Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

2 zapytania

markiz

Recommended Posts

Witam,

podjąłem wkońcu decyzję o zakupie działki.

Sprawa pierwsza: działka będzie zakupiona przezemnie, ale za pieniądze moich rodziców. Jak to będzie widział np. Urząd Skarbowy, czy to jest darowizna? Czy nie bedę musiał płacic od tego jakiegoś podatku etc?

Sprawa druga: niedługo biorę ślub, jeśli akt notarialny miałbym podpisać przed ślubem to właścicielem działki bedę tylko ja (chyba że będzie miała ona dwóch współwłaścicieli - mnie i moją przyszłą żone). A może lepiej poczekać i akt podpisać po zawarciu związku małżeńskiego i wówczas kupić działkę jako małżeństwo? Może w przyszłości bedzie łatwiej o kredyt na budowę?

Działkę kupuje jak wyżej napisałem, bez zaciągania kredytu.

A może jestem przewrażliwiony i przekombinowuje??

Witam,

podjąłem wkońcu decyzję o zakupie działki.

Sprawa pierwsza: działka będzie zakupiona przezemnie, ale za pieniądze moich rodziców. Jak to będzie widział np. Urząd Skarbowy, czy to jest darowizna? Czy nie bedę musiał płacic od tego jakiegoś podatku etc?

jesli bedziesz w stanie udowodnic ze pieniadze byly Twoje (bo np. Twoje zarobi z ostatnich 2 lat wskazywaly ze mogbys na te dzialke zaoszczedzic) to nie widze problemu, niech rodzice wyplaca gotowke i przekaza ja Tobie (zaden przelew) i po klopocie

Sprawa druga: niedługo biorę ślub, jeśli akt notarialny miałbym podpisać przed ślubem to właścicielem działki bedę tylko ja (chyba że będzie miała ona dwóch współwłaścicieli - mnie i moją przyszłą żone). A może lepiej poczekać i akt podpisać po zawarciu związku małżeńskiego i wówczas kupić działkę jako małżeństwo? Może w przyszłości bedzie łatwiej o kredyt na budowę?

Działkę kupuje jak wyżej napisałem, bez zaciągania kredytu.

prosta sprawa, mozecie nabyc dzialke na współwłasność przed slubem po 50% bez wskazywania gdzie są połowy, jak tak kupiłem mieszkanie (miesiac przed slubem) - po prostu było dwóch kupujących i nabylismy po 50% prawa, nie ma to żadnego wpływu na koszty notarialne sądowe itp.

oczywiscie poczytaj wątek o kupowaniu na współwłasnosc ;) bo co zrobisz jak do slubu nie dojdzie ;)

jesli bedziesz w stanie udowodnic ze pieniadze byly Twoje (bo np. Twoje zarobi z ostatnich 2 lat wskazywaly ze mogbys na te dzialke zaoszczedzic) to nie widze problemu, niech rodzice wyplaca gotowke i przekaza ja Tobie (zaden przelew) i po klopocie

A jeśli nie jestem w stanie udowodnić, że własnymi siłami zarobiłem na tę działkę?

prosta sprawa, mozecie nabyc dzialke na współwłasność przed slubem po 50% bez wskazywania gdzie są połowy, jak tak kupiłem mieszkanie (miesiac przed slubem) - po prostu było dwóch kupujących i nabylismy po 50% prawa, nie ma to żadnego wpływu na koszty notarialne sądowe itp.

oczywiscie poczytaj wątek o kupowaniu na współwłasnosc ;) bo co zrobisz jak do slubu nie dojdzie ;)

Prosta sprawa

Dzieki za odpowiedź.

A jeśli nie jestem w stanie udowodnić, że własnymi siłami zarobiłem na tę działkę?

zawsze mozesz powiedzieć, że trudnisz sie męskim nierządem

Prosta sprawa

Dzieki za odpowiedź.

8)

Moment. kiedyś sprawdzałam : w razie kontroli skarbowej można było powiedzieć o pracy na rogu, trochę trzeba było pochodzić / słyszałam nawet o dwóch latach/, ale dawali spokój. Ostatnio słyszałam że nie jest to takie proste. Jeśli chce się pracować na rogu to pierw trzeba iść do US i zgłosić taką chęć. Może i to się zmieniło: pieniądze uzyskane z nierządu były nie objęte podatkiem dochodowym.

Sama kiedyś chciałam wywinąć taki numer, jak usłyszała o tym moja mama to :evil: , lepiej było zapłacić podatek od dużej darowizny niż w papierach mieć oddawanie się za many, many, many......

zawsze mozesz powiedzieć, że trudnisz sie męskim nierządem8)

I będę miał problem z nieopodatkowanym dochodem

No wlasnie podobno nie, poniewaz Panstwo nasze nie moze czerpac korzysci z nierzadu obywatela :lol:

To byloby streczycielstwo, a za to nawet kodeks karny co nieco przewiduje ;) (tylko kto poszedlby siedziec :o )

ale przeciez dzielke kupujecie wspolnie z przyszla zona, wiec teoretycznie musisz udowodnic ze mogles zarobic na polowe tej dzialki (a narzeczona ;) na druga polowe)

moze jak masz samochod itp. to sprzedaj go rodzicom za zawyzona cene, bedzie kasa na dzialke a zaplacicie tylko 2% podatku PCC i pare zlotych za przerejestrowanie auta :) btw. w sumie to mozesz im sprzedac dlugopis za XX tysiakow ;) ale PCC trzeba bedzie zaplacic.

W przypadku osob fiz. nie prowadzacych dzialalnosci gospodarczej nikt nie powinien sie czepiac o "zawyzanie ceny"