Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Zbudowałem kominek !!! :D

Działa rewelka, rozprowadzenie powietrza po domu również. Projekt mój, wykonanie również, nigdy tego nie robiłem ale się udało i jest super.

Chcę pod wkładem z przodu dać coś jak parapet (blat) z granitu (jakieś 50kg) a na tym po bokach wkładu i nad wkładem będzie jednolita płyta marmurowa (1,2m x 1,85m) z wyciętym otworem na wkład (ok 200kg). Płytę już mam, sam sobie odkroiłem kawałek od większej całości. :wink:

Czyli będzie coś (pustak, cegła, beton - co będzie najbardziej wytrzymałe i bezpiecznie utrzyma te 250kg ?????????), na tym blat granitowy, na tym płyta marmurowa.

Pomocy bo chciałbym już skończyć moje "cudo" ale nie wiem na czym to postawić...

:-?

https://forum.murator.pl/topic/59504-na-czym-postawi%C4%87-250kg-la%C4%87-beton-ceg%C5%82a-pustaki/

nie wiem czy coś ci nowego wniose do tematu

.....moj majster od kominka kazał wylać sobie gotowa posadzke 120cmx80m ..pod kominek ...bez ocieplenia styropianem ...jedynie z izolacja przeciw wilgoci .

na tym ma stać wklad , obudowa z piaskowca i klinkieru , inne rzeczy wchodzace w sklad kominka

dzięki za odpowiedź.

Wylewka oczywiście jest zrobiona bez styropianu.

Natomiast wkład stoi na pustakach jakieś 25cm nad poziomem podłogi i właśnie na takiej wysokości będzie blat i płyta marmurowa nad nim.

Nie wiem co dać jako element który to utrzyma.

Pozdrawiam

Spokojnie utrzyma to zwykła cegła kl.100 nawet postawiona pionowo.

Oczywiscie w założeniu że postawisz to na niej w miarę płasko (na całej powierzchni cegły) a nie na jakichś szpilkach.

nooo... dziœ zrobiłem sobie szablon, teraz muszę go odrysować na płycie i jš docišć... jak mówię o tym kamieniarzom to robiš duże oczy i pukajš się w głowę... podobno jest baaaardzo duże ryzyko ze płyta mi pęknie podczas cięcia albo podczas montażu... pożyjemy zobaczymy... a co do podparcia pod tš płytę to chyba dam jakis mocny beton...
  • 3 weeks później...

A jednak się udało !!!!!!!... Jestem z siebie dumny tym bardziej że specjaliœci od kamienia mówili że raczej nie bardzo, że za duże, że za ciężkie, że pęknie... Poniżej fotka, wprawdzie jeszcze nie wykończony ale najważniejsze że płyta stoi i chyba już stać będzie !!!

http://www.empikfoto.pl/albumy14/148940/204842/previews/5400628_kominek.jpg

• 10 months później...
kominek ma stac na pustakach/ceglach itp bez ocieplenia. Mam pare bloczkow ytonga za darmo - czy moge je zastosowac jako podstawe pod kominek ? [kwestia temperatury i nacisku]. Chodzi mi o fragment od stropu do gornego poziomu wylewki - dalej poleci obudowa kominka. Ocieplenie stropu to 10cm, wylewka chyba 6 jak dobrze pamietam. Kominek wazy 230kg.