charlotte 16.08.2006 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 nie wiem co zrobic. odciac czesc przed kuchnia szafa i zrobic w ten sposob przedpokoj (niestety ciemny) czy w ogole dac sobie spokoj? Czy drzwi do kuchni po skosie to dobry pomysl? A moze przesunac je na przeciwko drzwi wejsciowych i w ten sposob przedpokoj bedzie jasniejsszy? Czy ktos ma w domu niskie scianki dzialowe? Czy to sie sprawdza? Chodzi mi po glowie taka niska 120cm szafa przykryta drewnem, a zakonczona slupkiem. Nigdy nie widzialam jednak czegos takiego "na zywo" ... Bardzo dziekuje Wam za rady i cenne spostrzezenia, zwlaszcza te krytyczne http://foto.onet.pl/upload/34/52/_622758_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/38/96/_622759_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 17.08.2006 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 Kto Ci robił ten projekt?Prawo budowlane - § 63.”Wejścia z zewnątrz do budynku i pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi należy chronić przed nadmiernym dopływem chłodnego powietrza przez zastosowanie przedsionka, kurtyny powietrznej lub innych rozwiązań nieutrudniających ruchu. Wymagania te nie dotyczą wejść nieprzewidzianych do stałego użytkowania.” Ja tam nie widze wiatrołapu (zwanego też sienią albo przedsionkiem) - który w swietle prawa budowlanego jest obowiazkowy.Ale pal licho prawo.On jest przydatny i praktyczny, jako bufor izolujący wnętrze domu przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi, takimi jak temperatura, wiatr czy deszcz. Nabiera to szczególnego znaczenia w miesiącach chłodnych, a przede wszystkim w zimie, gdy temperatura na zewnątrz dochodzi do -20°C a w domu chcemy utrzymać temperaturę +20°C. Dobrze zaprojektowany przedsionek pozwala oszczędzać energię oraz umożliwia utrzymanie wewnątrz stabilnej temperatury ograniczając napływ zimnego powietrza, a co za tym idzie – ucieczkę ciepła z domu. Zalecenia co do parametrów przedsionka oraz sposobów jego doswietlenia, znajdziesz tu:http://domy.interia.pl/dom.php?p=a&aid=186 A te skośnie ustawione drzwi z kuchni - podobają mi się, no i pozwalaja skrócić drogę z kuchn i do jadalni. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
charlotte 17.08.2006 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 dziekuje Ci za odpowiedz! buduje we Francji, tutaj praktycznie wszystkie projekty domow takiego przedsionka nie posiadaja, moze nie obowiazuje takze to prawo o obowiazku jego posiadania. praktycznie wszystkie domki znajomych sa plaskie i z wejsciem bezposrednio na salon. moze bym sie nawet nie zastanawiala gdyby nie moja mama ktora nagle dopatrzyla sie wlasnie tego braku przedsionka i przedstawia mi co telefon scenariusze nawiewu sniegu prosto pod nogi moj maz jest kategorycznie przeciwny, a ja zgadzam sie z tym co napisaled, dobrze miec taki "tampon" zatrzymujacy zimno. jestem w kropce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts