Makary 15.08.2006 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 deweloper buduje nasz dom z silki 24 i proponuje ocieplenie 10 cm styropianu. czy to wystarczy? my chcielibysmy styropian 20, jednak w castoramie powiedziano nam,ze takiego...nie produkuja (!!!) i trzeba kleic 2 x 10. tak jest naprawde?nie ma 20 cm styropianu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 15.08.2006 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 Jest taki styropian, rzadko go robia ale jest czasami sie go osobno zamawia ale jest to do zrobienia przez fabrykę- termoorganika, silka plus 20cm : jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 15.08.2006 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 ja mam na ścianie 20 cmnie było problemy z zamawianiem u producenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 15.08.2006 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 U nas 15 cm - ale ściana 3W wiec nie było problemu i daliśmy w środek 5+10cm. Mniej jak 15 cm styro na silikacie sobie nie wyobrazam... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldemar Kiejziewicz 15.08.2006 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 Nie żałuj na ocieplenie budynku i nie słuchaj doradców, że powyżej 10 cm ocieplanie jest nieekonomiczne. Później ty będziesz płacił rachunki za ogrzewanie, natomiast dodatkowe ocieplenie nie zwiększy znacząco wydatków na budowę. Ja wybudowałem dom z Ytonga 24 cm i daję 20 cm styropianu. Tak na marginesie to budowany dom pasywny w Polsce ma konstrukcję ściany: 20cm wełny-Ytong 24 cm- i od wewnątrz 10 cm wełny. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tulek 15.08.2006 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 witam!mialem okazje robic instalacje dgp i kominek w domu wybudowanym silka i ocieplonym od zew welna 15cm ,niezla sprawa!przez ok tydzien trzymalo -15 do -25 a wew temp byla 20st.c250 mkw kominek 14kw went.kom 600 575m3 rozprowadzenie ciepla tylko na pietrze dol tylko kominek dla mnie bomba !!!! nie wiem czy za tym nie stoi welna rockwola !!!dodam ze sniezke widzimy na codzien przez okno!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 15.08.2006 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 Co Ty w Castoramie chcesz kupować styropian na ocieplenie? W normalnym składzie budowlanym możesz zamówić 10, 12, 15, 18, 20 cm albo ile chcesz. A najlepiej z felcem. I to dużo taniej niż w Castoramie. Aha, wracając do pytanie - 10 cm styro to zdecydowanie za mało na silikat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Makary 16.08.2006 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 nie, w castoramie niczego nie kupujemy - to jest tylko taki nasz "punkt zero" - czyli orientacyjna informacja o cenie. zakupem calego materialu zajmuje sie deweloper, my chcielismy sie zorientowac, ile bedziemy doplacac za dodatkowe 10 cm. styropianu.robimy wiec 20 cm ocieplenia. mam nadzieje, ze wystarczy, bo ogrzewanie to kominek z DGP i piece akumulacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kali 16.08.2006 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Na takie pytania nie ma innej odpowiedzi, niż obliczenie. Załóż, jakie chcesz mieć U, i oblicz ile trzeba tego styropianu. Na oko - to się można grubo pomylić.20 cm to naprawdę dużo,nawet na silikat, chyba że wychodzisz z założenia, że za dużo nigdy nie zawadzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 16.08.2006 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 20 cm to w sam raz na silikat. U mnie w projekcie jest 15 cm, myślę że to minimum, a pewnie dam więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bruce Lee 18.08.2006 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 ANPI nie chce byc zlosliwy ale ogladalem twoj domek od podstaw jak powstawal i mylse ze gorszego partacza niz twoj murarz to chyba nie widzialem ....ten silikat jest tak polozony ze gosc chyba nie widzial co to poziomy i mylse ze 20 cm styropianu to bedzie malo na te mostki termiczne....przykre jest to ze tak dobry material a gosc go tak spierdzielil.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 18.08.2006 00:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 ANPI nie chce byc zlosliwy ale ogladalem twoj domek od podstaw jak powstawal i mylse ze gorszego partacza niz twoj murarz to chyba nie widzialem ....ten silikat jest tak polozony ze gosc chyba nie widzial co to poziomy i mylse ze 20 cm styropianu to bedzie malo na te mostki termiczne....przykre jest to ze tak dobry material a gosc go tak spierdzielil.... no cóż ............ pozostaje zyczyć powodzenia i cierpliwości przy pilnowaniu ekipy w drodze do własnego domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 18.08.2006 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 ANPI nie chce byc zlosliwy ale ogladalem twoj domek od podstaw jak powstawal i mylse ze gorszego partacza niz twoj murarz to chyba nie widzialem ....ten silikat jest tak polozony ze gosc chyba nie widzial co to poziomy i mylse ze 20 cm styropianu to bedzie malo na te mostki termiczne....przykre jest to ze tak dobry material a gosc go tak spierdzielil.... Bardzo się cieszę z Twojej troski. O jakich mostkach termicznych piszesz? Przecież silka była murowana na zwykłej zaprawie. Poza tym to materiał o bardzo niskiej izolacyjności cieplnej i MUSI być docieplony grubą warstwą. Fakt, murarz się nie popisał, ale jeśli chodzi o ocieplenie, to nie ma to żadnego znaczenia. Trochę tylko narzekali tynkarze i wylewkarze, ale wszystko jest już wyrównane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina_i_marek 18.08.2006 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 REZI napisał: no cóż ............ pozostaje zyczyć powodzenia i cierpliwości przy pilnowaniu ekipy w drodze do własnego domku Racja, racja i jeszcze raz racja. Ale wyobraź sobie co mnie spotkało. Wykonawca, który wszedł do mnie na budowę ni zgruchy ni spietruchy okazał się bardzo sumienny (przynajmniej na razie), a ja na to nie byłem przygotowany. Robota wszystkim pali się w rękach, nie odwalają fuszery, o wiele rzeczy przed zrobieniem sami się pytają (bo może koncepcja nam się zmieniła), a do tego jeszcze pewne pomysły podpowiadają. Mój kierownik budowy był dotąd przy dwóch inspekcjach i wyjechał niepocieszony (nie miał się do czego przyczepić - a chciał). Układ jest prosty: ja mam płacić w terminie umówione wcześniej kwoty, a ekipa robi tak jak trzeba - tym bardziej że szef siedzi cały czas z nimi na budowie. Nie wiem kuźwa co się dzieje. Czuję się zdezorientowany. Liczę na słowa pocieszenia A co do ocieplenia, to u mnie też będzie 20 cm. Bez względu na rodzaj ogrzewania, trzeba przygotować się na to, że nośniki energii będą z czasem coraz droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 18.08.2006 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 Musi być w tym jakiś haczyk. Uważaj na nich Żartowałem. Dlaczego w tym kraju normalność jest dziwna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 18.08.2006 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 Ja co prawda będę ocieplać silikat wełną, ale jak przeczytałam o tych 10 cm to mnie zamurowało. To jakiś kiepski żart normalnie. Ludzie ciepłe ściany tak ocieplają. Przy silikatach nie ma nawet co dyskutować. Wchodź w te 20 i nawet się nie oglądaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 18.08.2006 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 witam! mialem okazje robic instalacje dgp i kominek w domu wybudowanym silka i ocieplonym od zew welna 15cm ,niezla sprawa! przez ok tydzien trzymalo -15 do -25 a wew temp byla 20st.c 250 mkw kominek 14kw went.kom 600 575m3 rozprowadzenie ciepla tylko na pietrze dol tylko kominek dla mnie bomba !!!! nie wiem czy za tym nie stoi welna rockwola !!! dodam ze sniezke widzimy na codzien przez okno!!! chcesz powiedzieć, że bez ogrzewania domu utrzymywała się temperatura 20 stopni przy takim mrozie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yossarian 18.08.2006 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 minimum 15 cm, ja daje u siebie 15. siciane mam tez 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 18.08.2006 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 chcesz powiedzieć, że bez ogrzewania domu utrzymywała się temperatura 20 stopni przy takim mrozie? silikaty akumulują ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bruce Lee 18.08.2006 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 Wszystko sie zgadza ze silke trzeba ocieplic min. 15cm ale prosze pamietac ze dom ma swoje wymiary i przy odbiorze ktos sie moze dopierdzilic ze dom jest szerszy jesli damy 20cm.....mylsle ze warto to przemyslec juz przez stawianiem sciany jakie bedzie ocieplenie....jesli projekt zakladal 24 BK i ocieplenie 10-12 cm to przy polozeniu silki 18 mamy pelne pole do popisu..ale jesli mamy 24 sciane i walniemy 20 ocieplenie to juz mamy duzy problem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts