platform 14.08.2006 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 Witam Mam pewien problem, otoz zastanawiam sie czy robic podbitke dachu czy nie, w zasadzie bylem juz zdecydowany, ale po wyjezdzie w gory zauwazylem ze wiele domow tam nie ma podbitki, jest gole drewno zaimpreknowane i zabejcowane, mnie sie to duzo bardziej podoba, zwlaszcza ze mam male daszki z przodu i z tylu domu w drewnie , i troche glupio by bylo plastikiem podbic dach, a drewniana podbitka troche odpada ze wzgledu ceny, wyliczono mi okolo 8 tys za podbitke z "sidingu" czy jak to nazwac, badz co badz plastiko podobne, czy dach bez podbitki bedzie bardzo narazony na warunki atmosferyczne? oczywiscie jakas listwa miedzy tynkiem a dachem bedzie po to aby nic sie tam niedostawalo i zeby ptaszki nie robily sobie gniazd. Wkoncu buduja cale domy z drewna i trzyma sie po nascie lat, to czemu mialo by sie cos stac z nieoslonietym od spodu kawalkiem dachu , jesli sie go dobrze zabezpieczy, zreszta walory estetyczne duzo bardziej do mnie przemawiaja za tym aby nie robic podbitki. Prosze o pomoc moze ktos juz mial doswiadczenie w tym temacie, odrazu mowie ze jestem troche niezorientowany w tym forum i nie wiedzialem doklandie gdzie to umiesic aby nie zasmiecac forum..Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 14.08.2006 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 To zależy od stylu architektonicznego Twojego domu.No i od tego co Tobie sie podoba.oczywiście - może być jak piszesz i nic sie nie stanie.Teraz mam podbitkę (białą) ale w tym domu to pasuje.Ale w poprzednim z 2-spadowym dachen - nie miałem i było dobrze.Podbitka nie jest obowiazkowa, no i wchodzi jeszcze aspekt ekonomiczny. Powodzenia i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 14.08.2006 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 Nadbitka drewniana ,to najlepsze wg mnie , pod wzgledem estetycznym i ekonomicznym rozwiazanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
platform 14.08.2006 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 wartownik , rozumiem ze nadbtka drewniana jest najlepsza, i najbardziej by mi pasowala, ale nie wiem czy to najlepsze rozwiazanie ekonomiczne ;] sadze ze duzo taniej wyjdzi epoprostu dobrze zabezpieczyc wystajaca czesc dachu, rozchodzi sie o to , czy mozna pozostawic dach bez podbitki, zabezpieczajac go tylko jakims preparatem , i czy to niebedzie mialo jakis powaznych skutkow na trwalosc dachu. Bo jesli po 15 latach ma sie okazac ze wystajaca czesc dachu w skutek wilgoci i innych warunkow atmosferycznych spruchniala , przegnila itp i okaze sie ze dach mam do wymiany, to wole wydac to kilka tysiecy a miec spokoj na dluzej, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 15.08.2006 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 czy mozna pozostawic dach bez podbitki, zabezpieczajac go tylko jakims preparatem , i czy to niebedzie mialo jakis powaznych skutkow na trwalosc dachu. Pokrycie widoczne ( nie osloniete ) od spodu jest narazone na zerwanie przez wiatr. Robilem kiedys dach , w ktorym krokwie konczyly sie na trzech wysunietych warstwach klinkieru ( gzyms ) + rynna razem ok 30 cm okap bez podbitki i nadbitki , dodatkowe oszczednosci to mniejszy dach o kilkadziesiat m2 - material , robocizna i wiele innych korzysci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
platform 15.08.2006 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 wartownik, wiem ze to moze glupie o co teraz spytam ale co to jest nadbitka?? czy dach bez podbitki i nadbitki to sa same wystajace krokwie? czyli rozumiem ze nadbitka to poprostu pokrycie krokwi deskami miejsce w miejsce ? czy zle to pojmuje , U mnie dach wystaje jakies 45cm poza obrys budynku, jesli nadbitka to jest to o czym mysle, no to ja ją juz mam, i wszystko pokryte gontem. Wybaczcie mi niefachowe nazewnictwo, ale to moj pierwszy dom, i szczerze to malo sie orientuje co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rtoipb 15.08.2006 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 Nadbitka to deski przybite od góry krokwi podbitka to deski przybite od dołu krokwi Żeby koniec dachu ładnie wyglądał bez podbitki końcówki krokwi oraz deski nadbitki powinny być heblowane. Jeżeli masz ładnie zrobione zabezpiecz jakimś drewnochronem i nie rób podbitki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
platform 15.08.2006 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 dzieki wielkie , tak tez uczynie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts