni to czas dojrzewania i umacniania się betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 11.02.2017 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 Jeśli nie ma wyjątkowej konieczności ja bym poczekał. A próbę można zrobić powietrzem. IMO oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 23.02.2017 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 (edytowane) Moim zdaniem nie ma tam nic na temat wygrzewania. Wczoraj ruszyła u mnie PC, tem. wyjścia 25, tem. powrotu 19, sekcje otwierałem po kolei aby nie doprowadzić do uruchomienia grzałki w PC ( poniżej 18 stopni ). Dziś temperatura powrotu wzrosła do 23, i zgodnie z założeniem podniosłem tem. do 30. Po przeczytaniu wątku zastosuje ten sposób : W instrukcji do mojej pompy jest napisane, żeby do wygrzewania stosować tylko grzałki a nie do dolne źródło ... Edytowane 23 Lutego 2017 przez kerad85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 23.02.2017 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Swoją wylewkę wygrzewałem tylko i wyłącznie poprzez DZ pompy. Grzałki niet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioslo1 08.03.2017 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 jaka powinienem przyjąć maksymalna temperaturę zasilania przy wygrzewaniu posadzki (czyli najwyższy stopień wykresu) i ile dni trzymać na tym poziomie kiedy obliczeniowo potrzebuje maksymalna średnia temperaturę zasilania 40 (45 zasilanie i 35 powrót)? Bowiem podają 45-55 ale czy to nie przesada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.03.2017 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Wystarczy 5K więcej przez dwa-trzy dni.Swoją drogą 45C na zasilaniu to strasznie dużo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioslo1 08.03.2017 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Wystarczy 5K więcej przez dwa-trzy dni. Swoją drogą 45C na zasilaniu to strasznie dużo... ale mówimy tutaj o szczytowym zapotrzebowaniu ktore sie liczy chyba dla -20 i z tabelami sie zgadza mamy wtedy max te 30 stopni temp podłogi wiec chyba tak powinno byc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.03.2017 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 przy -20C to ja mam zasilanie 36C. Jakbym wpuśćił 45, to bym chyba na palcach biegał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 09.03.2017 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 Zgoda, ale masz rekuperator i bardzo dobrze ocieplony dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts