Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podatek dochodowy - sprzedaż mieszkania przed upływem 5 lat

natalka121

Recommended Posts

Natalka - biorąc to wszystko pod uwagę, oraz ten wyrok w sprawie działki, bez interpretacj US nie ryzykował bym "zaliczania" tej dzialki w całości do "odpisu"

Kurcze, a czy widzisz szansę, że chociaż tę wyłączoną część można będzie odpisać???

Skoro działka jest tak problematyczna - to co z zakupem materiałów budowlanych? Czy idąc tym tokiem ich tez nie można odpisać???

Chyba zwariuję!!! :roll:

Logika wskazywała by, że można, tyle że tutaj nie ma logiki, a jest przepis - moim zdaniem nie do końca jednoznaczny. Podany wczesniej wyrok NSA "uprecyzyjnia" w ty zakresie ten zapis. Nie ryzykował bym, też z tego powodu, że problemem moze być wycena tego kawałka ziemi, i którego - zabudowanego, czy tego na którym stoi budynek - bo to jest różnica.

Co do innych, w tym materiałów, to nigdzie nie jest napisane, że musisz miec działkę budowlaną, aby kupowac i zaliczać do "ulgi" materiały budowlane, a ściślej biorąc wydatki na zaspokojenie potrzeb mieszkaniowych. Jeśli zbyt dużo Ci zostanie, to można spróbować z przedpłatą - płatną akredytywą.

Kurcze, a czy widzisz szansę, że chociaż tę wyłączoną część można będzie odpisać???

Niestety nie.

Pozwól, że posłużę się przykładem (trochę surrealistycznym zresztą):

Czy kajak jest przeznaczony do zjeżdżania z gorki na śniegu? Nie, jest przeznaczony do pływania i nawet jeśli go kupisz z myślą, że zrobisz z niego sanki, nie zmienia to jego przeznaczenia.

Tak samo jest z gruntem. Musi być przeznacozny pod budowę, a zatem musi to być działka budowlana.

Skoro działka jest tak problematyczna - to co z zakupem materiałów budowlanych? Czy idąc tym tokiem ich tez nie można odpisać???

Chyba zwariuję!!! :roll:

Niestety tak.

Nie mniej napisz do US o interpretację w tybie art. 14 Ordynacji - nic nie tracisz, a nawet jak poczekasz ten miesiąc, to i tak chyba nie szkodzi.

Co do innych, w tym materiałów, to nigdzie nie jest napisane, że musisz miec działkę budowlaną, aby kupowac i zaliczać do "ulgi" materiały budowlane, a ściślej biorąc wydatki na zaspokojenie potrzeb mieszkaniowych.

To nie tak - kupowanie materiałów musi zmierzać do zaspokojenia Twoich potrzeb mieszkaniowych. Trzeba by wykaząc, że budynek powstający na działce rolnej będzie zaspokajał potrzeby mieszkaniowe. Wtedy powinno się udać. Ale bez postępwania podatkowego to się raczej nie obejdzie.

Misiek:

Trochę "wychodzi" z Ciebie urzednik. US - w tym wypadku oczywiście - nie obchodzi, czy działka jest budowlana, czy rolna, bo nie będzie "odliczenia", a tylko to US może zakwestionować. Mając pozwolenie na budowę, nie musze nic udawadniać przed US, bo pozwolenie określa, że jest to budynek mieszkalny i tyle, a czy stanie lub stoi, na gruncie takim czy innym jest to sprawa tego kto wydaje pozwolenie na budowe a nie US. Reszta jest nadinterpretacją.

Natalka:

Praktycznie, bierzesz akt własności ziemi, kopie pozwolenia na budowę i do tego rachunki lub f-ry i zgodnie z przepisami ustawy rozliczasz sie z US

Najnowsze wiadomości - prosto z US:

-nie możemy odliczyć kosztów zakupu działki - nawet fragmentu przeznaczonego pod budowę bo w chwili zakupu działka nie była budowlana, :cry:

-materiał mozemy odliczać nie mając prawomocnego pozwolenia na budowę ale musimy w chwili złożenia faktur napisac oświadczenie, że dostarczymy pozwolenie jak tylko je uzyskamy. :)

No i znów trzeba wyskoczyć z kasy...

http://bd.lilypie.com/4ChBp2.png

Bo to jest tak. W Polsce nie istnieje "instytucja" precedensu. W związku z czym nie ma obowiązku "interpretecji" zgodnej ..... W praktyce wynika to tak, że wyroki NSA (te nie publikowane) , których interpretacja służy podatnikowi (np. termin 2 letni) nie "obowiązują" - natomiast te "restrykcyjne" (np. o działkach rolniczych) są często przytaczane.

Bo to jest tak. W Polsce nie istnieje "instytucja" precedensu. W związku z czym nie ma obowiązku "interpretecji" zgodnej ..... W praktyce wynika to tak, że wyroki NSA (te nie publikowane) , których interpretacja służy podatnikowi (np. termin 2 letni) nie "obowiązują" - natomiast te "restrykcyjne" (np. o działkach rolniczych) są często przytaczane.

Osobiście sprawdziłem dziś ten termin dwuletni. W bazie nie ma orzeczenia na ten temat. Niestety.

Literalnie z tego przepisu wywieść się też tego nie da, bo wprost wskazano "dwa lata od dnia sprzedaży", a nie "dwa lata od końca roku w którym nastąpiła sprzedaż". Moim zdaniem tutaj to nawet nie bardzo można się przyczepić do stanowiska US.

Co do materiałów budowlanych - macie rację. Pamiętałem, że przy okazji kwestionowania działki rolnej US zakwestionował również inne wydatki. Sprawdziłem to - zakwestionowano wydatki na kuchnię. - jak by ktoś poszukiwał jest to wyrok NSA z 27.04.2006.

Znalazłem natomiast inne ciekawe, bo korzystne rozstrzygnięcie. Wydatkiem mieszkanowym nie jest zakup działki rolnej na której zamierzamy wybudować dom, ale jak się kupi gospodarstwo rolne wraz z domem to ok. Tak przynajmniej twierdzi WSA w Olsztynie:

Nabycie gospodarstwa rolnego, w którego skład wchodzi budynek mieszkalny, powoduje zwolnienie z opodatkowania zryczałtowanym podatkiem dochodowym na podstawie art. 28 ust. 2 w zw. z art. 21 ust. 1 pkt 32 lit. a) ustawy z 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych - jest to wyrok z 2.03.2004 r. sygn. III SA 1213/02 - może się komuś przyda.

Misiek:

Trochę "wychodzi" z Ciebie urzednik

Mam nadzieję, że nie, bo nie jestem urzędnikiem. Jestem tylko prawnikiem zajmującym się obsługą urzędu, ale znam sposób myślenia skarbowości.

Z tym terminem to jest tak. Sam myślałem, że go przekroczę (te 2 lata) i mając na uwadze Art. 114 KC "zdiwiłem się" trafiając na orzeczenie NSA w tej sprawie. Nie musiałem jednak powoływać sie na ta wiedzę, bo był to spadek, to przepis ten mnie nie dotyczył - oczywiście sam do tego doszłem, bo US był innego zdania. Potem próbowałem jeszcze raz znaleźć źródło - bezskutecznie, jedynie pamiętam, że wyrok nie był publikowany.

Ps. Chyba mam szczęscie, że napisałem "trochę"

Pozdrawiam