Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podbitka, robic czy nie?

platform

Recommended Posts

Witam

Mam pewien problem, otoz zastanawiam sie czy robic podbitke dachu czy nie, w zasadzie bylem juz zdecydowany, ale po wyjezdzie w gory zauwazylem ze wiele domow tam nie ma podbitki, jest gole drewno zaimpreknowane i zabejcowane, mnie sie to duzo bardziej podoba, zwlaszcza ze mam male daszki z przodu i z tylu domu w drewnie , i troche glupio by bylo plastikiem podbic dach, a drewniana podbitka troche odpada ze wzgledu ceny, wyliczono mi okolo 8 tys za podbitke z "sidingu" czy jak to nazwac, badz co badz plastiko podobne, czy dach bez podbitki bedzie bardzo narazony na warunki atmosferyczne? oczywiscie jakas listwa miedzy tynkiem a dachem bedzie po to aby nic sie tam niedostawalo i zeby ptaszki nie robily sobie gniazd. Wkoncu buduja cale domy z drewna i trzyma sie po nascie lat, to czemu mialo by sie cos stac z nieoslonietym od spodu kawalkiem dachu , jesli sie go dobrze zabezpieczy, zreszta walory estetyczne duzo bardziej do mnie przemawiaja za tym aby nie robic podbitki. Prosze o pomoc moze ktos juz mial doswiadczenie w tym temacie, odrazu mowie ze jestem troche niezorientowany w tym forum i nie wiedzialem doklandie gdzie to umiesic aby nie zasmiecac forum

..

Pozdrawiam

To zależy od stylu architektonicznego Twojego domu.

No i od tego co Tobie sie podoba.

oczywiście - może być jak piszesz i nic sie nie stanie.

Teraz mam podbitkę (białą) ale w tym domu to pasuje.

Ale w poprzednim z 2-spadowym dachen - nie miałem i było dobrze.

Podbitka nie jest obowiazkowa, no i wchodzi jeszcze aspekt ekonomiczny.

Powodzenia i pozdrawiam.

wartownik , rozumiem ze nadbtka drewniana jest najlepsza, i najbardziej by mi pasowala, ale nie wiem czy to najlepsze rozwiazanie ekonomiczne ;] sadze ze duzo taniej wyjdzi epoprostu dobrze zabezpieczyc wystajaca czesc dachu,

rozchodzi sie o to , czy mozna pozostawic dach bez podbitki, zabezpieczajac go tylko jakims preparatem , i czy to niebedzie mialo jakis powaznych skutkow na trwalosc dachu. Bo jesli po 15 latach ma sie okazac ze wystajaca czesc dachu w skutek wilgoci i innych warunkow atmosferycznych spruchniala , przegnila itp i okaze sie ze dach mam do wymiany, to wole wydac to kilka tysiecy a miec spokoj na dluzej,

czy mozna pozostawic dach bez podbitki, zabezpieczajac go tylko jakims preparatem , i czy to niebedzie mialo jakis powaznych skutkow na trwalosc dachu.

Pokrycie widoczne ( nie osloniete ) od spodu jest narazone na zerwanie przez wiatr.

Robilem kiedys dach , w ktorym krokwie konczyly sie na trzech wysunietych warstwach klinkieru ( gzyms ) + rynna razem ok 30 cm okap bez podbitki i nadbitki , dodatkowe oszczednosci to mniejszy dach o kilkadziesiat m2 - material , robocizna i wiele innych korzysci.

wartownik, wiem ze to moze glupie o co teraz spytam ale co to jest nadbitka?? czy dach bez podbitki i nadbitki to sa same wystajace krokwie? czyli rozumiem ze nadbitka to poprostu pokrycie krokwi deskami miejsce w miejsce ? :) czy zle to pojmuje , U mnie dach wystaje jakies 45cm poza obrys budynku, jesli nadbitka to jest to o czym mysle, no to ja ją juz mam, i wszystko pokryte gontem. Wybaczcie mi niefachowe nazewnictwo, ale to moj pierwszy dom, i szczerze to malo sie orientuje co i jak.