mapeti 16.08.2006 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Witajcie! Temat juz opisywałem wczesniej, ale po krótce... Mam działkę budowlaną od tego roku (spadek od 1997 roku jako działka rolna). Chce ja podzielić i sprzedac. Wczesniej informowano mnie na łamach forum i w US o konieczności odprowadzenia podatku VAT i podatku dochodowego, jednakę dotarłem do treści: http://sip.mf.gov.pl/sip/index.php?p=1&i_smpp_s_dok_nr_sek=54870&i_smpp_s_strona=3 Pytanie podatnika Czy podlega opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług sprzedaż dwóch działek budowlanych. Działając na podstawie art.14a §1 ustawy z dnia 29.08.1997r Ordynacja podatkowa (Dz.U. Nr 137 poz.926 ze zm.), Naczelnik Urzędu Skarbowego w Prudniku w odpowiedzi na Pana pismo z dnia 2004.11.18 w sprawie udzielenia odpowiedzi na temat opodatkowania podatkiem od towarów i usług sprzedaży dwóch działek budowlanych, informuje co następuje: Z przesłanego pisma wynika, iż jest Pan osobą fizyczną pozostającą w ustawowej wspólności majątkowej ze swoją żoną i nie prowadzi Pan ani żona żadnej działalności gospodarczej. Według Pana oświadczenia nieruchomość gruntową otrzymał Pan w darowiźnie 02.11.2001 r w celu zadbania o jej rolnicze użytkowanie. Z powodu niskiej jakości gleby dbał Pan tylko o to aby działka nie porosła lasem. W momencie przejmowania w/w działki w posiadanie nie był Pan świadom jej przeznaczenia w planie zagospodarowania przestrzennego Gminy jako terenu służącego pod zabudowę jednorodzinną. Wobec rosnącego zapotrzebowania na zakup działek budowlanych zdecydował się Pan na podział przedmiotowej działki i w dniu 28.09.2004 r oraz 01.10.2004r dokonał ich sprzedaży. Odpowiadając na przedmiotowe pytanie należy stwierdzić, iż zgodnie z art.5 ust.1 pkt.1 ustawy z dnia 11 marca 2004r o podatku od towarów i usług (Dz.U. Nr 54 poz.535) opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług podlega m. in. odpłatna dostawa towarów na terenie kraju. Zgodnie z art.7 ust.1 cyt. ustawy przez dostawę towarów rozumie się przeniesienie prawa do rozporządzania towarem jak właściciel. Natomiast w świetle art.15 ust.1 i 2 tej ustawy podatnikami są osoby prawne, jednostki organizacyjne nie posiadające osobowości prawnej oraz osoby fizyczne wykonujące samodzielnie działalność gospodarczą bez względu na cel i rezultat takiej działalności. Działalność gospodarcza obejmuje wszelką działalność producentów, handlowców lub usługodawców, w tym podmiotów pozyskujących zasoby naturalne oraz rolników, a także działalność osób wykonujących wolne zawody, również wówczas gdy czynność została wykonana jednorazowo w okolicznościach wskazujących na zamiar wykonywania czynności w sposób częstotliwy. Mając na uwadze fakt iż, przepisy dotyczące opodatkowania podatkiem od towarów i usług sprzedaży nieruchomości gruntowych z przeznaczeniem ich pod zabudowę obowiązują dopiero od dnia 1 maja 2004 r jak również braku uznania w przedmiotowych sprzedażach znamion działalności gospodarczej z zamiarem wykonywania jej w sposób częstotliwy co w świetle cyt. art.15 ust.1 i 2 ustawy o VAT czyniłoby sprzedawcę podatnikiem podatku od towarów i usług wykonującym działalność gospodarczą, tutejszy organ podatkowy podziela Pana stanowisko zgodnie z którym sprzedaż przedmiotowych działek nie podlega opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług. Czy w świetle tych okoliczności mogę sprzedać moje działki bez płacenia jakichkolwiek podatków? Czy może ta interpretacja z 12.2004 straciła ważność? Mapeti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiek76 26.08.2006 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2006 Czy może ta interpretacja z 12.2004 straciła ważność? Mapeti Jest to interpretacja w trybie art 14 Ordynacji podatkowej - i jest wiążąca w konkretnej sprawie. Wystąp pisemnie do swojego US, o taką interpretację (możesz się powołać na tę znalezioną przez Ciebie w SIP-ie). Moim zdaniem przytoczona interpretacja jest poprawna, i jeśli Twój stan faktyczny jest taki sam, to również nie powinieś płacić VAT-u. Nie mniej jednak - zwróć się z interpretacją do US, a jak będzie niekorzystan to koniecznie złóż odwołanie do izby skarbowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts