Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podatek dochodowy - sprzedaż mieszkania przed upływem 5 lat

natalka121

Recommended Posts

Prosze o pomoc w nastepujących kwestiach: w 2001 kupilismy mieszkanie,

sprzedalismy je przed upływem 5 lat - w 2004(15 września) - wypełnilismy

oswiadczenie do US, że uzyskana kwotę przeznaczymy na cele mieszkaniowe w

ciągu 2 lat. W 2005 kupilismy działkę rolną, obecnie mamy juz warunki

zabudowy i czekamy na pozwolenie na budowę. Moje pytania sa takie:

1)Czy musimy się rozliczyć z US dokładnie do 15 września 2006, czy do końca

2006 roku?

2)Czy materiał - cegła, bloczki, cement zakupiony w okresie tych 2 lat ale przed wydaniem pozwolenia

na budowę tez mozemy wliczyć w wydatki?

3)Czy możemy odliczyć cały koszt nabycia działki czy tylko ułamek za tę

część, która faktycznie będzie zabudowana?

Please, pomóżcie... Zależy mi na opiniach wszystkich osób, które przerabiały ten temat.

http://bd.lilypie.com/4ChBp2.png

Nie jesteśmy pewni, stąd moje pytanie - czy moze będziemy mogli odliczyć tylko tę część wartości działki, która zostanie faktycznie zabudowana? Mam nadzieję, że US nie zakwestionuje nam zakupu bo przecież kupiliśmy tę działkę nie po to, by uprawiać na niej zboże tylko po to zeby budować dom...Cholera, dopiero by było...

W ustawie jest tak:

...na nabycie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej gruntu lub udziału w

gruncie, prawa użytkowania wieczystego gruntu lub udziału w takim prawie

przeznaczonych pod budowę budynku mieszkalnego, w tym również gruntu lub

udziału w gruncie albo prawa wieczystego użytkowania gruntu lub udziału w takim

prawie z rozpoczętą budową budynku mieszkalnego,

Nie jest napisane, ze to ma byc działka budowlana -wydaje mi się, że w naszym interesie jest, aby załatwić formalności potrzebne do budowy a US nie powinno interesować, jaki był pierwotnie stan prawny gruntu.

Obym miała rację...

Nie jesteśmy pewni, stąd moje pytanie - czy moze będziemy mogli odliczyć tylko tę część wartości działki, która zostanie faktycznie zabudowana? Mam nadzieję, że US nie zakwestionuje nam zakupu bo przecież kupiliśmy tę działkę nie po to, by uprawiać na niej zboże tylko po to zeby budować dom...Cholera, dopiero by było...

W ustawie jest tak:

Nie jest napisane, ze to ma byc działka budowlana -wydaje mi się, że w naszym interesie jest, aby załatwić formalności potrzebne do budowy a US nie powinno interesować, jaki był pierwotnie stan prawny gruntu.

Obym miała rację...

napisz do skarbowego o interpretację (koszt 5zł + oczekiwanie do 3 m-cy) i masz sprawę jasną ;)

natalka 121

Pozwole sobie zweryfikowac wypowiedz Inki 1 gdyz jestem przekonana , ze nie jest do końca tak jak napisała :( chociaz dla ciebie to akurat dobra wiadomość :lol:

Jest to dość istotna różnica. Na wydanie posiadanych ze sprzedazy środków masz owszem 2 lata, ale nie 24 m-ce ! Na przykładzie:

od dnia 10.04.2006r 24 miesiące mijają dokładnie 10.04.2008 r. (data wymagalności)

a od 10.04.2006 termin 2 letni mija w dniu 01.01.2009r. Taka jest interpretacja NSA.

Czyli podsumowujac masz czas do końca roku w którym upłyneły 2 lata.

jest to wyrok NSA - musisz pogrzebać w wyrokach NSA

Najlepiej złóż pismo o interpretację do Twojego Urzędu Skarbowego.

Powołaj sie na przepis i napisz koniecznie jakie jest twoje zdanie ( czyli np. według mnie termin na rozliczenie wydatków mieszkaniowych upływa z końcem roku w którym minęły dwa lata od złożenia oświadczenia o przeznaczeniu tych środków tj. jeżeli złozyłaś oświadczenie np. 10.05.2005 to termin rozliczenia środków upływa 01.01.2008 r.)

W ustawie jest tak:

Obym miała rację...

Ja ostatnio identyczną sprawę wygrałem w NSA, tylko, że .... reprezentowałem Izbę Skarbową :oops:

Sąd zgodził się z naszym stanowiskiem, że działka rolna nie może być uznan, za grunt przeznaczony na budowę, bo jest przeznaczony pod uprawę. Co innego, gdyby do końca okresu udało się go przekształcić (ale im się nie udało).

Przykro mi.

Spróbuj jednak z ta interpretacją. Wyrok NSA jest świeży, niepublikowany, może więc Twój US o nim nie słyszał, a jak już wyda interpretację to możesz być spokojny.

(...) sprzedalismy je przed upływem 5 lat - w 2004(15 września) - wypełnilismy

oswiadczenie do US, że uzyskana kwotę przeznaczymy na cele mieszkaniowe w

ciągu 2 lat. W 2005 kupilismy działkę rolną... "

OSOBIŚCIE myślę, że popełniliście duży błąd; w akcie not. jest mowa o działce rolnej a nie budowlanej. Sądzę, że NIE MOŻECIE kosztu zakupu działki odliczyć od kwoty wydatkowanej na cele mieszkaniowe. Bo niby dlaczego?

Upewnij się i spytaj (na piśmie) US. Przedstaw swoje "widzenie" problemu. Zapytaj, jak sprawę widzi US.

Kathleenka dziękuję za odpowiedź. To by było naprawdę super miec te dodatkowe kilka miesięcy. Proszę, napisz mi skąd masz takie informacje, czy moge to znaleźć gdzieś w necie, czy sama to przechodziłaś. Już czuje na plecach oddech US...

(...) jeżeli w umowie nie jest podany sposób obliczenia terminu zastosowanie do tego stanu będzie miał art. 112 k.c. , który stanowi, że termin oznaczony w tygodniach, miesiącach lub latach kończy się z upływem dnia, który nazwa lub data odpowiada początkowemu dniowi terminu(...) (to z gp)

z tego wynika że 2 lata mijają 31 grudnia więc jeszcze chwilę macie :wink:

DZięki za wszystkie odpowiedzi!!!

misiek76 Czy uzyskanie warunków zabudowy i zagospodarowania terenu nie jest automatycznie przekształceniem? W momencie zakupu działka była rolna - IV, V i VI klasa gruntu. Plan zagospodarowania był w trakcie. Jednak z uwagi na to, ze sąsiednia działka była zagospodarowana uzyskaliśmy decyzję o warunkach zabudowy pozytywną. Jak dla mnie to oznacza przekształcenie (odrolnienie). Dla ścisłości - pod zabudowę w WZZt został przeznaczony tylko fragment - kwadrat działki - nie cała. Teraz czekamy na pozwolenie na budowę- otrzymamy je za kilka dni.

Uzyskałam informację z naszego US, że jeśli chodzi o termin - to jednak mija on we wrzesniu. Więc jesli nie mozemy nawet odliczyc kosztów zakupu całej działki to chociaż częściowy koszt tego fragmentu, który został wydzielony pod budowę???

Niestety nie mam juz czasu aby występować o interpretację do US bo to trwa tygodniami a ja muszę się rozliczyć z kasy...

Fidelis ja bym jednak polemizowała bo wprawdzie kupilismy działkę jako rolną ale z przeznaczeniem na budowę - nasze późniejsze działania zmierzały w tym kierunku.

Spróbuje jeszcze jutro pomeczyć US telefonicznie i dam znać jak się czegoś dowiem.[/b]

To czy działka jest budowlana, decyduje MPZP. Bardzo często jest tak, że działka pozostaje rolna ( co wpływa min. na mniejsze opłaty) lecz została wyłączona z produkcji rolnej. Bardzo częstą praktyką jest "odrolnianie" lub "wyłączanie" praktycznie tylko obszaru zabudowanego. Wystarczy wziąć pierwsza lepszą mapkę i ta, czarno na białym widać, że zabudowania stoją na działkach rolnych - oczywiście mówimy tu o gminach typowo wiejskich.

I na konieć. Praktyką jest, że na niektórych rodzajach gruntu gmina wydaje pozwolenie na budowę i niejako z urzędu przeprowadza w/w procedury. Tak wygląda rzeczywistość

Natalka - biorąc to wszystko pod uwagę, oraz ten wyrok w sprawie działki, bez interpretacj US nie ryzykował bym "zaliczania" tej dzialki w całości do "odpisu"

Ps. Bo dopiero po napisaniu doczytałem. Przy gruntach określonej klasy (od IV pochodzenia mineralnego) procedura odralniania nie ma miejsca. Od razu otrzymuje się pozwolenie na budowę - bez "odralniania" tak jest prawdopodobnie w Waszym przypadku - czyli tym bardziej nie możesz zaliczyć kosztów tej działki.

Pozdrawiam

Można budowac na rolnej, a wręcz są sytuacje kiedy nie można inaczej.

Wiesz, stopka pod Twoimi postami o treści "Punkt wiedzenia, zależy od punktu siedzenia" ma w tej dyskusji chyba właściwe zastosowanie.

Tyle, że to co napisałem jest zgodne z prawem, a nie moim punktem widzenia.

Pozdrawiam