Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bateria termostatyczna a przepływowy podgrzewacz gazowy

budak

Recommended Posts

Pytanie do praktyków i nie tylko.

Czy w przypadku gazowego przepływowego pdgrzewacza wody mozna zastowac baterię termostatyczną?

Wiadomo jak to "junkersami". Po odkręceniu ciepłej wody trzeba zaczekać aż dopłynie do kranu ciepła woda a po chwilowym zakręceniu i ponownym odkręceniu na początku leci gorąca (podgrzana od nagrzanej nagrzewnicy) po czym leci zimna i znów trzeba czekać na ciepłą wodę.

Czy bateria termostatyczna rozwiąze choć w części te niedogodności ?

co do gazowego nie pomoge ale mam doświadczenie z elektrycznym.

Tragedia.Problem polegał na tym ze zmniejszenie przepływu w podgrzewaczu elektrycznym powodowało jego wyłączenie i zimno(jakiś stary typ z włącznikiem ciśnieniowym czy cuś).Generalnie nie potrafiłem skorzystać z prysznica wyposażonego w baterię z termostatem-jedno z drugim nie było kompatybilne. Pomogło zainstalowanie podgrzewacza z elektroniką-nastawiam potrzebną temp (z dokładnością do 0,5 st) i bez względu na ilość przepływającej wody jej temp. jest stała.

Pytanie do praktyków i nie tylko.

Czy w przypadku gazowego przepływowego pdgrzewacza wody mozna zastowac baterię termostatyczną?

Wiadomo jak to "junkersami". Po odkręceniu ciepłej wody trzeba zaczekać aż dopłynie do kranu ciepła woda a po chwilowym zakręceniu i ponownym odkręceniu na początku leci gorąca (podgrzana od nagrzanej nagrzewnicy) po czym leci zimna i znów trzeba czekać na ciepłą wodę.

Czy bateria termostatyczna rozwiąze choć w części te niedogodności ?

Nie ma to wiekszego sensu bo "junkers" będzie się wciąż włączał i wyłączał- przy mieszaniu wody.

• 4 years później...
  • 5 months później...

Przepraszam za odkopanie tematu, ale akurat poszukiwałem informacji na temat kompatybilności baterii termostatycznych z podgrzewaczami wody, i znalazłem taką informację, może komuś się przyda:

http://www.junkers.com/pl/pl/faq_3/podgrzewaczewody_2/bateriatermostat_3/baterie-termostatyczne.html

Junkers umożliwia stosowanie baterii termostatycznych we współpracy z przepływowymi podgrzewaczami wody z płynną modulacją płomienia. Modulację posiadają następujące termy: WRDP11-2B , WRDP14-2B , WRDP18-2B , WRDP11-G , WRDP14-G (otwarta komora spalania), WT14AM, WTD14AM (zamknięta komora spalania)

Mam akurat WRDP11-2B, mam nadzieję, że będzie działać jak należy :)

Edytowane przez Miky