Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szybka jazda samochodem.

kgadzina

Recommended Posts

• Odpowiedzi 299
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a wyobraź sobie co się dzieje w takiej sytuacji jak za kierownicą siedzi kobieta i chce kogoś wyprzedzić, szczególnie gdy się wyprzedza tira. Miałam już kilka takich sytuacji i nikomu tego nie życzę.

czego nie życzysz?

- bycia kobietą wyprzedzającą tira?

- wyprzedzania tira, podczas gdy jakaś kobieta chce kogoś wyprzedzić?

- bycia (w swoimi tirze) wyprzedzanym przez kobietę?

Moja żona, kobieta, siada za kierownicą i często chce kogoś wyprzedzić, tiry też.

A mi się jeszcze nie zdarzyło ani razu, żeby podczas wyprzedzania, wyprzedzany TIR mi przyspieszał. TIRowcy trzeba przyznać jeżdżą dość statecznie i przewidywalnie.

Jazda w trasie to niezła rozgrywka psychologiczna. Cały czas trzeba uważać, żeby nie wejść komuś na ambicję. Ostatnio w trasie wyprzedziłem jakiś taki duży samochód osobowy, czarny i nowy, cacany. Wyprzedziłem bo się ślamazarzył. Ja jechałem 140 a on jakoś tak wolniej i nie mógł się zdecydować, czy wyprzedza, czy nie. Dałem mu 3 sekundy do namysłu i go wyprzedziłem. Był zakręt więc musiałem przerwać wyprzedzanie i wjechać między niego, a samochód jadący przed nim. No i ten wyprzedzony w czarnym strasznie się wkurzył. Za zakrętem wyprzedziłem ten samochód co mi jeszcze pozostał i pojechałem dalej 140. Na drugim zakręcie dopadł mnie ten czarny wcześniej wyprzedzony z wkurzonym facetem. Wyprzedził mnie na zakręcie na podwójnej ciągłej, chcąc chyba mnie czegoś nauczyć. Grzał chyba ze 170 na godzinę. Bałem się go potem wyprzedzić bo facet był złośliwy i celowo zwalniał i mnie prowokował. Musiałem jechać tak przez kilkanaście minut za nim w pewnej odległości, aż mu adrenalina opadnie i zapomni o mnie. Jak już się uspokoił i wrócił do swojej prędkości przelotowej ze 110 i trochę zapomniał. To go wyprzedziłem dołączając się do jakiegoś innego szybkiego i se pojechałem dalej 140. A tamtemu już przestało się spieszyć. Ale ta historia to w sumie pikuś.

Dwa razy mi się w życiu zdarzyło, żeby facet (bo raczej nie babka) jadący przede mną złośliwie mi zajeżdżał drogę i hamował i generalnie nastawał na moje życie. Nie wiem kim trzeba być, żeby coś takiego robić. Ja nigdy w życiu bym czegoś takiego nie zrobił nikomu, bo bałbym się że ta osoba za mną przestraszy się i zrobi sobie krzywdę. Jednak można spotkać wielu takich złośliwców na drodze, którzy w jakiś chory sposób muszą się wyżyć i mają w dupie, czy spowodują wypadek, czy nie.

Mieczu poprosimy o numery rejestracyjne i zaraz przekażemy rybom ;)

nie zanotowałem

Miałem kiedyś takie, może podobne zdarzenie.

Nerwus wyprzedający na Modlińskiej (do Legionowa) wszystko, potem redukcja z 3 do pasów ruchu, sytuacja wiadomo: sznurek aut. Ścigacz dalej swoje przy kakonadzie klaksonów. Nawet na trzeciego podczas postoju 723 w zatoczce, dalej górka i przjeście dla pieszych, przed którym stanęło seicento. Nie wyhamował. Ominął sojacego malucha. I skaował dwóch sczeniaków co ze szkoły wracali. :(

Dodam: pogoda, piatek czerwiec....112 i panowie byli za 180 sekund. a świadków chcących złożyć skargę na styl jazdy w kolejce chyba, kilkanaście osób....

Moja ostatnia poważna kolizja też oczywiscie miała miejsce ze ścigaczami. 2 łyse karki w czarnym civicu na osiedlowej uliczce prują ze 100 na godzinę a pada do tego deszcz. Ja stoję na prostopadłej. Merc (beczka) jadący im z naprzeciwka skręca w tę prostopadłą, na której ja stoję. No i co? Oczywiście jak zaczął skręcać byli jeszcze daleko. Ale jak kończył to oni już siedzieli u niego n atylnych siedzeniach a on na mojej masce. A mój bagażnik na masce Seicento, który stał za mną... Zwróćcie uwagę, że to civic posunął beczkę a nie opdwrotnie :wink:

PS. A teraz najważniejsze. Winnym kolizji i mandat otrzymał...

kierujący Mercem za nieustąpienie pierwszeństwa! Nic nie pomogły zgodne relacje 2 neutralnych uczestników zdarzenia, że goście z civica jechali dużo za szybko :x