Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bambus-podłoga

szpilka

Recommended Posts

Mam pytanie, czy na forum są użytkownicy tej podłogi?

Podłoga bardzo mi się podoba, ale zastanawiam się jak będzie wyglądało jej cyklinowanie. Dowiedziałam się, że w sprzedaży oferowana jest wyłącznie lakierowana deska, co ma ją zabezpieczyć, gdyż na jej brzegach może pojawić się "zadzior" który można pociągnąć - jak nitkę- przez całą deskę. To jak wygląda cyklinowanie tej podłogi ? Znajomi położyli bambus na podłodze kilka lat temu z uwagi na obecność dużego psa, są zadowoleni, po ułożeniu nie lakierowali jej ponownie - jak zalecają niektórzy sprzedawcy - i do tej pory podłoga sprawuje sie dobrze. Efekty poczynań psa nie są widoczne.

Hmm, :-?

...Podłoga bardzo mi się podoba, ale zastanawiam się jak będzie wyglądało jej cyklinowanie. Dowiedziałam się, że w sprzedaży oferowana jest wyłącznie lakierowana deska, co ma ją zabezpieczyć, gdyż na jej brzegach może pojawić się "zadzior" który można pociągnąć - jak nitkę- przez całą deskę. To jak wygląda cyklinowanie tej podłogi ?...

Cyklinowanie bambusa nie jest wielkim problemem. :wink: Problemy zaczynają sie przy polerowaniu. :( Ta cecha, o której wspomniałaś (czyli strzępienie krawędzi desek) powoduje, że przy polerowaniu powstaje mnóstwo błędów. Są one do skorygowania, ale należy liczyć się z dodatkowymi kosztami cyklinowania. Drugim rozwiązaniem jest nie polerowanie podłogi: jeżeli nie jesteś zbyt czepliwa, bez polerowania prawidłowo wycyklinowana podłoga wygląda super. :D

Odnośnie sprzedawanych desek. To, że są lakierowane to jedno, ale zwróć uwagę na krawędzie: nie są one ostre tylko fazowane. To jest sposób producentów na strzępienie krawędzi. :roll: