Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PIWNICA piwnice - ocieplanie, czy i jak ocieplać?

Marzena

Recommended Posts

• Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja wykonałem izolację przeciwwilgociową na ścianie (Ekoemulbit), a na to położyłem poliester ekstrudowany (kleiłem na Styrobit, Ekoemulbit do tego celu się nie sprawdził) i to wszystko (bez folii). W górnej części (gdzie będzie wykończenie cokołu) płyty zamocowałem również na kołki i wykończyłem siatku zatopioną w kleju. Ponieważ grunt mam suchy i piaszczysty, to powinno wystarczyć.

• 3 years później...

Witam

Obecnie jestem na etapie budowy piwnic(dom częściowo podpiwniczony,grunt gliniasty,piwnice wykonane metodą, ława nato ściana z bloczków betonowych kładzionych wzdłóż na szerokość 25cm, od wewnątrz 12cm pustak z betonu komórkowego w sumie 37cm ściany,pozostała część fundamentu wylana w wykopie, głębokość posadowienia piwnic to

ok.1.7m poniżej gruntu i 80cm ściany na powierzchni.W piwnicy ma być

kotłownia,pomieszczenie na opał oraz spiżarnia,nie planuje ogrzewania.

Mój majster odradza mi ocieplanie uwarza że jesto wyrzucanie pieniędzy w

błoto a bardzjej proponuje abym się skupił na izolacji przeciwwilgotnościowej,oraz na izolacji stropu nad piwnicą.

Proszę o poradę bo już sam niewiem co robić.

Pozdr.

Ścianom piwnic nieogrzewanych nie stawia się żadnych wymagań, ale ja bym ocieplił. Jedna sprawa to strty ciepła z pomieszczewń mieszkalnych nad piwnicą poprzez przewodzenie ścian piwnicy do gruntu, druga to ograniczenia strat ciepła przez strop nad nieogrzaewaną pienicą i zatrzymanie ciepełka ze strt promieniowaqnia kotła, rur które tam zapewne będą itp.

My właśnie dziś zakończyliśmy budowę piwnicy i fundamentów :lol: Piwnica też pod połową domu jak u Ciebie. Nie wiem czy to sie nazywa ocieplanie czy co ale nasz majster od samego dołu kładł styropian 10 cm (twardy-20 )na to folię izolacyjna i przysięgał na kolanach,że będzie dobrze :roll: :wink: :D

A wygląda to tak.....

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/f/3/0/4/17789221_d.jpg Pozdrawian cyla 8)

lepiej dociepl, chociaż ze względu na instalację, wyjedziesz w zimie na urlop przyjdą ostre mrozy i jak piwnica nie docieplona do woda może zamarznąć. Po za tym zawsze to jakieś mniejsze straty ciepła a jakbyś coś robił w zimie w piwnicy (np miał tam warsztacik) to też trochę izolacji by się przydało

no coż, ja po swoich doświadczeniach z poprzednią zimą - i nie dociepleniu całej piwnicy (czyli w ziemi też) musialam robic to w tym roku. Danie izolacji cieplnej nad ziemia nic nie da (no może niewiele da). U mnie w zimie przy 30 stopniowych mrozach ziemia wokół domu na 1 metr szerokości od domu byla nie zmarznieta :):(. W tym roku wszystko odkopywałam i kładłam niebieski styropian.

To tyle z praktyki - teoria była piekna, wykonawcy też, a życie pokazało swoje :):):).

My właśnie dziś zakończyliśmy budowę piwnicy i fundamentów :lol: Piwnica też pod połową domu jak u Ciebie. Nie wiem czy to sie nazywa ocieplanie czy co ale nasz majster od samego dołu kładł styropian 10 cm (twardy-20 )na to folię izolacyjna i przysięgał na kolanach,że będzie dobrze :roll: :wink: :D

A wygląda to tak.....

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/f/3/0/4/17789221_d.jpg Pozdrawian cyla 8)

A dlaczego wmurowaliście głowe tego człowieka w ścianę fundamentową?

CZy to Wasz majster??

i co on takiego zrobił biedak.

Aha i czy zamierzacie odciąć głowe od reszty? bo w takiej postaci ktoś się może potknąć o to co wystaje.

• 9 months później...

Czesc

Mam dom ocieplony od wysokosci podlogi parteru, i pod nim piwnice ktora wystaje 0,5 metra nad ziemie. Czy ocieplić tylko te 0,5 metra i zakończyć to nad ziemią, czy też wykopać wykop dookola domu i ocieplic fundametny do dołu - jezeli tak to jak gleboko.

przy okazji - to stary dom jest ( 50 lat). czy opócz styropianu powinienem dać cos jeszcze na fundament ( jakąś smołe, folie kubelkową ???? )

jaki powinienem zastosować styropian ????

zwykly jak do scian ???

Pozdrawiam

• 1 year później...