Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt VANCOUVER LMP152 pracownia LIPIŃSCY

Recommended Posts

Witam,

Po dlugich poszukiwaniach mysle ze znalazlem projekt, ktory mi odpowiada.

Ciekaw jestem waszych opinii. jakie wady i zalety, co byscie zmienili?

Moze ktos budowal ten domek (wyszukiwarka niestety nie znalazla nic na jego temat) i moze sie podzielic spostrzezeniamy.

Szukalem domku, ktory pomieszczenia glowne mial po "L" (kuchnia -> jadalnie -> salon). Spizarka, kotlownia, gabinet. Na poddaszu trzy pokoje, oddzielnia garderoba i lazienka. Zalezalo mi tez na prostych schodach. Prostym (tanim) dachu. Domek mial byc TANI W BUDOWIE.

Moze ktos zna podobne projekty, spelniajace moje zalozenia?

Chcialbym zmienic w tym domku:

parter:

- 1.7 (kibelek) przeniesc do 1.2

- dzieki temu powieksze troche spizarnie 1.3

- polaczyc 1.8 (kotlownia) i 1.7 (kibelek) i zrobic z tego wieksza pralnio kotlownie

- zrobic wykusz przy jadalni, moze drugi wykusz od strony gabinetu, bo korytarz w holu wydaje sie waski i wtedy moge go poszerzyc

- oddzielic garaz i zrobic z niego dwustanowiskowy z dodatkowymi 2 pomieszczeniami gospodarczymi.

poddasze:

- usunac balkony (zyskam powierzchnie pomieszczen)

- zrobic balkon od strony 2.3, 2.4 (drewniany)

- zrobic wieksza lazienke (polaczyc 2.5 i 2.6)

- zrobic garderobe w 2.4 (nowe pomiszczenie przy wejsciu do 2.4

- zrobic nowe pomieszeczenie (garderobe dla 2 pozostalych pokoi 2.3. 2.2)

bedzie ona umiejscowiona pomiedzy 2.3 i 2.4 - prawie odbicie lustrzane 2.5 z lekkim przesunieciem

Jestem ciekaw waszych opinii?

LMP 152

POWIERZCHNIA NETTO: 173.1 m2

POWIERZCHNIA UŻYTKOWA: 133 m2

POWIERZCHNIA ZABUDOWY: 146.3 m2

KUBATURA: 781 m3

MIN. SZEROKOŚĆ DZIAŁKI: 20.1 m

http://www.lipinscy.pl/upload_module/view_simple/p152__r0.gif

parter 110,4 m2

1.1 Komunikacja 19,7 m2

1.2 Garderoba 4,4 m2

1.3 Spiżarnia 2,4 m2

1.4 Kuchnia 9,9 m2

1.5 Pokój dzienny 35,1 m2

1.6 Pokój 14,1 m2

1.7 Wc 1,7 m2

1.8 Pom.gosp., c.o. 4,0 m2

1.9 Garaż 19,1 m2

http://www.lipinscy.pl/upload_module/view_simple/p152__r1.gif

poddasze 62,7 m2

2.1 Komunikacja 6,1 m2

2.2 Pokój 14,6 m2 (19,2 m2)

2.3 Pokój 14,1 m2 (18,6 m2)

2.4 Pokój 18,8 m2 (24,6 m2)

2.5 Garderoba 3,3 m2 (5,4 m2)

2.6 Łazienka 5,8 m2 (9,2 m2)

http://www.lipinscy.pl/upload_module/project3d_photos/p152__fr_k2.jpg

http://www.lipinscy.pl/upload_module/project3d_photos/p152__og_k2.jpg

http://www.lipinscy.pl/upload_module/elevation_mini/p152__e.gif

http://www.lipinscy.pl/upload_module/bulding_cross_section/p152__pa.gif

projekt bardzo fajny, zwlaszcza z tym deskowaniem

Chcialbym zmienic w tym domku:

parter:

- 1.7 (kibelek) przeniesc do 1.2

- dzieki temu powieksze troche spizarnie 1.3

- polaczyc 1.8 (kotlownia) i 1.7 (kibelek) i zrobic z tego wieksza pralnio kotlownie

nie zmienialabym nic na dole...wydaje mi sie ze 2,5 m2 spizarnia wystarczy, a taka garderoba przy wejsciu jest bardzo praktyczna. Co do pralnio kotlowni uwazam ze pralnie lepiej robic przy sypialniach...

- zrobic wykusz przy jadalni, moze drugi wykusz od strony gabinetu, bo korytarz w holu wydaje sie waski i wtedy moge go poszerzyc

wykusze(ryzality) moim zdaniem kompletnie nie pasuja do tej architektury....

- oddzielic garaz i zrobic z niego dwustanowiskowy z dodatkowymi 2 pomieszczeniami gospodarczymi.

poddasze:

- usunac balkony (zyskam powierzchnie pomieszczen)

- zrobic balkon od strony 2.3, 2.4 (drewniany)

zeby zrobic tu balkon bedziesz musial zmienic dach, wtedy nie bedzie juz taki tani...

- zrobic wieksza lazienke (polaczyc 2.5 i 2.6)

polaczylabym to tylko po to zeby zrobic za lazienka pralnie...

- zrobic garderobe w 2.4 (nowe pomiszczenie przy wejsciu do 2.4

- zrobic nowe pomieszeczenie (garderobe dla 2 pozostalych pokoi 2.3. 2.2)

bedzie ona umiejscowiona pomiedzy 2.3 i 2.4 - prawie odbicie lustrzane 2.5 z lekkim przesunieciem

reszta pomyslów wydaje sie miec sens

masmedia

witaj - ja sie urlopuje wiec naprawde na szybciutko :)

Zwrocialm uwage na - brak zamknietego wiatrolapu - nie mowie ze to dobrze/zle - ale zwracam uwage :wink: (beda tacy co sie beda upierac ze stanowczo to powinno byc zamkniete pomieszczenie)

- zostawiłabym garderobe - spizarnia powinna wystarczyc Wam "powierzchniowo" chyba ze marynujecie grzybki ogorki itp., i robicie konfitury na wieksza skale jako hobby :)

Nie wiem czy laczylabym kibelek z pom gospodarczym - to jedyny kibelek na dole - ewentualni goscie czasem tez moze bada kozystac a pom gosp nie zawsze odznacza sie uroda :wink:

tym bardziej ze pomyslalabym o bezposrednim przejsciu do domu z garazu wlasnie przez pom gospodarcze - a nie tak jak jest teraz ze zeby przejsc z domu do garazu musimy wyjsc na zewnatrz (czasem w zimie przypominajac sobie o pozostawionych zakupach w samochodzie i bedac juz w strojach nocnych - mozecie kląć pod nosem :wink: )

Oczywiscie to tylko propozycja ale poniewaz akurat tu zmiana jest banalnie prosta zachecalabym sie nad zastanowieniam nad tym rozwiazaniem (wtedy tez oczywiscie tym bj. kibelek nie powinien byc łaczony z pom gosp ze wzgledow oczywistych :wink: )

Zrobienie 2 stanowiskowego garazu ma jak najbardziej sens - dach nad garazem jest "plaskaty" absolutnie nie zaburzy proporcji domu (nie bedzie kłopotow z wyprofilowniem dachu domu bo ma osobna oddzielna bryłe) Oczywiste ze bedzie to dodatkowy koszt ilus tam m2 fundamentu , stropodachu i scian.

Jedna rzecz nie podoba mi sie na dole (bo ogolnie projekt bardzo przyjemny i ciekawie pomyslany )

Otoz - ta waskawa kiszka korytarzowa prowadzaca do salonu.... :-? To jedyny minus (wizualny) jaki widze :wink:

Mozna cos pokombinowac z otwarciem kuchni (aczkolwiek zamknieta jest b praktyczna) lub tez z aranzacja wnetzra - moze jakas sciana z luxferow??? - sama nie wiem , cos co by sprawialo ze nie bedzie to ciemny korytarzyk.... :wink: tylko doswietlony tez z bocznej strony

Co do wykuszu -nie bylabym taka radyklana ze "nie pasuje" - wszystko zalezy od charakteru - bedzie prosty wykusz bez "ozdobek, szprosow i duperelkow" i to pytanie co wazniejsze - wnetrze ktore w ten sposob pozwoli latwiej ustawic stol jadalny i poprawic funkcjonalnosc salonu czy to ze moze faktycznie delikatnie zaburzymy jasną i prosta forme domu .

Obawaim sie tylko sytuacji ze poniewaz wypada niejako na rogu budynku moze wygladac jak "doklejony" . Ale moze jak by byl prostokatny a nie sciety na bokach - bedzie grało :wink: