masti 16.08.2006 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Witam!!! Krótko opiszę sprawę. Budowa stoi pod Gorzowem Wlkp. (woj. lubuskie)od strony płn.-zach. Niestety nie ma tam przyłącza miejskiego, a wszelkie plany z trwogą wybiegają w przyszłość nawet do 2012r. Na miasto zatem nie ma co liczyć. Na działce były już trzykrotnie podejmowane próby kopania studni bez powodzenia. Za każdym razem kończył się zasięg na 20-25m. Woda podobno jest na ok 33-35m. Szukam namiarów na kogoś kto ma warunki do takiego kopania (podobno trudny grunt) ale wiadomo - nie za drogo. Z drugiej strony jest woda podskórna na ok. 7-8m (natrafiano na nią przy wierceniu). Poszukuję zatem również (alternatywa) namiary na ekipy kto kopie studnie kręgową no i na kogoś kto może w okolicy załatwić/sprzedać takie kręgi. Sprawa pilna bo przeprowadzka na dniach (mimo woli)!!! Baaaaaaaardzo proszę o pomoc w w/w kwesti. Przekopałem forum, ale wszyscy podają namiary na priv, więc byłem zmuszony zapostować )))) Z góry dziękuję za pomoc Pozdrawiam Masti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 16.08.2006 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Witam!!! Krótko opiszę sprawę. Budowa stoi pod Gorzowem Wlkp. (woj. lubuskie)od strony płn.-zach. Niestety nie ma tam przyłącza miejskiego, a wszelkie plany z trwogą wybiegają w przyszłość nawet do 2012r. Na miasto zatem nie ma co liczyć. Na działce były już trzykrotnie podejmowane próby kopania studni bez powodzenia. Za każdym razem kończył się zasięg na 20-25m. Woda podobno jest na ok 33-35m. Szukam namiarów na kogoś kto ma warunki do takiego kopania (podobno trudny grunt) ale wiadomo - nie za drogo. Z drugiej strony jest woda podskórna na ok. 7-8m (natrafiano na nią przy wierceniu). Poszukuję zatem również (alternatywa) namiary na ekipy kto kopie studnie kręgową no i na kogoś kto może w okolicy załatwić/sprzedać takie kręgi. Sprawa pilna bo przeprowadzka na dniach (mimo woli)!!! Baaaaaaaardzo proszę o pomoc w w/w kwesti. Przekopałem forum, ale wszyscy podają namiary na priv, więc byłem zmuszony zapostować )))) Z góry dziękuję za pomoc Pozdrawiam Masti wykop studnie kregowa..wyjdzie znacznie taniej a i woda moze nie bedzie taka zla. zawsze mozna zalozyc filtry do uzdatniania wody i z filtrami wyjdzie cie taniej niz kopanie na ponad 30m.a ta woda ponad 30m w glab nie musi byc lepsza od tej podskornej. poszukaj betoniarni w okolicy pewnie maja w ofercie kregi..ja sie dowiadywalem w mojej okolicy i kregi 1000x500 kosztuja w granuicach 100-150zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popi 16.08.2006 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 A potem sobie ją obuduj klinkierem albo piaskowcem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 16.08.2006 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Witam. Zwracam uwagę Szanownych Kopaczy studni z kręgów betonowych, że podczas kopania, jeżeli stwierdzimy, że kršg odchyla się od pionu, to nalezy podbierać grunt włanie Z TEJ STRONY w którš występuje wychylenie.Na pierwszy rzut oka, wydaje się to dziwne, ale ma swoje głębokie uzasadnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 16.08.2006 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Witam. Zwracam uwagę Szanownych Kopaczy studni z kręgów betonowych, że podczas kopania, jeżeli stwierdzimy, że kršg odchyla się od pionu, to nalezy podbierać grunt włanie Z TEJ STRONY w którš występuje wychylenie. Na pierwszy rzut oka, wydaje się to dziwne, ale ma swoje głębokie uzasadnienie. Jest moze gdzies w necie krok po kroku wyjasnione jak zbudowac studnie kopana? a moze ktos to napisze? Wydaje sie to nie skaplikowana praca..ale moze sie myle.. Ja bede u siebie niedlugo zaczynal kopac na max 4m ale moze wiecej jak by sie okazalo ze pod glina ktora jest na okolo 4m bedzie rowniez woda..i moze lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 16.08.2006 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Kegi 120 (srednica) 60 wysokośc- betonowe z Rzeszowie kosztuja 100 PLN Ja mam kręgowa na 13 metrów i tak jak liczni pisza woda w studni mineralna. Kop śmaiło kręgową - pompa głebinowa w niej, zbiornik powietrze woda w piwnicy, zawór antyskażeniowy = filtr sznurkowy na początek - potem zbadaj ja na obecnośc związków chemicznych i będziesz wiedzial czy trzeba uzdatniac. U nas badanie na związki kosztuje 180 zł. Z drugiej strony pomyśl nasi dziadkowie zyli wode pili i dojeżdżali spokojnie pod 100 - tak iwęc ku twojej rozwadzeto zostawiam Kopani studni głebinowej na 30-40 m musi odbywac się już wiertnica i na 100% będziesz musiał użyć bardzo wyrafinowane uzdatnienie na tej głebokości na 100% jest i żelozo i mangan o ile nie ma innych rozpuszczonych metali. Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 16.08.2006 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Witam. Jest moze gdzies w necie krok po kroku wyjasnione jak zbudowac studnie kopana? a moze ktos to napisze? Wydaje sie to nie skaplikowana praca..ale moze sie myle.. Ja bede u siebie niedlugo zaczynal kopac na max 4m ale moze wiecej jak by sie okazalo ze pod glina ktora jest na okolo 4m bedzie rowniez woda..i moze lepsza. W dawnych czasach robiło się tak: 1. Nad miejscem wykopu należy przygotować urzšdzenie (tzw. trójnóg z belek drewnianych), na którym podwieszamy bloczek. Na bloczku długi powróz z wiaderkiem do wycišgania urobku. 2. Na miejsce wykopu podtaczamy pierwszy kršg, po czym wyszukujemy niedużego człowieczka, wkładamy go do tego kręgu, dajemy mu saperkę w garć i każemy wybierać ziemię ze rodka. W miarę równo na całym obwodzie i spod cianek też. Cały czas należy wzrokowo kontrolować ustawienie kręgu, a w razie potrzeby przyrzšdami i korygować jego pozycję STOSUJĽC ZASADĘ O KTÓREJ PISAŁEM. 3. Drugi człowiek, może być tęższej postury, trzyma drugi koniec powroza i jak ten pierwszy załaduje wiaderko, to ten drugi je wycišga i wysypuje urobek gdzie w lekkim oddaleniu (w granicach zasięgu sznura). Oczywicie można na taczki i kto to może odwieć dalej. Wraz ze wzrostem wydobytej gleby kršg pod wplywem własnego ciężaru będzie się zagłębiał w ziemię. 4. Jeli pierwszy kršg zaglębi się tak, że jego górna krawęd zrówna się z otoczeniem, wycišgamy kopacza (dla jego bezpieczeństwa) i zataczamy drugi kršg, ustawiajšc go na pierwszym. 5. Znowu wrzucamy kopacza wraz z saperkš do wnętyrza i powtarzamy czynnoci aż do wystšpienia pierwszych oznak istnienia wody. 6. Po wystapieniu tych oznak robimy przerwę na odpoczynek, dajemy też odpoczšć kopaczowi. 7. Po relaksie wznawiamy prace na maksymalnej szybkoci, gdyż woda naplywajšc do wnętrza będzie nanosiła piasek, co mocno utrudnia dalsze posuwanie się w głšb ziemi. Tutaj dobrze jest mieć paru goci z wiaderkami na sznurach, aby nadšżyli z odbiorem urobku. 8. Jeli dalsze obniżanie kręgów staje się niemożliwe, to szybko wycišgamy kopacza, aby się nie utopił, albo i w razie nie zachorował. 