Jola_K 15.08.2006 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 Witam Na tym forum bylo juz co musi a czego nie moze zrobic panna mloda by slub i jej malzenstwo bylo udane. Ja pytam co musi zrobic inwestor by budowa byla pomyslna? Przeczytalam w kilku postach o rytualach ktore sa niezbedne by budowa domu sie powiodla i aby pozniej dobrze sie mieszkalo. Cztalam o: - monecie jednogroszowej w rogu budynku zatopionej w fundamencie - o kamieniu zakopanym pod domem (pod wylewkami) Nie wylapalam jednak pewnie istotnych dla tych "obrzadkow" warunkow czyli na przyklad moze musi to byc jakis konkretny rog domu, czy jakies konkretne miejsce na kamien.... Napiszcie o czym slyszelicie i co sami robiliscie by przegonic "zle duchy". Moze pytanie traci sredniowieczem, ale czlowiek lepiej sie czuje jak "odpuka"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 16.08.2006 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 No, jest taki jeden rytuał, b. popularny wśród Polaków i stosowany nie tylko w budownictwie (oby nam się).Ja np. uzgodniłem ze swoją ekipą że rytuał (na mój koszt), przeprowadzą tylko w określonych momentach:- fundament + wylewka - rytuał,- parter + strop -rytuał,- poddasze + więżba dachowa - rytuał + wiecha.W ten sposób i wilk był syty i owca cała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 16.08.2006 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 No, jest taki jeden rytuał, b. popularny wśród Polaków i stosowany nie tylko w budownictwie (oby nam się). Ja np. uzgodniłem ze swoją ekipą że rytuał (na mój koszt), przeprowadzą tylko w określonych momentach: - fundament + wylewka - rytuał, - parter + strop -rytuał, - poddasze + więżba dachowa - rytuał + wiecha. W ten sposób i wilk był syty i owca cała. ten rytułał był i u mnie ... może trochę droższy od zabetonowania 1gr w kącie budynku ale i wspomnienia fajniejsze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_K 16.08.2006 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Ten rytual o ktorym piszecie jest na pewno powszechny a i pewnie w zdecydowanej wiekszosci (o ile nie u wszystkich) obowiazkowy! Ja z wycieczki w Pompejach przywiozlam m.in. fragment cegly Sprostowanie: nie wyjelam z muru, rozwalone walaja sie tam wszedzie. Chcialabym ja wmurowac w sciane budynku - tak by byla wdoczna - ale ktos mi powiedzial ze nie wiadomo czy to bedzie szczesliwe dla domu w koncu Pompeje skonczyly tragicznie - no ale ta cegla przetwala..... Mam tez kamien z Wezuwiusza, tez mysle jak go zagospodarowac. Nie wiem..... nie jestem przesadna i nie bawie sie w czary-mary, ale tez nie wychodzilam na egzamin bez kopa w tylek, jak sie wraca do domu nalezy usiasc na chwile.... duzo tego jest... A wiec jakie obrzadki sa przy budowie domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 16.08.2006 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 No, u nas też dzisiaj rytuał z okazji bramy garażowej. Już mieszkamy i ostatnio takie rytuały co kilka dni - a to ktoś drzewko posadzi i sąsiedzi przyjdą oglądać, a to trawki dosieje (też dziś siane było) ... Jak tak dalej pójdzie, to nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 16.08.2006 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Przy wychodzeniu z granic działki splunąć przez lewe ramie 3 razy, dochodząc do działki przeżegnać się raz, zalewając pierwszy strop skoczyć z niego na głowę, a drugi na d... Rany julek czy poważnie wierzysz w takie zabobony? Sorki, ale nie mogłem się powstrzymać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_K 16.08.2006 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Oczywiscie ze NIE WIERZE, traktuje je z przymruzeniem oka! Nie boje sie gdy czarny kot przebiegnie mi droge. Przechodzilam nie raz pod drabina. Trzykrotnie zlapalam welon/bukiet na weselu - i to nie prawda ze w ciagu roku sie wychodzi za maz itp Raczej to wypowiedzi z waszych dziennikow sklonily mnie do zalozenia takiego watku, chcialam to zebrac "do kupy". Mysle ze w kazdym regionie sa inne zwyczaje i moze to byc ciekawe. Z innej beczki, przypomnial mi sie zwyczaj nie znany nam goralom: znajomy byl na weselu w poznanskiem, akcja rozgrywala sie w latach 70tych. Po oczepinach on podbiegl do panny mlodej i ja porwal do tanca, skonczylo sie to ogromna awantura a ten znajomy spedzil noc w zbozu na polu czekajac na pierwszy poranny kurs autobusu. Uciekal z wesela poniewaz zdawalo sie ze pan mlody go zabije a i inni krewni pomstowali. Dopiero pozniej sie dowiedzial ze w tym regionie po oczepinach TYLKO pan mlody moze tanczyc z panna mloda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 17.08.2006 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 Nie chcę być złośliwy, ale oglądałem na discovery program o Akropolu i pokazywali tam jak co kilka dni wysypują ciężarówkę kamieni, bo ludzie już dawno by całość rozebrali na pamiątki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 17.08.2006 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 program o Akropolu i pokazywali tam jak co kilka dni wysypują ciężarówkę kamieni, bo ludzie już dawno by całość rozebrali na pamiątki. tak rzeczywiście jest dlatego nawet okruszka z Akropolu nie ściągnęłam, ale mam kawałek dachówki z willi rzymskiej ale na dach jej na pewno nie położę. Co do innych rytuałów: ja wrzucałam pieniążki w każdy róg łącznie z euro (centami) - mąż sie śmiał, ze jutro przyjdziemy a tu zryte.... p.s. byłdość duży watek na temat przesądów budowlanych http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=72261 i jest wwtek wewatku - póki są bezpieczne dla konstrukcji.... czemu nie ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 17.08.2006 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 Znajoma (skądinąd światła i wyksztalcona osoba w wieku balzakowskim) zaraz po decyzji o budowie domu zaprzęgła całą rodzinę do zbierania skorupek po jajkach. Do momentu robienia wylewki na parterze (dom niepodpiwniczony) zebrała ok. pół ciężarówki. Wszystko poszło pod beton ponoć jako "ekran" od wszelkich żył wodnych, promieniowań, tudzież innych kataklizmów. (Rodzina naprawdę światowa!) Ja po radach górali zamurowałam pod progiem żabę Nie zgodziłam się na "żywca" tylko taką malutką, metalową, ze sklepu z pamiątkami. Ponoć przynosi dobrobyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 17.08.2006 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 A mój znajomy, skądinąd budowlaniec, pracowicie zbiera i tłucze szkło (butelki, słoiki, itp. ) - twierdząc że da to pod wylewki na parterze. Myślałem że chce zlikwidować jakies wpływy rzekomych cieków wodnych, ale on twierdzi że to najlepsza izolacja cieplna Trochę to nie na temat, ale czy słyszał ktoś, cos takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_K 17.08.2006 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 Nie chcę być złośliwy, ale oglądałem na discovery program o Akropolu i pokazywali tam jak co kilka dni wysypują ciężarówkę kamieni, bo ludzie już dawno by całość rozebrali na pamiątki. Hmmmm, nabralam sie? Ale tak realnie wygladaly te kamienie - odparowane itp ave! dzieki za link, nie wiedzialam ze sie powtarzam, w tamtym poscie jest jeszcze jeden link do takiego tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_K 17.08.2006 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 ooooooooooooooooo awansowalam na forumowicza!!! http://www.cosgan.de/images/midi/froehlich/k005.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 17.08.2006 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 ooooooooooooooooo awansowalam na forumowicza!!! Witamy w klubie!!! Jeśli chcesz- to na priva podam Ci banalnie prosty sposób, jak dostać sie do ELYTY tego forum (trzeba tylko miec troche czasu). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 17.08.2006 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 synek widac gołym okiem ze Ty masz kompleksy - sorki ale nie mogłem sie powstrzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 17.08.2006 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 a ciekawe jak sie zostaje stalym bywalcem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 17.08.2006 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 to wtedy sie mowi racja jest jak d.u.p.a. ....kazdy ma swoją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_m 18.08.2006 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 Uwaga, to może być częśc eksperymentu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 21.08.2006 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Uderz w stół, a .......................(jak mawiała moja babcia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 21.08.2006 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Uderz w stół, a .......................(jak mawiała moja babcia). ...a Eskimos sie zleci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts