Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak przygotować miejsce pod brodzik

Recommended Posts

Witam

Jeszcze nie rozpocząłem budowy ale jestem na etapie planowania łazienki i ze względu na brak wanny chcemy prysznic z głębokim brodzikiem. I tu jest mały problem bo jak zobaczyłem taki brodzi w rzeczywistości to trzeba do niego robić schodki a że jestem na etapie planowania to pomyślałem, że może zrobić wgłębienie w trakcie wylewania chudziaka i wpuścić brodzik. Brodzik taki potrzebuje jakies 42cm miejsca (28cm + 14cm na syfon. Dodatkowo może jeszcze zmniejszyć grubość ocieplenia na 5cm i wtedy tylko będzie wystawał 15cm. Czy ktoś z Was ma podobne rozwiązanie i mógłby się podzielić doświadczeniem i czy nie ma problemu z montażem syfonu no bo tak naprawdę to po wpuszczeniu brodzika nie będzie dostępu do niego. Czy w ogóle da się tak zamontować brodzik a może lepiej będzie wymurować taki głęboki brodzik? Dodatkowo pytanie odnośnie brodzika, jaki jest wygodniejszy półokrągły narożny 90x90 czy prostokątny 100x80?

https://forum.murator.pl/topic/59431-jak-przygotowa%C4%87-miejsce-pod-brodzik/

Witam.

Syfon zamontujesz zawsze,wystarczy że kupisz taki ,który czyści i montuje się od góry.

Murowany moim zdaniem jest o wiele lepszy,ponieważ możesz dopasować jego kształt i wymiary do reszty łazienki ,szczególnie jeżeli nie ma w niej za dużo miejsca,no i odpada brodzik ,z którym nie wiadomo co będzie za kilka lat.Przy natrysku murowanym trzeba jednak zadbać o porządną izolacje przeciwwilgotnościową .ale nie jest to duży koszt-folia w płynie +taśma ok.100.-.

Zdecydowanie wygodniejszy jest 100x80 przy czym bateria musi znajdować się na węższej ściance,a po drugiej stronie znajdzie się m-ce na siedzisko.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/59431-jak-przygotowa%C4%87-miejsce-pod-brodzik/#findComment-1308689