radas77 16.08.2006 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 czy ktoś z Was, szanowni forumowicze, załatwiał kredyt na działkę i na wybudowanie domu? Ponoć trudniej dostać taki kredyt niż na samą budowę. Macie jakieś doświadczenia w tej materii? bede wdzięczny za wszelką pomoc i rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 16.08.2006 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Rozumiem,ze chcesz sie starac o dwa odrebne kredyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rebeka 16.08.2006 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 jest chyba odwrotnie.Mamy kredyt z BPH. Załatwienie wszystkiego zajęło nam w maju 8 dni. Dokumentów niewiele (umowa,wycena, wypis i wyrys )a wniosek wypełnialiśmy tak w połowie bo reszta nie była potrzebna właśnie ze względu na to, ze był to kredyt tylko na działkę.Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rebeka 16.08.2006 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Sorry, ja chyba wypowiedziałam sie nie na temat.Bo my nie załatwialiśmy kredytu łącznie na działke i na budowe domu (a o taki pytasz), a to co napisałam dotyczy kredytu tylko na zakup działki. Twoja sytuacja jest zatem inna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radas77 16.08.2006 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Rozumiem,ze chcesz sie starac o dwa odrebne kredyty. raffan nie wiem co bardziej się kalkuluje i co łATWIEJ I SZYBCIEJ załatwie... muszę podzwonić trochę po bankach, ale zawsze lepiej coś wiedzieć więcej o wrogu zanim pójdziesz do niego na rozmowy Masz jakieś podpowiedzi? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bombelos 17.08.2006 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 Witam Z tego co mi wiadomo ,a chodzilem po -n- bankach to nigdzie nie dostaniesz kredytu na dzialke i budowe na raz tylko: Primo: kredyt na dzialke i najczesciej potrzeba: wypisu z rejestru i z KW ,coby im zaswiadczyc ze dzialka jest budowlana (my mielismy problem bo dzialka sie dzielila) Duo kredyt na budowe dostaniesz jak bedziesz mial pozwolenie do ktorego potrzebna ci jest dzialka i sie kolko zamyka Z wszystkich bankow ktore odwiedzilem w mojej miescinie Nowy Targ to kredyt taki chcieli dac w BPH, PKO Bp, Milenium, Kredyt Bank i Nordea ktora do wszystkiego podeszla bardzo elastycznie. Powodzenia i wytrwalosci w chodzeniu Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radas77 17.08.2006 16:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 dzieki bombelos mam zamiar poświęcić przyszły tydzień na łażenie po bankach. Moze coś się wykluje. Za podpowiedzi wielkie dzieki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 17.08.2006 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 Jest tak jak napisal Bombelos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pustelnica 19.08.2006 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 No to będę wyjątkiem:) Dostaliśmy kredyt na kupno działki i na budowę domu:) Jeden! W BGŻ. Z tego co wiem podobnych kredytow udziela BPH, Reiffeisen i PKo BP. Dowcip polega na tym, żeby budowa była rozpoczęta. To oznaczało u nas w praktyce uzyskanie wcześniej pozwolenia na budowę na poprzedniego właściciela działki (tylko właściciel działki może ubiegać się o takowe pozwolenie), które to pozwolenie zaraz po zakupie działki z aktem notarialnym w ręce przepisaliśmy na siebie. Można tez zrobić np. wykopy, założyc dziennik itp., tyle że my nie zadaliśmy sobie tego trudu, a kredycik dostaliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 20.08.2006 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 Pytanie czy koniecznie musisz brać kredyt na działkę i dom od razu? Nam w Lukasie zaproponowali wziecie teraz kresytu na działkę, a w przyszłym roku kiedy chcemy zacząć budowę rozszerzenie kredytu o dom. W ten sposób nie stresuję sie terminem ukonczenia domu i koniecznoscia wykorzystania transz kredytu. Pozdrawiam,TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radas77 20.08.2006 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 TS 147 a na jakich warunkach ten kredyt? Mozesz podać procent, marże itd? na ile lat? dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Julka_G 20.08.2006 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 Mi na zakup samej dzialki zaproponowano kredyt na 15 lat, ktory po rozszerzeniu o dom, będzie rozlozony na 30 lat. Oprocentowanie to Wibbor + 0,99%. Tyle mi zaproponowano na pierwszej rozmowie (pewnie do zbicia). Pozdrawiam,Julka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radas77 20.08.2006 22:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 julka a w jakim banku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Julka_G 21.08.2006 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 W Lukasie. Są całkiem elastyczni (ja mam tam dodatkowo konto, więc i jakbypodejscie inne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pustelnica 23.08.2006 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Pamiętajcie tylko o jednym: po wzięciu kredytu na działkę spada wasza zdolnośc kredytowa. Znajome małżeństwo zrobiło w ten sposób, tzn. w jednym roku wzięli na działkę, w drugim chcieli wziąć na dom - tyle że tego na dom już nie dostali... W BPH zresztą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 23.08.2006 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Pamiętajcie tylko o jednym: po wzięciu kredytu na działkę spada wasza zdolnośc kredytowa. Znajome małżeństwo zrobiło w ten sposób, tzn. w jednym roku wzięli na działkę, w drugim chcieli wziąć na dom - tyle że tego na dom już nie dostali... W BPH zresztą... Istnieje takie niebezpieczenstwo,pewnie. Ale skad twoi znajomi by mieli gwarancje,ze ich zdolnosc kredytowa bylaby wystarczajaca na wziecie jednego kredytu na calosc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 24.08.2006 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 Z tego co mi powiedziano przy braniu kredytu na działkę w PKO BP (przypuszczam, że w innych bankach też): mając kredyt na działkę można wziąść jeden kredyt konsolidacyjny z przeznaczeniem na budowę domu oraz refinansowanie pozostałego do spłaty kredytu działki. Wartość posiadanej działki jest wkładem własnym w inwestycję (do końca tej informacji nie ufam - ale gdyby tak było to jest nawet jeszcze lepiej). Kredyt likwidowany nie jest brany przy obliczaniu zdolności kredytowej gdyż zostanie w całości spłacony nowym kredytem (to jest warunek - likwidowany kredyt musi z nowego zostać spłacony w całości). Tak też planuję zrobić gdyż nie mam prowizji za wcześniejszą spłatę kredytu "działkowego", a niższe oprocentowanie łatwiej wynegocjować przy większej kwocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 24.08.2006 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 Z tego co wiem, nie ma problemu z obliczaniem zdolności kredytowej - przecież nie trzeba brać nowego kredytu, a jedynie można rozszerzyć ten spłacany dotychczas za działkę. Czyli zwiększa się kwotę kredytu i okres spłaty (z 15 na 30 lat na przykład). Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuzza 24.08.2006 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 JA też cchiałam wziąć kredyt na działkę i budowę w jednym. Ale okazało się że warunkiem otrzymania kredytu na budowę jest posiadanie Pozwolenia na budowe, którego nie mozna posiadac nie będąc włascicielem działki. Czyli najpierw wzieliśmy kredyt na działkę, a po uzyskaniu wszystkich potrzebnych dokumentów podwyzszylismy kwotę kredytu na budowę. bank: Mbank Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 24.08.2006 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 JA też cchiałam wziąć kredyt na działkę i budowę w jednym. Ale okazało się że warunkiem otrzymania kredytu na budowę jest posiadanie Pozwolenia na budowe, którego nie mozna posiadac nie będąc włascicielem działki. Czyli najpierw wzieliśmy kredyt na działkę, a po uzyskaniu wszystkich potrzebnych dokumentów podwyzszylismy kwotę kredytu na budowę. bank: Mbank To ma dodatkowy plus - do czasu rozpoczęcia właściwej budowy spłaca się tylko kredyt na działkę i nie upływa czas konieczny na zakończenie budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts