19501719500414 18.08.2006 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 Jako że dyskusja o solarach idzie w najlepsze to jeszcze drobna uwaga o pewnych obwarowaniach o których mało kto pamięta. Otóż konstrukcja więźby musi wytrzymać dodatkowy ciężar i warto sprawdzić u konstruktora czy wytrzyma. A jak się jest na etapie projektowania to poprosić architekta o uwzględnienie takiego rozwiązania w wyliczeniach. A tak na marginesie, rozumiem że w zimie nie ma szans na wykorzystanie takiego solarka, bo jak go przykryje śnieg to niewiele słoneczka do niego doleci. No chyba że ten czarny kolor mu pomoże w roztopach efilo jedna płyta kolektora słonecznego o przeciętnej powierzchni około 2 m2 wazy w granicach 40 kg, co Ci tutaj obciąża dach nie przesadzaj, na dach dajesz kolektory a nie zasobnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 18.08.2006 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 I tu mnie masz. Faktycznie liczę to, na co mnie dzisiaj stać, aby potem mniej płacić, i jestem tu konsekwentny - co wcale nie znaczy, że rozrzutny. Dlatego też definitywnie nie zdecydowałem się na solary, ale i ostatecznie ich nie przekreśliłem. Analogicznie jak przykład domu, też nie liczę aby co kolwiek mi się zwróciło, lecz aby mi dawało komfort - ekonomiczny w eksploatacji i obsłudze (przy czym muszą zaistnieć równocześnie oba elementy). I właśnie to mam głównie na uwadze, a ponieważ solary nie spełniają (w moim przypadku) jednego z tych warunków - kombinuję dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 18.08.2006 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 tomkuJot, mieszkam w otulinie parku narodowego pod nieopodal stolicy Twojego kraju Mylisz troszke pojecia - wentylacja mechaniczna nie uchroni Cie przed wyzszymi temperaturami w lecie - a okna to i ja moge zamknac jak bedzie goraco. Zalety dobrze zrobionej/zaprojektowanej wentylacji mechanicznej: 1- lepsza sterowalnosc 2- filtrowanie powietrza 3- mozliwosc dalszej obrobki powietrza (regulacja wilgotnosci i temperatury) Zalety takie troche "cienkie" oprocz (3) ale rzadko kto ma pelna obrobke powietrza w domu jednorodzinnym. Natomiast wady to: - koszt inwestycji - halas - obslugowosc - koszty eksploatacji - awaryjnosc. O ile w fabryce jestem zadowolony z klimy i nie przeszkadzaja mi zamkniete okna (bo i tak ich otworzyc nie moge ) to w domu nie chialbym tak miec - i to obojetnie czy na Islandii czy w Czadzie. pzdr Y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 18.08.2006 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 Jak zamkniesz okna w lecie przy wentylacji grawitacyjnej, to praktycznie tej wentylacji nie będzie. Pkt. 1 moim zdaniem jest najważniejszy. Możliwości grawitacyjnej są zdecydowanie mniejsze lub wręcz znikome - biorąc pod uwagę, że grawitacyjnej praktycznie nie projektuje sie pod inywidualne potrzeby danego domu, a nawet pomieszczenia. Jak wentylacja jest źle zaprojektowana i wykonana, to i przy grawitacyjnej może gwizdać w przewodach. Co do obsługowości jest tak samo pracochłonna jek grawitacyjna - jeśli ktoś chce ją obsługiwać.Dla jasności mówimy tu o prawidłowo zaprojektowanej i wykonanej wentylacji - każdej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 18.08.2006 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 Rozumiem że ten kominek to też w ramach "czystszego ogrzewania" wyobraź sobie, że tak, spalając paliwa naturalne nie powodujesz zwiększenia dwutlenku węgla w atmosferze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 18.08.2006 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 tiger, oczywiscie, ze doswiadczenia praktyka sa duzo cenniejsze od gdyban "teoretykow" Gdyby Kasia mieszkala w Lesku, oplacalnosc solara bylaby zupelnie inna, bo w Lesku i czysciej i wyzej i "poludniowiej" niz w Warszawie. Zakladajac, ze solar to niezniszczalne perpetum mobile - Twoje wyliczenia sa prawdziwe, natomiast nalezy wziac pod uwage ze: - do solara potrzebna jest pompa albo 2 (koszty pompowania) - jakis przeglad chyba ??? tez - im