9. W następnych dniach wymylamy technologię wielokrotnego wybierania wody, która będzie się zbierać w studni, w celu jej oczyszczenia. Można wiaderkami, można jaka pompš - metoda dowolna. I to by było na tyle. Czy wszystko jasne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 16.08.2006 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Witam. Jest moze gdzies w necie krok po kroku wyjasnione jak zbudowac studnie kopana? a moze ktos to napisze? Wydaje sie to nie skaplikowana praca..ale moze sie myle.. Ja bede u siebie niedlugo zaczynal kopac na max 4m ale moze wiecej jak by sie okazalo ze pod glina ktora jest na okolo 4m bedzie rowniez woda..i moze lepsza. W dawnych czasach robiło się tak: 1. Nad miejscem wykopu należy przygotować urzšdzenie (tzw. trójnóg z belek drewnianych), na którym podwieszamy bloczek. Na bloczku długi powróz z wiaderkiem do wycišgania urobku. 2. Na miejsce wykopu podtaczamy pierwszy kršg, po czym wyszukujemy niedużego człowieczka, wkładamy go do tego kręgu, dajemy mu saperkę w garć i każemy wybierać ziemię ze rodka. W miarę równo na całym obwodzie i spod cianek też. Cały czas należy wzrokowo kontrolować ustawienie kręgu, a w razie potrzeby przyrzšdami i korygować jego pozycję STOSUJĽC ZASADĘ O KTÓREJ PISAŁEM. 3. Drugi człowiek, może być tęższej postury, trzyma drugi koniec powroza i jak ten pierwszy załaduje wiaderko, to ten drugi je wycišga i wysypuje urobek gdzie w lekkim oddaleniu (w granicach zasięgu sznura). Oczywicie można na taczki i kto to może odwieć dalej. Wraz ze wzrostem wydobytej gleby kršg pod wplywem własnego ciężaru będzie się zagłębiał w ziemię. 4. Jeli pierwszy kršg zaglębi się tak, że jego górna krawęd zrówna się z otoczeniem, wycišgamy kopacza (dla jego bezpieczeństwa) i zataczamy drugi kršg, ustawiajšc go na pierwszym. 5. Znowu wrzucamy kopacza wraz z saperkš do wnętyrza i powtarzamy czynnoci aż do wystšpienia pierwszych oznak istnienia wody. 6. Po wystapieniu tych oznak robimy przerwę na odpoczynek, dajemy też odpoczšć kopaczowi. 7. Po relaksie wznawiamy prace na maksymalnej szybkoci, gdyż woda naplywajšc do wnętrza będzie nanosiła piasek, co mocno utrudnia dalsze posuwanie się w głšb ziemi. Tutaj dobrze jest mieć paru goci z wiaderkami na sznurach, aby nadšżyli z odbiorem urobku. 8. Jeli dalsze obniżanie kręgów staje się niemożliwe, to szybko wycišgamy kopacza, aby się nie utopił, albo i w razie nie zachorował. 9. W następnych dniach wymylamy technologię wielokrotnego wybierania wody, która będzie się zbierać w studni, w celu jej oczyszczenia. Można wiaderkami, można jaka pompš - metoda dowolna. I to by było na tyle. Czy wszystko jasne? Tak wszystko jasne.. Slyszalem ze na dno wysypuje sie zwir? jaki zwir jakiej frakcji? czy ten zwir powinnien byc jakos odkazony,przefiltrowany..itp (przecziez bedzie wstepnie fitrowal wode)? ile tego zwiru nasypac? Jakie kregi stosowac 1000 czy 1200? Czy w kregu 1000 da sie normalnie kopac saperka jezeli grunt nie jest ciezki? Jak gleboko kopac jeszcze po pojawieniu sie wody? jaki stan wody bedzie ok? ja mam wode od 70-80cm i jest do okolo 4m potem jest glina...czy kopac az do pojawienia sie gliny czy zostawic troche piasku? Moze jakies inne szczegoly sa jeszcze ale wazne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 16.08.2006 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 [ Tak wszystko jasne.. Slyszalem ze na dno wysypuje sie zwir? jaki zwir jakiej frakcji? czy ten zwir powinnien byc jakos odkazony,przefiltrowany..itp (przecziez bedzie wstepnie fitrowal wode)? ile tego zwiru nasypac? Jakie kregi stosowac 1000 czy 1200? Czy w kregu 1000 da sie normalnie kopac saperka jezeli grunt nie jest ciezki? Jak gleboko kopac jeszcze po pojawieniu sie wody? jaki stan wody bedzie ok? ja mam wode od 70-80cm i jest do okolo 4m potem jest glina...czy kopac az do pojawienia sie gliny czy zostawic troche piasku? Moze jakies inne szczegoly sa jeszcze ale wazne? Ja napisałem, że dawniej się tak robiło. O zwirze nie wiem, ale też słyszałem, że można. Kręgi 1000 wystarczš, ale mogš byc większe. redni człowiek da radę, chociaż to fakt, że luksusów w kręgu to nie ma. Jak głęboko kopać? - Dokšd będzie można!!!!!! O obecnoć piasku na glinie się nie martw. Sam przypłynie. Innych ważnych szczegółów nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 16.08.2006 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 spytam jeszcze jak łaczyc ze soba poszczegolne kregi zeby polaczenie miedzy nimi bylo szczelne i woda byla pobierana tylko od dolu studni a nie z polaczen miedzy nimi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzado 16.08.2006 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 spytam jeszcze jak łaczyc ze soba poszczegolne kregi zeby polaczenie miedzy nimi bylo szczelne i woda byla pobierana tylko od dolu studni a nie z polaczen miedzy nimi? Niektórzy stosuja zwykla zaprawe cementowa (nanoszaoną ręką) a na to po wyschnieciu szklo wodne. Inni tylko samo szklo. Jeszcze jedna wazna zasada. Wybieranie wody ze studni w celu jej wyczyszczenia powinno odbywac sie bardzo ostroznie, tzn. najlepiej wiadrem (a nie pompa) tak aby nie spowodowac tzw. kurzawy (czy kurzawicy nazwy nie pomnę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawomir potecki 16.08.2006 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Witam. Zwracam uwagę Szanownych Kopaczy studni z kręgów betonowych, że podczas kopania, jeżeli stwierdzimy, że kršg odchyla się od pionu, to nalezy podbierać grunt wła�nie Z TEJ STRONY w którš występuje wychylenie. Na pierwszy rzut oka, wydaje się to dziwne, ale ma swoje głębokie uzasadnienie. Jest moze gdzies w necie krok po kroku wyjasnione jak zbudowac studnie kopana? a moze ktos to napisze? Wydaje sie to nie skaplikowana praca..ale moze sie myle.. Ja bede u siebie niedlugo zaczynal kopac na max 4m ale moze wiecej jak by sie okazalo ze pod glina ktora jest na okolo 4m bedzie rowniez woda..i moze lepsza. może tam coś znajdziesz http://rebkow.za.pl/studnie.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 16.08.2006 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 spytam jeszcze jak łaczyc ze soba poszczegolne kregi zeby polaczenie miedzy nimi bylo szczelne i woda byla pobierana tylko od dolu studni a nie z polaczen miedzy nimi? Niektórzy stosuja zwykla zaprawe cementowa (nanoszaoną ręką) a na to po wyschnieciu szklo wodne. Inni tylko samo szklo. Jeszcze jedna wazna zasada. Wybieranie wody ze studni w celu jej wyczyszczenia powinno odbywac sie bardzo ostroznie, tzn. najlepiej wiadrem (a nie pompa) tak aby nie spowodowac tzw. kurzawy (czy kurzawicy nazwy nie pomnę) Bardzo słusznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masti 11.09.2006 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 Witam!Ja ponownie - tym razem właśnie i NIESTETY w sprawie owej wymienionej kurzawki. Studnia już wykopana - ok 7,50m. Woda nachodzi na ok 1,5-2,0m po dniu. Niestety z wodą wybija z dna razem owa kurzawka. Co w tym przypadku robić??? Woda jest brudna. Jak zakończyć studnię??? Czy trzeba kopać dalej aż do poziomu samego źródła??? Proszę o pomoc wszystkich wtajemniczonych.Z góry dziekuję i pozdrawiamMasti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miron 11.09.2006 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 Witam! Niestety z wodą wybija z dna razem owa kurzawka. Co w tym przypadku robić??? Jak zakończyć studnię??? Czy trzeba kopać dalej aż do poziomu samego źródła??? Masti Cześć, Wtajemniczony nie jestem, no może troche - kopię pierwszą studnie w życiu i na 3,5m mamy kurzawkę. Jestem po prostu zdruzgotany, jeszcze 3 kręgi na wierzchu do wkopania, a tu kopać się po prostu nie da... Nie wiem czy istnieje jakaś sensowna metoda 'zatkania' nachodzącego piasku. Może są jakieś filtry? miron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masti 11.09.2006 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 Przekopałem forum, przekopałem Google i nic. czy naprawdę nie ma żadnych sposobów, aby oczyścić wodę ??? Help, help, help !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 11.09.2006 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 Witam. Jak wczeniej już pisałem, moja wiedza pochodzi z lat 70-tych. Więc mogš być inne sposoby o których nic nie wiem.Kied jednak, gdy wystšpiła kurzawka, to próbowało się oczycić wodę, kilkanacie razy jš wybierajšc. Jeli po kilkunastu razach jest poprawa - wybierać do skutku, aż będzie czysta. A jeli poprawy nie widać, to były problemy. Próbowano je rozwišzać stosujšc włanie pompy do wypompowywania tej wody, z równoczasnymi próbami kopania, ale rzadko się to udawało. Jeli napływ jest szybszy niż odbiór, to betonów nie uda się już opucić.Rozwišzano to w ten sposób, że w studni wbijano "szpica" aż do warstwy wodononej. Potem rurami łšczono szpic (kiedy można było takie gotowe kupić w sklepach z materiałami rolnymi) z pompš ssšcš usytuowanš gdzie w miejscu, gdzie nie groziło jej zamarznięcie (nie zapominać o zaworze zwrotnym). No i niezbędny był zbiornik - hydrofor. PS. Można także mrozić otoczenie studni, jak szybu węglowego w Bogdance w latach 80-tych, ale podejrzewam, że wtedy woda będzie droższa niż benzyna w "Orlenie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lena z Rzeszowa 19.09.2006 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Pomóżcie i mnie w podobnej sprawie. Moja działka jest na samej górze, ok. 280m npm, woda u sąsiadów położonych poniżej jest dopiero na 17 kręgu. Był u mnie magik z różdzką i stwierdził iż trzeba kopać na głębokość 30 metrów minimum.Jest to stary gość z dużym doświadczeniem.Ale ja się zastanawiam, czy istnieją jakieś zasady kiedy lepsza jest studnia kopana a kiedy wiercona i co w tym moim przypadku polecacie.Z góry dzięki za pomoc!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 21.10.2006 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Witam. Zwracam uwagę Szanownych Kopaczy studni z kręgów betonowych, że podczas kopania, jeżeli stwierdzimy, że kršg odchyla się od pionu, to nalezy podbierać grunt włanie Z TEJ STRONY w którš występuje wychylenie. Na pierwszy rzut oka, wydaje się to dziwne, ale ma swoje głębokie uzasadnienie. Czy ja dobrze to zrozumiałem ze krag trzeba podkopywac z tej strony co jest bardziej zgłebiony w ziemi? Kregi sie pochylaja w ta strone z ktorej spod jest nizej.. Cos mi sie wydaje to sprzeczne bo przeciez powinno sie tam podkopywac gdzie jest spod wyzej zeby opadł i wyrownał poziom. Jezeli sie myle popraw mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts