Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O jakich rytualach slyszeliscie by budowa sie powiodla?

Jola_K

Recommended Posts

Witam

Na tym forum bylo juz co musi a czego nie moze zrobic panna mloda by slub i jej malzenstwo bylo udane.

Ja pytam co musi zrobic inwestor by budowa byla pomyslna?

Przeczytalam w kilku postach o rytualach ktore sa niezbedne by budowa domu sie powiodla i aby pozniej dobrze sie mieszkalo.

Cztalam o:

- monecie jednogroszowej w rogu budynku zatopionej w fundamencie

- o kamieniu zakopanym pod domem (pod wylewkami)

Nie wylapalam jednak pewnie istotnych dla tych "obrzadkow" warunkow czyli na przyklad moze musi to byc jakis konkretny rog domu, czy jakies konkretne miejsce na kamien.... :roll:

Napiszcie o czym slyszelicie i co sami robiliscie by przegonic "zle duchy".

Moze pytanie traci sredniowieczem, ale czlowiek lepiej sie czuje jak "odpuka"...

No, jest taki jeden rytuał, b. popularny wśród Polaków i stosowany nie tylko w budownictwie (oby nam się).

Ja np. uzgodniłem ze swoją ekipą że rytuał (na mój koszt), przeprowadzą tylko w określonych momentach:

- fundament + wylewka - rytuał,

- parter + strop -rytuał,

- poddasze + więżba dachowa - rytuał + wiecha.

W ten sposób i wilk był syty i owca cała.

No, jest taki jeden rytuał, b. popularny wśród Polaków i stosowany nie tylko w budownictwie (oby nam się).

Ja np. uzgodniłem ze swoją ekipą że rytuał (na mój koszt), przeprowadzą tylko w określonych momentach:

- fundament + wylewka - rytuał,

- parter + strop -rytuał,

- poddasze + więżba dachowa - rytuał + wiecha.

W ten sposób i wilk był syty i owca cała.

:lol: :lol: :lol:

ten rytułał był i u mnie ...

może trochę droższy od zabetonowania 1gr w kącie budynku ale i wspomnienia fajniejsze ... :wink:

Ten rytual o ktorym piszecie jest na pewno powszechny a i pewnie w zdecydowanej wiekszosci (o ile nie u wszystkich) obowiazkowy!

Ja z wycieczki w Pompejach przywiozlam m.in. fragment cegly :o

Sprostowanie: nie wyjelam z muru, rozwalone walaja sie tam wszedzie.

Chcialabym ja wmurowac w sciane budynku - tak by byla wdoczna - ale ktos mi powiedzial ze nie wiadomo czy to bedzie szczesliwe dla domu w koncu Pompeje skonczyly tragicznie - no ale ta cegla przetwala..... :roll:

Mam tez kamien z Wezuwiusza, tez mysle jak go zagospodarowac.

Nie wiem..... nie jestem przesadna i nie bawie sie w czary-mary, ale tez nie wychodzilam na egzamin bez kopa w tylek, jak sie wraca do domu nalezy usiasc na chwile.... duzo tego jest...

A wiec jakie obrzadki sa przy budowie domu?

Przy wychodzeniu z granic działki splunąć przez lewe ramie 3 razy, dochodząc do działki przeżegnać się raz, zalewając pierwszy strop skoczyć z niego na głowę, a drugi na d... ;-)

Rany julek czy poważnie wierzysz w takie zabobony?

Sorki, ale nie mogłem się powstrzymać... :lol:

Oczywiscie ze NIE WIERZE, traktuje je z przymruzeniem oka!

Nie boje sie gdy czarny kot przebiegnie mi droge.

Przechodzilam nie raz pod drabina.

Trzykrotnie zlapalam welon/bukiet na weselu - i to nie prawda ze w ciagu roku sie wychodzi za maz :wink:

itp

Raczej to wypowiedzi z waszych dziennikow sklonily mnie do zalozenia takiego watku, chcialam to zebrac "do kupy".

Mysle ze w kazdym regionie sa inne zwyczaje i moze to byc ciekawe.

Z innej beczki, przypomnial mi sie zwyczaj nie znany nam goralom: znajomy byl na weselu w poznanskiem, akcja rozgrywala sie w latach 70tych. Po oczepinach on podbiegl do panny mlodej i ja porwal do tanca, skonczylo sie to ogromna awantura a ten znajomy spedzil noc w zbozu na polu czekajac na pierwszy poranny kurs autobusu.

Uciekal z wesela poniewaz zdawalo sie ze pan mlody go zabije a i inni krewni pomstowali. Dopiero pozniej sie dowiedzial ze w tym regionie po oczepinach TYLKO pan mlody moze tanczyc z panna mloda.

program o Akropolu i pokazywali tam jak co kilka dni wysypują ciężarówkę kamieni, bo ludzie już dawno by całość rozebrali na pamiątki. :roll:

tak rzeczywiście jest :lol: dlatego nawet okruszka z Akropolu nie ściągnęłam, ale mam kawałek dachówki z willi rzymskiej :oops: ale na dach jej na pewno nie położę. :lol:

Co do innych rytuałów: ja wrzucałam pieniążki w każdy róg łącznie z euro (centami) - mąż sie śmiał, ze jutro przyjdziemy a tu zryte....

p.s. byłdość duży watek na temat przesądów budowlanych

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=72261 i jest wwtek wewatku :lol:

- póki są bezpieczne dla konstrukcji.... czemu nie ?!

Znajoma (skądinąd światła i wyksztalcona osoba w wieku balzakowskim) zaraz po decyzji o budowie domu zaprzęgła całą rodzinę do zbierania skorupek po jajkach. Do momentu robienia wylewki na parterze (dom niepodpiwniczony) zebrała ok. pół ciężarówki. Wszystko poszło pod beton ponoć jako "ekran" od wszelkich żył wodnych, promieniowań, tudzież innych kataklizmów. :) (Rodzina naprawdę światowa!)

Ja po radach górali zamurowałam pod progiem żabę :lol: Nie zgodziłam się na "żywca" tylko taką malutką, metalową, ze sklepu z pamiątkami. Ponoć przynosi dobrobyt :wink:

A mój znajomy, skądinąd budowlaniec, pracowicie zbiera i tłucze szkło (butelki, słoiki, itp. ) - twierdząc że da to pod wylewki na parterze.

Myślałem że chce zlikwidować jakies wpływy rzekomych cieków wodnych, ale on twierdzi że to najlepsza izolacja cieplna :o

Trochę to nie na temat, ale czy słyszał ktoś, cos takiego?

Nie chcę być złośliwy, ale oglądałem na discovery program o Akropolu i pokazywali tam jak co kilka dni wysypują ciężarówkę kamieni, bo ludzie już dawno by całość rozebrali na pamiątki.

Hmmmm, nabralam sie? :( Ale tak realnie wygladaly te kamienie - odparowane itp

ave! dzieki za link, nie wiedzialam ze sie powtarzam, w tamtym poscie jest jeszcze jeden link do takiego tematu.