Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Technologia P+W w ścianach zewnętrznych.

Recommended Posts

Witam, mam wybudowany dom (w tej chwili stan surowy zamknięty)z bloczków Porotherm P+W i mam także pytanie do doświadczonych:

Czy przy dużym wietrze wieje wam przez łączenia pionowe pomiędzy cegłami w ścianie zew.? Bo mi wieje.Nie ma znaczenia czy szpary są duże czy max. małe - wieje.

Następne pytania:

Czy po zatynkowaniu tych ścian z zewnątrz i wewnątrz zwykłym tynkiem nie będzie w tych miejscach mostków termicznych, bo spotkałem się z opinią, że będą (wykonawca proponuje docieplenie ściany- dodam że ściana ma już 44 cm grubości). Według mnie tych mostków nie powinno być ponieważ powietrze w tych szczelinach jest lepszym izolatorem niż zaprawa. Co wy o tym sądzicie?

Pozdrawiam

To fakt, że powietrze lepiej izoluje a jeszcze lepiej próżnia. Ja się też na to dałam nabrać i zbudowałam mur z 44. A jak przeliczyłam ile musiałabym wydać na ciepłą fugę i kilkucentymetrową warstwę ciepłego tynku to wolę wydać te pieniądze na ocieplenie wełną i zaoszczędzę ok.30% na ogrzewaniu.

Dynks, spokojnie, nie przejmuj sie komentarzami. Miałem to samo, otynkowałem tradycyjnie (po co "ciepły tynk" ?), i jest ekstra. Mieszkam od września, dom jest ciepły, cichy. Dawałem jedynie "ciepłą spoinę", a tynk tradycyjny, trówarstwowy. Co do zarzutu, że ktoś oszczędzi 30 % na ogrzewaniu - śledzę zapisy w Forum, większość buduje ściany warstwowe - a zaledwie 1 Forumowicz pochwalił się podobnym do mojego zużyciem gazu - w największe mrozy 14,5 m3, teraz 0k 4 m3/dobę, średnio od września 8 m3/dobę. Tak więc - spokojnie, rób swoje.

Pozdrawiam

I tu pytanie czy stosowałeś rzeczywiście orginalną ciepłą zaprawę perlitową wienerbergera? Zastosowaie zwykłej zaprawy cementowo-wapiennej to fatalna pomyłka. Z jednej strony powstaje siatka grubych i zimnych spoin, a z drugiej zaprawa wciekajaca w pustki znacznie pogarsza izolacyjność termiczna samych pustaków

Anonimie, ja nie popełniłem pomyłki. Wyraźnie napisałem, że murowałem na "ciepłą spoinę", a jedynie tynki są tradycyjne. Po zimie nie mam siatki mostków. Potrafię liczyć koszty bieżące i przyszłe, celowo zastosowałem takie rozwiązanie. Gdyby w przyszłości drastycznie wzrosły koszty ogrzewania - dołożę jeszcze warstę wełny mineralnej. Ale nie teraz, nie przy tych kosztach utrzymania.

cbdo.

Luna_tyku jak mógłbym przypuszczać że popełnisz tak głupi i tragiczny w skutkach błąd. To pytanie było od Dynksa.

Niestety wielu daje się nabrać i w ramach oszczędności stosuję tanią zaprawę cementowo-wapienną. To taka pozorna oszczędność.

On 2003-03-29 19:18, Luna_tyk wrote:

Potrafię liczyć koszty bieżące i przyszłe, celowo zastosowałem takie rozwiązanie. Gdyby w przyszłości drastycznie wzrosły koszty ogrzewania - dołożę jeszcze warstę wełny mineralnej. Ale nie teraz, nie przy tych kosztach utrzymania.

Nie dołożysz nigdy.

1 m2 węlny kosztuje >70 zl. 200 m2 śćian >14000. Zysk ma być rzędu 1400 zl rocznie. A to jest absolutnie niemożliwe.

Teraz każda wygrana setna U daje zysk 30-35 zl rocznie(prąd). Ty wygrasz 0.1 U, tz 10 setnych. Kazda setna w prsyszłości ma kosztowac 140 zł żeby się opłaciło. Pięć razy więcej niż kosztuje prąd dziśiaj!

Nie masz się czym przejmować! Wszystko jest ok. Teraz naturalnie wieje, ale po otynkowaniu będzie wszystko ok. No chyba że przez tynk wiatr się przeciśnie... Mostek termiczny miałbyś wtedy gdybyś spoinę pionową wypełnił zwykłą zaprawą. Powietrze zamknięte w przestrzeni pomiędzy bloczkami działa podobnie jak prawie próżnia w termosie z tą różnicą że nie izoluje tak dobrze... ale napewno lepiej niż zaprawa ciepłochronna czy tynk. Obawiam się, że mostek może stanowić cały bloczek poza tymi pustymi połączeniami o których mowa :smile:

Pozdrawiam Kris