Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka budowlana bez dojazdu !! Co zrobić...

regnaw

Recommended Posts

Witam serdecznie Państwa.

na początek zapodam obrazek aby all było wiadomo o co mi chodzi - a co najgorsze to nie wiem czy uda mi sie przekazać to co chce :)

http://emaniak.superhost.pl/doj.jpg

działka o kolorze zółtym jest moj - budowlana.

chodzi o dojazd do niej - co i jak najlepiej to zrobić...

droga która prowadzi do domku o numerze 6 - ogrodzone. nie bardzio jak ma sie dostac do moje dzialki. droga w sumie tylko do niej jest.

miałem plan wykupić od 1 - kawałek terenu czy tez w inny spoosb jakis zalatwic. ale koles jest opory na wszystkio. nie zgadza sie za bardzo.. choc jeszcze bede prowadzone z nim orzmowy. bo na tym czym nie ma za bardzo jak postawic co bo malo miejsca

\

UWAGA !! wielkosci dzialke nie sa realne... sa narysowane tak zeby mi alel sie zmiescilo.

jak najlepiej to zalawtic. namawiac dalej i prosic kolesia z 1 aby odsprzdał ten kawałeczek pod droge.. (jakie to sa koszty potem orientacyjne p- geodetów itp)

pomozcie. moze akurat mial ktos cos posobanefo.

bo szukałem po forum ale jakos nie trafiło mi sie.

no bo to jest tak

ta moja dzialka bedzie wydzielona z tej poprzedniej bo rodzice nam ja dadza.. ale przejazd przez rodzicow nie chcemy z wiadomych przyczyn.. a zreszta jest brama i jak by ktos chcial przyjechac czy my wyjecahc to trzeba meczyc sie.. a tak jesli ebdziemy mieli swoj osobny dojazd to juz lepiej prawda..

oczywiscie zostyaje ten motyw jeszcze ze przez rodzicow ale to jest ostatecznosc.

Przeciez masz dojazd przez działkę rodziców. W momencie wydzielenia działki z ineej musi byc ustanowiona służebność wydzielonej drogi. Chyba nie masz żadnego fizycznego wydzielenia i założonej KW.

Poza tym nieładnie cwaniakować z sąsiadami. Tylko głupi sąsiad by ci się zgodził na przejazd.

A co to za problem z przejazdem przez działkę rodziców. Załóż sobie bramę na pilota i domofon i nie trzeba będzie chodzić jak zajdzie taka potrzeba, a nawet jak trzeba trochę pochodzić to wyjdzie to na zdrowie. W jaki sposób masz wydzieloną swoją ziemię od ziemi rodziców / chodzi o kwestię papierkową, bo jak wszystko robiłes już na papierach to musisz miec ustalony dojazd/. Na twoim miejscu nie zawracała bym sobie głowy z rozmowami z sąsiadami w tej sprawie. Ja sama mam działkę o długości 200m i nie dałabym komus służebności na dojazd. Pomyśl z punktu widzenia sąsiada. Ze swojej działki ma wydzielić pas szerokości 6m. Odgrodzi na stałe, albo będzie narażał swoje dzieci na wypadki. Po co ładować sie w załatwianie papierów. to nie będzie ani jeden ani dwa papierki i wydatki też nie małe i jestes skazany na decyzje obcego. Ja bym zrezygnowała z takiego wyjścia, a ty zrobisz jak bedziesz chciał.

Pozdrawiam.