wiekszy zbiornik cwu tym wieksze straty ciepla - jak solar nie pracuje to przez 4 miesiace musisz podgrzewac 300 ltr zamiast powiedzmy 120 ltr Wszystko to sa znikome koszty, ale przy zyskach rzedu 40-50 gr dziennie moze sie okazac, ze tak naprawde zysk jest iluzoryczny. Czy solar zapewnia Ci cwu przez 8 miesiecy bez wspomagania sie kotlem ? Pozdrawiam, Yoric widzisz Yorik ja osobiście jak czegoś nie wiem to się staram nie być wyrocznią, no nie zawsze ale co do Leska to się zdziwisz ale nasłonecznienie w Lesku to średniorocznie 900 kWh/m2 a w Warszawie to 1100 kWh/m2, moszesz sobie to sam sprawdzić http://www.ely.pg.gda.pl/~zkusto/Energia_odnawialna/Wyklady/Slonce_Instalacje_ogrzewania_Opis.pdf#search=%22mapa%20nas%C5%82onecznienia%22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 18.08.2006 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 1950, mea culpa - jest jeszcze cos takiego jak uslonecznienie ..o czym do tej pory pojecia nie mialem to moze i ja kolektor na dach wrzuce pzdr, (Y) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekJ 18.08.2006 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 tomkuJot, Mylisz troszke pojecia - wentylacja mechaniczna nie uchroni Cie przed wyzszymi temperaturami w lecie - a okna to i ja moge zamknac jak bedzie goraco. sSiwy12 już odpowiedział, ale od siebie spytam czemu ma nie pomóc? Przecież będzie świeże powietrze w domu i na przysłowiowym "trzecim biegu" nawet będzie miło dmuchało? Natomiast jeżeli Ty zamkiesz okno, to w domu z grawitacyjną wentylacją w taką pogodę jak dziś, powietrze nawet nie drgnie. Wiem, bo właśnie siedzę przy głupich 29st i się ze mnie pot leje... Zalety dobrze zrobionej/zaprojektowanej wentylacji mechanicznej: 1- lepsza sterowalnosc 2- filtrowanie powietrza 3- mozliwosc dalszej obrobki powietrza (regulacja wilgotnosci i temperatury) Zalety takie troche "cienkie" oprocz (3) ale rzadko kto ma pelna obrobke powietrza w domu jednorodzinnym. Po mojemu, to każda porządnie zrobiona WM ma punkty 1 i 2. Jeżeli dla Ciebie nie mają znaczenia filtrowanie powietrza, ograniczenie hałasu i brak owadów w domu - to OK. Zapewniam jednakoż, że są ludzie [inwestorzy] dla których jest to bezcenne. Natomiast wady to: - koszt inwestycji - halas - obslugowosc - koszty eksploatacji - awaryjnosc. W początkowym projekcie miałem CZTERY kominy. Ostał się jeno JEDEN! Te TRZY wywalone kominy [wraz z obróbkami i klinkierami] spokojnie zwrócą mi sporą część inwestycji. Zresztą, akurat TO czyli WM jest dla mnie absolutnym priorytetem. Co do awaryjności i obsługowości - to bez przesady. A z kosztami prądu na poziomie 20-30zł miesięcznie da się żyć. Zresztą REKU ma zakichany obiązek zarobić na te koszty! Pozdrawiam TomekJ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Faraon1 18.08.2006 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 Moim marzeniem było kominek z płaszcem wodnym+gaz+solar mam to wszystko jestem zadowolony a co do kosztów to są orientacyjne bo zamontowanie w cenie całej robocizny tak więc podam ceny poszczególnych urządzeń1-solar zestaw- 5500 zł (uchwyty i szkło pryzmatyczne)2-kominek zpłaszczem wodnym +obudowa 6200 zł3-piec 2500zł4-materiał na cały dom+pompy i takie bzdety (rurki itp) ok.10000 zł5 robocizna całego domu 2600Dom 120 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Faraon1 18.08.2006 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 Moim marzeniem było kominek z płaszcem wodnym+gaz+solar mam to wszystko jestem zadowolony a co do kosztów to są orientacyjne bo zamontowanie w cenie całej robocizny tak więc podam ceny poszczególnych urządzeń 1-solar zestaw- 5500 zł (uchwyty i szkło pryzmatyczne) 2-kominek zpłaszczem wodnym +obudowa 6200 zł 3-piec 2500zł 4-materiał na cały dom+pompy i takie bzdety (rurki itp) ok.10000 zł 5 robocizna całego domu 2600 Dom 120 m2 A zapomniałem hydraulik z zbiornika 250 l zrobił 500 a to juz nasza tajemnica Pozdro nara http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=48564&k=6&q=slufar&nxt=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Faraon1 18.08.2006 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 Moim marzeniem było kominek z płaszcem wodnym+gaz+solar mam to wszystko jestem zadowolony a co do kosztów to są orientacyjne bo zamontowanie w cenie całej robocizny tak więc podam ceny poszczególnych urządzeń 1-solar zestaw- 5500 zł (uchwyty i szkło pryzmatyczne) 2-kominek zpłaszczem wodnym +obudowa 6200 zł 3-piec 2500zł 4-materiał na cały dom+pompy i takie bzdety (rurki itp) ok.10000 zł 5 robocizna całego domu 2600 Dom 120 m2 A zapomniałem hydraulik z zbiornika 250 l zrobił 500 a to juz nasza tajemnica Pozdro nara http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=48564&k=6&q=slufar&nxt=0 Wilcze łyko http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=48564&k=6&q=slufar&nxt=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Faraon1 18.08.2006 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 Moim marzeniem było kominek z płaszcem wodnym+gaz+solar mam to wszystko jestem zadowolony a co do kosztów to są orientacyjne bo zamontowanie w cenie całej robocizny tak więc podam ceny poszczególnych urządzeń 1-solar zestaw- 5500 zł (uchwyty i szkło pryzmatyczne) 2-kominek zpłaszczem wodnym +obudowa 6200 zł 3-piec 2500zł 4-materiał na cały dom+pompy i takie bzdety (rurki itp) ok.10000 zł 5 robocizna całego domu 2600 Dom 120 m2 Nie podaje nazw firm najpierw niech się sprawdzą a potem mogę je za reklamować http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=48564&k=6&q=slufar&nxt=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 19.08.2006 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 Otóż konstrukcja więźby musi wytrzymać dodatkowy ciężar i warto sprawdzić u konstruktora czy wytrzyma. A jak się jest na etapie projektowania to poprosić architekta o uwzględnienie takiego rozwiązania w wyliczeniach. efilo jedna płyta kolektora słonecznego o przeciętnej powierzchni około 2 m2 wazy w granicach 40 kg, co Ci tutaj obciąża dach nie przesadzaj, na dach dajesz kolektory a nie zasobnik No widzisz. Czasem jest tak że forumowicz nie wie z własnego doświadczenia ale chciałby się podzielić zasłyszaną obiegową opinią, której nie sprawdził, ale którą ma w głowie. I tak to też było tym razem. Nie wiem kto z nas ma rację i nie mam zamiaru tego sprawdzać (bo ja nie chce solara a więźbę i tak będę miała porządną), niech się wypowiedzą praktycy albo konstruktorzy. Zeby jednak nie było że zmyślałam zacytuję źródło z którego zaczerpnęłam informację o sprawdzianie solary-dach: Murator 7/2005 str. 143 "Kolektor wypełniony cieczą jest dość ciężki, więc przed umieszczeniem go na dachu trzeba sprawdzić jego wytrzymałość i w razie potrzeby (zwłaszcza w przypadku montażu kilku kolektorów) wykonać dodatkową konstrukcję wsporczą" Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 19.08.2006 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 Otóż konstrukcja więźby musi wytrzymać dodatkowy ciężar i warto sprawdzić u konstruktora czy wytrzyma. A jak się jest na etapie projektowania to poprosić architekta o uwzględnienie takiego rozwiązania w wyliczeniach. efilo jedna płyta kolektora słonecznego o przeciętnej powierzchni około 2 m2 wazy w granicach 40 kg, co Ci tutaj obciąża dach nie przesadzaj, na dach dajesz kolektory a nie zasobnik No widzisz. Czasem jest tak że forumowicz nie wie z własnego doświadczenia ale chciałby się podzielić zasłyszaną obiegową opinią, której nie sprawdził, ale którą ma w głowie. I tak to też było tym razem. Nie wiem kto z nas ma rację i nie mam zamiaru tego sprawdzać (bo ja nie chce solara a więźbę i tak będę miała porządną), niech się wypowiedzą praktycy albo konstruktorzy. Zeby jednak nie było że zmyślałam zacytuję źródło z którego zaczerpnęłam informację o sprawdzianie solary-dach: Murator 7/2005 str. 143 "Kolektor wypełniony cieczą jest dość ciężki, więc przed umieszczeniem go na dachu trzeba sprawdzić jego wytrzymałość i w razie potrzeby (zwłaszcza w przypadku montażu kilku kolektorów) wykonać dodatkową konstrukcję wsporczą" Pozdrowionka niestety ale Murator nie zawsze jest wyrocznią, zdarza się że nie do końca wiedzą o czym piszą, płyta Hewalexa waży 38 kg wg katalogu, do tego dochodzi 1,1 l glikolu, co przy założeniu że glikol jest dwa razy cięższy od wody ( co oczywiście nie jest prawdą ) da Ci niecałe 40 kg, jako ciężar jednej płyty o powierzchni (2018x1037 mm) 2,09 m2, jeżeli te obciążenie rzędu 20 kg na m2 może przyczynić się do zawalenia konstrukcji dachowej jakiegokolwiek budynku, to gotów jestem zjeść własne buty ciężary płyt, czy też kolektorów próżniowych, innych producentów są porównywalne, NIESTETY i przynajmniej w tych sprawach, a znalazło by się jeszcze parę innych spraw, Murator nie jest dla mnie autorytetem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 20.08.2006 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 Rozumiem że ten kominek to też w ramach "czystszego ogrzewania" wyobraź sobie, że tak, spalając paliwa naturalne nie powodujesz zwiększenia dwutlenku węgla w atmosferze wybacz że zamulam wątek, ale do czego spalają się paliwa naturalne (gaz, drewno, węgiel) jak nie w większości do CO i CO2? A inne rzeczy nie naturalne, ale pochodzenia organicznego?[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 20.08.2006 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 Mieszkamy dwa lata. Nie mamy reku, bo nie wyobrażam sobie, żebym nie mogła otwierać okien, drzwi tarasowych na oścież, żeby powąchać jak pachnie skoszona trawa, iglaki w ogrodzie i ...padajacy deszcz. Ale to tylko moje zdanie, więc nie neguję, jak ktos woli inaczej. Natomiast chcę powiedzieć jak u mnie wygląda koszt wody. Mam, podobnie jak Kasia, gaz miejski. Ogrzewam gazem, i bardzo często kominkiem z dgp, do tego c.w.u. W lecie (bez c.o.) za gaz płacę ok. 75 zł/m-c, przy czym 25 zł to opłata stała, bez względu na zużycie gazu. Cztery osoby, wszystkie dorosłe, wszyscy (szczególnie połowa żeńska) chlapiący się bardzo dużo. Ktoś napisał, że solary ogrzewają mu wodę 8 m-cy. Trochę nie chce mi sie wierzyć, ale niech tam. 8x50 zl=400 zł oszczędności rocznie (w przypadku solarów). Jeśli koszt instalacji solarnej przyjmiemy ok. 6000 zł, to inwestycja zwróci nam się po... 15 latach albo i więcej. Nie zapominajmy, że mając gaz z sieci, oszczędza się więcej przy wiekszym zużyciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 20.08.2006 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 Rozumiem że ten kominek to też w ramach "czystszego ogrzewania" wyobraź sobie, że tak, spalając paliwa naturalne nie powodujesz zwiększenia dwutlenku węgla w atmosferze wybacz że zamulam wątek, ale do czego spalają się paliwa naturalne (gaz, drewno, węgiel) jak nie w większości do CO i CO2? A inne rzeczy nie naturalne, ale pochodzenia organicznego?[/url] oczywiście masz rację ale ten spalony CO2 był już zagospodarowany przez rośliny zielone w procesie fotosyntezy do wytwarzanai zielonej masy, czy to drewna czy też ziarna, wybacz, źe tak naukowo ale tak to działa, na to żeby drzewo urosło potrzeba pobrać dokładnie taką ilość dwutlenku węgla z atmosfery jaką uzyskasz w procesie spalania, i tak bilans musi wyjść na zero, jeżeli spalasz paliwa kopalne wprowadzasz w chwili obecnej dodatkową ilość tego gazu do atmosfery, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 20.08.2006 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 dlatego paliwa naturalne nazywamy zieloną energią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 20.08.2006 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 dlatego paliwa naturalne nazywamy zieloną energią Teoretycznie węgiel równiż jest paliwem naturalnym. Tyle tylko że wytwarzając związki siarki jest niezbyt ekologiczny. Nie mówiąc o jego popiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 21.08.2006 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 dlatego paliwa naturalne nazywamy zieloną energią A więc o to chodziło. Ale czytałem gdzieś że ponoć ten bilans wychodzi na zero tylko dla słomy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts