Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

działka i dom na kredycik....

radas77

Recommended Posts

Rozumiem,ze chcesz sie starac o dwa odrebne kredyty.

raffan nie wiem co bardziej się kalkuluje i co łATWIEJ I SZYBCIEJ załatwie...

muszę podzwonić trochę po bankach, ale zawsze lepiej coś wiedzieć więcej o wrogu zanim pójdziesz do niego na rozmowy :-?

Masz jakieś podpowiedzi?

Pozdro

Witam

Z tego co mi wiadomo ,a chodzilem po -n- bankach to nigdzie nie dostaniesz kredytu na dzialke i budowe na raz tylko:

Primo:

kredyt na dzialke i najczesciej potrzeba: wypisu z rejestru i z KW ,coby im zaswiadczyc ze dzialka jest budowlana (my mielismy problem bo dzialka sie dzielila)

Duo

kredyt na budowe dostaniesz jak bedziesz mial pozwolenie do ktorego potrzebna ci jest dzialka :) i sie kolko zamyka :)

Z wszystkich bankow ktore odwiedzilem w mojej miescinie Nowy Targ to kredyt taki chcieli dac w BPH, PKO Bp, Milenium, Kredyt Bank i Nordea ktora do wszystkiego podeszla bardzo elastycznie.

Powodzenia i wytrwalosci w chodzeniu

Tomek

No to będę wyjątkiem:) Dostaliśmy kredyt na kupno działki i na budowę domu:) Jeden! W BGŻ. Z tego co wiem podobnych kredytow udziela BPH, Reiffeisen i PKo BP. Dowcip polega na tym, żeby budowa była rozpoczęta. To oznaczało u nas w praktyce uzyskanie wcześniej pozwolenia na budowę na poprzedniego właściciela działki (tylko właściciel działki może ubiegać się o takowe pozwolenie), które to pozwolenie zaraz po zakupie działki z aktem notarialnym w ręce przepisaliśmy na siebie. Można tez zrobić np. wykopy, założyc dziennik itp., tyle że my nie zadaliśmy sobie tego trudu, a kredycik dostaliśmy.

Pytanie czy koniecznie musisz brać kredyt na działkę i dom od razu? Nam w Lukasie zaproponowali wziecie teraz kresytu na działkę, a w przyszłym roku kiedy chcemy zacząć budowę rozszerzenie kredytu o dom.

W ten sposób nie stresuję sie terminem ukonczenia domu i koniecznoscia wykorzystania transz kredytu.

Pozdrawiam,

TS

Pamiętajcie tylko o jednym: po wzięciu kredytu na działkę spada wasza zdolnośc kredytowa. Znajome małżeństwo zrobiło w ten sposób, tzn. w jednym roku wzięli na działkę, w drugim chcieli wziąć na dom - tyle że tego na dom już nie dostali... W BPH zresztą...

Pamiętajcie tylko o jednym: po wzięciu kredytu na działkę spada wasza zdolnośc kredytowa. Znajome małżeństwo zrobiło w ten sposób, tzn. w jednym roku wzięli na działkę, w drugim chcieli wziąć na dom - tyle że tego na dom już nie dostali... W BPH zresztą...

Istnieje takie niebezpieczenstwo,pewnie.

Ale skad twoi znajomi by mieli gwarancje,ze ich zdolnosc kredytowa bylaby wystarczajaca na wziecie jednego kredytu na calosc?

Z tego co mi powiedziano przy braniu kredytu na działkę w PKO BP (przypuszczam, że w innych bankach też): mając kredyt na działkę można wziąść jeden kredyt konsolidacyjny z przeznaczeniem na budowę domu oraz refinansowanie pozostałego do spłaty kredytu działki.

Wartość posiadanej działki jest wkładem własnym w inwestycję (do końca tej informacji nie ufam - ale gdyby tak było to jest nawet jeszcze lepiej).

Kredyt likwidowany nie jest brany przy obliczaniu zdolności kredytowej gdyż zostanie w całości spłacony nowym kredytem (to jest warunek - likwidowany kredyt musi z nowego zostać spłacony w całości).

Tak też planuję zrobić gdyż nie mam prowizji za wcześniejszą spłatę kredytu "działkowego", a niższe oprocentowanie łatwiej wynegocjować przy większej kwocie.

JA też cchiałam wziąć kredyt na działkę i budowę w jednym.

Ale okazało się że warunkiem otrzymania kredytu na budowę jest posiadanie Pozwolenia na budowe, którego nie mozna posiadac nie będąc włascicielem działki.

Czyli najpierw wzieliśmy kredyt na działkę, a po uzyskaniu wszystkich potrzebnych dokumentów podwyzszylismy kwotę kredytu na budowę.

bank: Mbank

JA też cchiałam wziąć kredyt na działkę i budowę w jednym.

Ale okazało się że warunkiem otrzymania kredytu na budowę jest posiadanie Pozwolenia na budowe, którego nie mozna posiadac nie będąc włascicielem działki.

Czyli najpierw wzieliśmy kredyt na działkę, a po uzyskaniu wszystkich potrzebnych dokumentów podwyzszylismy kwotę kredytu na budowę.

bank: Mbank

To ma dodatkowy plus - do czasu rozpoczęcia właściwej budowy spłaca się tylko kredyt na działkę i nie upływa czas konieczny na zakończenie budowy.