Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Proszę o wypowiedzi na temat pokrycia dachu z płyt włóknisto-cementowych . Czy jest to trwały materiał i nieszkodliwy. Czy ktoś z Was ma taki dach - i jak się sprawdza...
Gość Jacek K.
Proszę o wypowiedzi na temat pokrycia dachu z płyt włóknisto-cementowych . Czy jest to trwały materiał i nieszkodliwy. Czy ktoś z Was ma taki dach - i jak się sprawdza...

Chodzi Ci o Onduline?

Chodzi Ci pewnie o Eurofale, chciałem to założyć, ale ponieważ dom bliżniaik sąsiad sie nie chciał zgodzić. Ale kiedyś na spacerze widziałem to na domie i wyglądała całkiem nieźle, ludzie którzy tam mieszkali sobie to chwalili
Mam dach z takich płytek, polskiej produkcji kupione w firmie Uniprodek. Leżą na dachu ok. roku jak na razie wszystko jest ok. Koszt zbliżony do krycia blachą, gwarancja 15 lat. Ważne jest żeby więźba była dobrze zrobiona bo materiał jest płaski i widać od razu wszystkie nierówności.
Co do szkodliwości materiału to zapewniano mnie, że jest absolutnie nieszkodliwy. Choć kiedyś azbest też był "nieszkodliwy", a te płytki to kontunuacja tamtej technologii tylko azbest zamieniono na jakieś inne włókno...