Kasia_de 17.08.2006 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 dopiero przymierzam się do budowy, ale lubię wiedzieć z wyprzedzeniem Mam taką koncepcję ogrzewania domu i ciepłej wody: piec gazowy (gaz miejski) + kominek z płaszczem wodnym+solary. Jestem technicznym zerem )) mąż się odciął od decyzji w sprawch budowy, wogóle umył ręce będzie tylko dostarczał środków finansowych - dobre i to ale ja się cholera ani trochę na tym nie znam. Te solary to do wody w okresie letnim, kominek chyba do ogrzewania (jak mi sie będzie chciało palić lub będę bardzo chciała być oszczędna ) no a w pozostałyc przypadkach gaz. Czy to jest dobre - efektywne rozwiązanie? Czy jak wezmę fachowca do instalacji ogrzewania (podłogowe+kaloryfery) to tenże fachowiec będzie w stanie to wszystko połączyć, czy jest potrzebny ekspert nad ekspertami? Będę wdzięczna za wszelkie sugestie, chętnie linki (ta wyszukiwerka coś mnie nie lubi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popi 17.08.2006 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 U mnie własnie będzie to samo. Piec gazowy, kolektory słoneczne, ogrzewanie podłogowe i kominek na drewno. Tylko pamiętaj do zamontowania do kominka rury 100 (setki, 10cm) która by z zewnątrz zasysała powietrze do kominka. Wtedy się nie zaczadzisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 17.08.2006 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 U mnie własnie będzie to samo. Piec gazowy, kolektory słoneczne, ogrzewanie podłogowe i kominek na drewno. Tylko pamiętaj do zamontowania do kominka rury 100 (setki, 10cm) która by z zewnątrz zasysała powietrze do kominka. Wtedy się nie zaczadzisz Tu ważniejsza jest wentylacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_de 17.08.2006 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 no teraz to mnie zagiąłeś możliwości zaczadzenia wcale nie brałam pod uwagę... ale dzięki za cenną uwagę, ta rura pozostanie mi chyba w pamięci na zawsze zapomniałam napisać , że chciałabym też rekuperator. Na tym nie znam się jeszcze bardziej ale podoba mi się wizja świeżego powietrza. Nie wiem czy to ma się jakoś do ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popi 17.08.2006 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 Fakt ale rurka zasysająca też robi swoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popi 17.08.2006 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 no teraz to mnie zagiąłeś możliwości zaczadzenia wcale nie brałam pod uwagę... ale dzięki za cenną uwagę, ta rura pozostanie mi chyba w pamięci na zawsze zapomniałam napisać , że chciałabym też rekuperator. Na tym nie znam się jeszcze bardziej ale podoba mi się wizja świeżego powietrza. Nie wiem czy to ma się jakoś do ogrzewania Nie ma się do ogrzewania. Rurę do zasysania zalewa się wylewką i jej nie widać. Tylko jak wyjdziesz na zewnątrz to widzisz kratkę wentylacyjną o wymiarach 5cmX5cm na elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popi 17.08.2006 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 AAAA. Mój znajomy wprowadził sobie tę rurę zasysającą do studni na głębokość 4tego kręgu. Mówi ze w zimie zasysa mu ciepłe powietrze. Ale to według mnie bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinor 17.08.2006 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 no teraz to mnie zagiąłeś możliwości zaczadzenia wcale nie brałam pod uwagę... ale dzięki za cenną uwagę, ta rura pozostanie mi chyba w pamięci na zawsze zapomniałam napisać , że chciałabym też rekuperator. Na tym nie znam się jeszcze bardziej ale podoba mi się wizja świeżego powietrza. Nie wiem czy to ma się jakoś do ogrzewania ja ogrzewam się kominkiem i z tego