Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działki budowlane - sprzedaż - nieścisłość Podatkowa

mapeti

Recommended Posts

Witajcie!

Temat juz opisywałem wczesniej, ale po krótce...

Mam działkę budowlaną od tego roku (spadek od 1997 roku jako działka rolna). Chce ja podzielić i sprzedac.

Wczesniej informowano mnie na łamach forum i w US o konieczności odprowadzenia podatku VAT i podatku dochodowego,

jednakę dotarłem do treści:

http://sip.mf.gov.pl/sip/index.php?p=1&i_smpp_s_dok_nr_sek=54870&i_smpp_s_strona=3

Pytanie podatnika Czy podlega opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług sprzedaż dwóch działek budowlanych.

Działając na podstawie art.14a §1 ustawy z dnia 29.08.1997r Ordynacja podatkowa (Dz.U. Nr 137 poz.926 ze zm.), Naczelnik Urzędu Skarbowego w Prudniku w odpowiedzi na Pana pismo z dnia 2004.11.18 w sprawie udzielenia odpowiedzi na temat opodatkowania podatkiem od towarów i usług sprzedaży dwóch działek budowlanych, informuje co następuje:

Z przesłanego pisma wynika, iż jest Pan osobą fizyczną pozostającą w ustawowej wspólności majątkowej ze swoją żoną i nie prowadzi Pan ani żona żadnej działalności gospodarczej. Według Pana oświadczenia nieruchomość gruntową otrzymał Pan w darowiźnie 02.11.2001 r w celu zadbania o jej rolnicze użytkowanie. Z powodu niskiej jakości gleby dbał Pan tylko o to aby działka nie porosła lasem. W momencie przejmowania w/w działki w posiadanie nie był Pan świadom jej przeznaczenia w planie zagospodarowania przestrzennego Gminy jako terenu służącego pod zabudowę jednorodzinną. Wobec rosnącego zapotrzebowania na zakup działek budowlanych zdecydował się Pan na podział przedmiotowej działki i w dniu 28.09.2004 r oraz 01.10.2004r dokonał ich sprzedaży.

Odpowiadając na przedmiotowe pytanie należy stwierdzić, iż zgodnie z art.5 ust.1 pkt.1 ustawy z dnia 11 marca 2004r o podatku od towarów i usług (Dz.U. Nr 54 poz.535) opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług podlega m. in. odpłatna dostawa towarów na terenie kraju. Zgodnie z art.7 ust.1 cyt. ustawy przez dostawę towarów rozumie się przeniesienie prawa do rozporządzania towarem jak właściciel.

Natomiast w świetle art.15 ust.1 i 2 tej ustawy podatnikami są osoby prawne, jednostki organizacyjne nie posiadające osobowości prawnej oraz osoby fizyczne wykonujące samodzielnie działalność gospodarczą bez względu na cel i rezultat takiej działalności. Działalność gospodarcza obejmuje wszelką działalność producentów, handlowców lub usługodawców, w tym podmiotów pozyskujących zasoby naturalne oraz rolników, a także działalność osób wykonujących wolne zawody, również wówczas gdy czynność została wykonana jednorazowo w okolicznościach wskazujących na zamiar wykonywania czynności w sposób częstotliwy.

Mając na uwadze fakt iż, przepisy dotyczące opodatkowania podatkiem od towarów i usług sprzedaży nieruchomości gruntowych z przeznaczeniem ich pod zabudowę obowiązują dopiero od dnia 1 maja 2004 r jak również braku uznania w przedmiotowych sprzedażach znamion działalności gospodarczej z zamiarem wykonywania jej w sposób częstotliwy co w świetle cyt. art.15 ust.1 i 2 ustawy o VAT czyniłoby sprzedawcę podatnikiem podatku od towarów i usług wykonującym działalność gospodarczą, tutejszy organ podatkowy podziela Pana stanowisko zgodnie z którym sprzedaż przedmiotowych działek nie podlega opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług.

Czy w świetle tych okoliczności mogę sprzedać moje działki bez płacenia jakichkolwiek podatków?

Czy może ta interpretacja z 12.2004 straciła ważność?

Mapeti

• 2 weeks później...
Czy może ta interpretacja z 12.2004 straciła ważność?

Mapeti

Jest to interpretacja w trybie art 14 Ordynacji podatkowej - i jest wiążąca w konkretnej sprawie. Wystąp pisemnie do swojego US, o taką interpretację (możesz się powołać na tę znalezioną przez Ciebie w SIP-ie).

Moim zdaniem przytoczona interpretacja jest poprawna, i jeśli Twój stan faktyczny jest taki sam, to również nie powinieś płacić VAT-u. Nie mniej jednak - zwróć się z interpretacją do US, a jak będzie niekorzystan to koniecznie złóż odwołanie do izby skarbowej.