Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Równanie terenu - oczyszczanie działki - walka z korzeniami

Recommended Posts

Witam!

Borykam sie z pewnym problemem. Moja działka ma około 5000 m2 i była zapuszczona przez 10 lat. Nie uprawiana jej spowodowało ze zarosła brzeziną i innymi drzewami lecz ich już się pozbyliśmy bo nie były to wielkie drzewka ale teraz po ściwciu drzewek musimy uporać się z korzeniami i fałdami skibami które zrobił na pewien rolnik, twierdząc że tak będzie dobrze. Urabiamy się po łokcie aby powyciągac ręcznie korzenie ale jest to Syzyfowa praca. Jak sobie z tym poradzić ? Jak wyrównać tą działke i wyciągnąć korzenie? Jakimi urządzeniami mozna sobie pomagać w takich przypadkach? Czy są na to sposoby ? Proszę o poradę!

[email protected]

Jest takowe urządzenie co się nazywa koparko-ładowarka, różnych firm Caterpillar, JCB czy nawet nasz polski Ostrówek - chociaż czasami jest dość słaby.

Na mojej działce powyciągał wszystkie korzenie w ciągu 55 minut, a było ich około 50 sztuk, takich poważnych 10.

Facet który do Ciebie przyjedzie też pewnie będzie potrafił wyrównać tą koparką teren.

Masz tylko powiedzieć co ma zrobić, a on zrobi wszystko. :D albo prawie wszystko... :oops:

Koszta godziny pracy: od 60 do 90 zł można też znaleźć taniej, bo czasami się zdarza że w pobliżu układają chodnik lub coś takiego...

Szukaj w ogłoszeniach w prasie lokalnej.

Jak mi się uda to zamieszczę zdjęcia ze swojej działki.

rolnik jak zaorał to powinien też wywłóczyć wszystko co się da, potem wyrównać bronami i zrobione, pozostaje tylko problem co zrobić z wyrwanymi chwastami i korzeniami, ja wypełniłem tym nierówności terenu na nieużytkowanej części działki i po kilku latach dość ładnie się zbiodegradowało ;)

jedna rzecz - przy tak dużej działce pewne prace trzeba wykonywać 'rolnikiem' , inaczej można się zarżnąć