co się zoriętowałem nie ma czadu z kominka!!! jeżeli palisz drewnem! problem zaczadzenia odpada. nie wszystkie wkłady mają możliwość zamontowania rury dolotowej powietrza. ja akurat miałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popi 17.08.2006 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 Przy jakimkolwiek spalaniu wytwarza się CO2 czyli dwutlenek węgla jeżeli jest całkowity dostęp powietrza. Natomiast przy tzw półspalaniu z małym dostępem powietrza (dokładnie tlenu) wytwarza się CO czyli tlenek węgla czyli czad. Jak coś to mogę napisać równanie reakcji chemicznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 17.08.2006 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 Kasia_de: Poczytaj archiwum forum, tam jest bardzo dużo na ten temat. Opinie są bardzo różne. Moje zdanie jest takie:Zakładając, że:-masz gaz miejski-nie masz lasu ani innego źródła taniego drewna-nie masz ochoty rąbać, ciąć i składować fury drewna-nie chcesz pamiętać o ogrzewaniu 3x dziennie - chcesz żeby ono po prostu działało niezawodnie, także gdy wyjedziesz na dłużej-chcesz mieć czysto w salonie-nie chcesz mieć w salonie skomplikowanej instalacji, która wymaga dobrych zabezpieczeń a i tak zawsze jakieś ryzyko zostaje-nie potrzebujesz mieć superekologicznych rozwiązań, które są bardzo drogie w inwestycji i zwracają się latami (o ile się wcześniej nie zepsują)-nie potrzebujesz 3 niezależnych źródeł ciepła to proponuję: Załóż kocioł gazowy turbo (a jak chcesz dużo podłogówek to kondensat) i traktuj go jako główne ogrzewanie.Jak bardzo lubisz te klimaty to postaw w salonie kominek, ale bez płaszcza. Co najwyżej z grawitacyjnym DGP.Zapomnij o solarach. Reku to osobna sprawa, całkiem miła, ale nie najtańsza no i z czysto ekonomicznego punktu opłacalność jest dyskusyjna. Kilka pytań:-jaka powierzchnia domu?-budujesz z własnych środków czy na kredyt? Chętnie odpowiem na konkretne pytania.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_de 17.08.2006 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 - budować będę na kredyt, trochę na bieżąco wspomagając się comiesięcznymi dochodami jak pod koniec zabraknie kasy, mogę sprzedać mieszkanie i dołożyć conieco - dom (jeszcze w fazie projektu ) ma miec około 120 m2 powierzchni użytkowej, parter + poddasze użytkowe, na parterze podłogówka, na górze kaloryfery - nie wiem jeszcze jaki będzie koszt przyłączenia gazu, ale jest blisko działki a wszyscy mówią, że to najbardziej opłacalne (oczywiście pomijając bardziej pracochłonne metody opalania ) - chciałaby mieć alternatywę - jak mnie będzie stać na gaz, palę gazem, jak nie, mogę używać kominka, boję się, ze ten kominek z nawiewem będzie brudził ściany - ale może się mylę - cenię wygodę, ale spłącając raty przez 30 lat, chyba powinnam uważać na koszt ogrzewanai - te solary to w celach oszczędnościowych, nie ekologicznych - jeszcze jedno - czu nowoczesne "junkersy" są lepsze niż te zsprzed 20 lat? bylismy u teściów podczas weekendu i szlag mnie trafiał, ustawienie ciepłej wody graniczy z cudem, albo wrzątek i strumień jak z sikawki strażaka (bez podtekstów ) albo cieńszy strumień lodowatej wody, brrr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emen 17.08.2006 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 Witam, Też myślałem o czymś podobnym, ale chyba bardziej zachowawczo: - kocioł na gaz miejski jako główne źródło ciepła (tradycyjnie - kaloryfery) i CWU, - kominek ze wspomaganym rozprowadzeniem powietrza jako dodatkowe źródło - chyba bardziej awaryjnie, jak nam Ruscy zakręcą kurek . Bez żadnych płaszczy - przecież jak zrobi się cieplej, to i tak czujnik zmniejszy pracę kotła? Fakt, że nie rozprowadzam np. do dolnej łazienki, ale trudno - będę się kąpał w górnej - panele solarne do podgrzewania CWU (mam piękny pochyły daszek nad garażem na stronę południową - po co ma tak leżeć bezczynnie ) - a Ruscy wciąż podnoszą cenę gazu... - gruntowy wymiennik ciepła (GWC) doprowadzony do instalacji rozprowadzania powietrza z kominka, bo tegoroczne upały jakoś tak skierowały moje myśli ku chłodniejszemu powiewowi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 17.08.2006 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 Właściwie zgadzam się z damiang. Z czystym sumieniem zapomnij o solarach i rekuperacji, to zamortyzuje się za 35 lat lub nigdy. Odmienne zdanie mam co do kominka. Zainstalowałbym jednak z płaszczem wodnym. Są takie rozwiązania, w których w dużej częsci można "wyłaczyć" płaszcz i ogrzewać tylko pomieszczenie, w którym stoi kominek. Poza tym w życiu tak różnie bywa. Czasami jeteśmy zmuszeni bardzo oszczędzać i w takich sytuacjach ten kominek się sprawdzi. Jeśli już zdecydujesz się na taki kominek, to zwróć uwagę, żeby ściany boczne były wyłożone szamotem.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 17.08.2006 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 - budować będę na kredyt, trochę na bieżąco wspomagając się comiesięcznymi dochodami jak pod koniec zabraknie kasy, mogę sprzedać mieszkanie i dołożyć conieco Czyli nie ma sensu inwestować pieniędzy pożyczonych z banku na procent w drogie rozwiązania które będą się zwracały latami. Solary odpadają - eksploatacja jest bardzo tania, ale koszt początkowy bardzo duży. Podobna, ale mniej wyraźna sytuacja jest z kominkiem z płaszczem. Jest wyraźnie droższy niż z DGP - po co w to inwestować skoro i tak będzie kocioł gazowy. - dom (jeszcze w fazie projektu ) ma miec około 120 m2 powierzchni użytkowej, parter + poddasze użytkowe, na parterze podłogówka, na górze kaloryfery Skoro podłogówka to rozważ kondensat. Chociaż przy tak małej powierzchni zyski mogą być niewarte większego kosztu kotła. Sprawdź aktualne ceny. Podłączenie kominka z płaszczem do podłogówki to niebanalna sprawa - to elementy o krańcowo odmiennych parametrach. Poza tym taki mały domek jest zapewne bardzo zwarty (nie rozłożysty) więc przy centralnym położeniu kominka ciepło z DGP spokojnie się wszędzie rozejdzie grawitacyjnie, bez turbinek. - nie wiem jeszcze jaki będzie koszt przyłączenia gazu, ale jest blisko działki a wszyscy mówią, że to najbardziej opłacalne (oczywiście pomijając bardziej pracochłonne metody opalania )Tak, gaz jest (aktualnie) najtańszym z komfortowych źródeł ciepła. Wiele osób marzy o tym żeby mieć w pobliżu taką rurę. - chciałaby mieć alternatywę - jak mnie będzie stać na gaz, palę gazem, jak nie, mogę używać kominka, boję się, ze ten kominek z nawiewem będzie brudził ściany - ale może się mylę Jeśli to ma być tylko na wszelki wypadek, albo na okazjonalne (wieczorowe i weekendowe) grzanie, to szkoda inwestować w płaszcz, skoro DGP daje podobny efekt przy tańszej inwestycji. Co do brudzenia - z tym jest różnie, dużo zależy ile kurzu jest w powietrzu w domu, gdzie są kratki. Ale trzeba się z tym liczyć, że malowanie może być trochę częściej. Jeśli chodzi o alternatywy - to zamiast kotłowni w salonie (kominek z płaszczem), zostaw sobie miejsce i wolny komin w kotłowni. Tak aby można było "w razie Niemca" wstawić kocioł na drewno. - cenię wygodę, ale spłącając raty przez 30 lat, chyba powinnam uważać na koszt ogrzewanai Zgadza się. Ale powinnaś też unikać przeinwestowania. Patrz wyżej. - te solary to w celach oszczędnościowych, nie ekologicznych Już pisałem. Mało kto zaoszczędził na solarach, przy uwzględnieniu ich amortyzacji. - jeszcze jedno - czu nowoczesne "junkersy" są lepsze niż te zsprzed 20 lat? bylismy u teściów podczas weekendu i szlag mnie trafiał, ustawienie ciepłej wody graniczy z cudem, albo wrzątek i strumień jak z sikawki strażaka (bez podtekstów ) albo cieńszy strumień lodowatej wody, brrr Moi teściowe też mają taki Na to najlepszy sposób to kocioł jednofunkcyjny z zasobnikiem. W zasobniku masz zawsze ciepłą wodę np. 50 stopni. W kranie (popularne baterie jednouchwytowe) możesz sobie odkręcać ile chcesz i mieszać z zimną jak chcesz. A kocioł podgrzewa wodę jak to potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 17.08.2006 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 Kasiu poczytaj sobiehttp://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=36551i wyciągnij wnioski,moim zdaniem rozwiązanie o jakim piszesz jest jak najbardziej sensowne,ale to Ty musisz sobie sama wyrobić opinię,w tym wątku nie masz teoretycznych rozważań tylko opinie użytkowników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tulek 17.08.2006 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 witam !!!jestem motazysta kominkow i inst c.oi powiem tak najlepszym rozwiazaniem jest kociol gazowy i kominnek z plaszczem ale podlaczony tak ze zasobnik cieplej wody jest wpiety przed wymiennikiem plytowym czyli dostaje na wezownice najwyzsza temp i zasila doplyw zimnej wody do pieca dwufunkcyjnego i czyli: jak palimy w kominku to z kranu leci ciepla woda od razu i nie zalacz sie kociol bo czujnik NTC daje sygnal ze woda ma dana temp. a jak nie palimy to przez zasobnik przelatuje zimna woda ktora ogrzewa kociol dwufunkcyjny a solary w okolicach jel gory nadaja sie tylko na pokaz !!!! uwierzcie mi bo zamontowalem kilaka i zrezygnowalem z montazu bo po co klienta nabijac w banbuko!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ionwestycja wraca sie po .......latach!pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 17.08.2006 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 Popieram 1950 musisz wyrobić sobie zdanie sama a nie słuchać pozytywnych lub negatywnych wypowiedzi użydkowników.Służę radą zainstalowałem kilka podobnych systemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tulek 17.08.2006 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 a odpwiedz mi! i wielu innym!!!!czy to ddobre rozwiazanie????????????????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 17.08.2006 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 a odpwiedz mi! i wielu innym!!!! czy to ddobre rozwiazanie????????????????????????? Dobre to delikatnie powiedziane .wspaniałe bowiem zimą paląc w kominku ogrzewasz cały dom i wodę użydkową i wtedy solary grzeją raczej okazjonalnie i z małą intensywnością a jeżeli palicz w komiunku regularnie to piec gazowy też nie włąncza się zbyt często.Natomiast latem w kominku nie palisz bo i tak jest zbyt gorąco a solary nagrzewają ci 250 l wody praktycznie za friko i nie musisz tejże wody podgrzewać piecem gazowym no chyba żeby nie było latem słońca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 18.08.2006 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 U mnie będzie kocioł gazowy jednofunkcyjny z zasobnikiem i kominek z GWC ale zastanawiam się czy nie nie puścić tak na zapas (jeszcze mogę to zrobić) rurek pod solara z kotłowni na parterze na poddasze. Na zapas -bo dzisiaj cena solarów jest za wysoka do efektów ale za parę lat ceny na pewno spadną i wtedy będzie jak znalazł. Czy to dobry pomysł ? Czy raczej nie warto się w to babrać ? A jeżeli tak to jakimi rurami to pociągnąć - wydaję mi się że Cu ale jakie średnice były by optymalne? Czy możecie coś doradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts