Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Planuje wykonac samemu drewutnie 3x5 m z dachem 2 spadowym .I mam problem czy wylać płytę betonową w środku,czy utwardzić i wykonać innaczej? Ale wtedy boje się żeby chwasty nie wychodziły z tej utwardzonej nawierzchni.Wiech
https://forum.murator.pl/topic/59575-drewutnia-z-wylan%C4%85-p%C5%82yt%C4%85-betonow%C4%85-czy-bez/

Płyta betonowa to najprostsza sprawa ale po kilku latach brzydko wygląda, niestety beton ulega erozji. Można wprawdzie zaciągnąć jakimś betondurem czy inną żywicą - ale niezbyt podoba mi się takie rozwiązanie. Proponuję bruk - 15 m kw. nie powinno cię zrujnować. Jeżeli porządnie wykonać to od spodu nie urośnie - a od góry nawet jak czasem wyskoczy jakaś trawka to nie będzie tragedii...

Witam,

Czemu ma służyć ta posadzka betonowa?

Przecież i tak nie położysz na niej bezpośrednio drewna bo będzie gniło.

Moim zdaniem lepiej na betonowych podkładkach - np. z obrzeży albo wykopanych, zaszalowanych (30cm nad ziemią) i zalanych betonem położyć legary, na których będzie układane drewno - dzięki temu będzie przewiew i drewno nie będzie stało w wodzie.

Andk, www dzieki za podpowiedzi.Myślałem o układaniu drewna na paletach.Cześć powierzchni chce zagospodarowac na manele ogrodowe.W środku chcę porobić boksy żeby nie myliło mi się drewno suche z mokrym.Wiech
Andk, www dzieki za podpowiedzi.Myślałem o układaniu drewna na paletach.Cześć powierzchni chce zagospodarowac na manele ogrodowe.W środku chcę porobić boksy żeby nie myliło mi się drewno suche z mokrym.Wiech

A co z suszeniem mokrego drewna? Myslisz,ze w zamknietym pomieszczeniu wyschnie?

Ubek myślę boki ścian zrobić ażurowe np co druga deska albo pod kątem 45 st. listwy w jedną i druga stronę. Majko czy pod płytą betonową robiłaś jakiś szczególny podkład. Wiech

Witam

Jak wiata ma być na drewno 8) to moim zdaniem:

- może być posadzka betonowa (zawsze to trwały "podkład" pod cokolwek).

- bezpośrednio na betonie drewna lepiej nie układac - jakieś dystanse z czegokolwiek (palety ?).

- ściany moga byc ażurowe - najładniej wygląda ładnie pomalowana "kratka" drewniana - sciana najbardziej nawietrzna z desek układanych na zakład ze sczelinami wentylacyjnymi (kliniki drewniane).

Pozostałe sciany i przegrody z preferuje ze zwykłej ocynkowanej siatki ogrodzeniowej. :) .

Podłoge można wykonac rózniez z kostki betonowej, ułożyć ze starej cegły rozbiórkowej itp.

Wszystko zalezy od dostepnego czasu i chęci budującego.

Polecam przy wymiarach podłogi 3x5 dach 4x6 lub nawet trochę większy (okapy prawie metrowe ! :lol: ) (na conajmniej sześciu słupach) - lubie szerokie okapy o ich praktyczności nie wspominajac.

Pozdrawiam

Witam

Polecam przy wymiarach podłogi 3x5 dach 4x6 lub nawet trochę większy (okapy prawie metrowe ! :lol: ) (na conajmniej sześciu słupach) - lubie szerokie okapy o ich praktyczności nie wspominajac.

Pozdrawiam

W powyższym przykładzie okapy mają po 50 cm, jeśli miałyby być metrowe, to wymiary dachu byłyby 5x7 w rzucie z góry. Optymalne jednak wydają się być okapy 80cm, ale przy drewutni można śmiało zrobić mniejsze, a jedynie nad wejściem warto przedłużyć dach.

:D :D :D

, Majko czy pod płytą betonową robiłaś jakiś szczególny podkład. Wiech

zwykły :lol: wykopany dół na 40cm wrzucone głazy, wlany beton. Płyta jest zdylatowana od słupów podpierających dach.. Okapy wystaja jakieś 40cm.

Dziekuje wszystkim za podpowiedzi i jeszcze jedno pytanie .Zastanawiam się ile słupków drewnianych (pionowych)10x10 cm wystarczy na tą drewutnie 3x5 m.Wejście ze ścieżką 1m będzie od strony 3m.Myśle o 12 albo 16 słupkach.Wiech

Bez przesady, z przekrojem 10x10 to spokojnie ustałoby na 8 słupkach...

W zupełności wystarczy 3 słupki (razem z narożnymi) na dłuższą ścianę i tyle samo na krótszą - ewentualnie dla spokoju duszy po jednym więcej na długą ścianę. Razem wyjdzie 10 - i spokojnie mogą na tym siadać helikoptery... :D :D Ważną sprawą są miecze, zastrzały, czy jak tam ich zwał (w mojej ojcowiźnie na wschodzie nazywali to "śmiga"). Bez tych elementów konstrukcja pod obciążeniem dachu widowiskowo położy się na ziemię...