Marzena 20.11.2002 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2002 Jestem na etapie ocieplania piwnicy. I nie wiem :metoda lekka mokra czy lepszy styropian i folia ? Szukam we wszystkich poradnikach . Może wiecie coś o wadach i zaletach i czym uszczelniać najpierw : Abizol? Dysperbit? Marzena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilk 20.11.2002 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2002 Ja dałem Izobud Br, potem Izobud Br Tixo, potem folię, styropian, folię i styropian. Styropianu miałem sporo, więc nie żałowałem. Dużo też zależy od gruntu- przepuszczalny czy nie itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tgb 21.11.2002 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2002 Ja wykonałem izolację przeciwwilgociową na ścianie (Ekoemulbit), a na to położyłem poliester ekstrudowany (kleiłem na Styrobit, Ekoemulbit do tego celu się nie sprawdził) i to wszystko (bez folii). W górnej części (gdzie będzie wykończenie cokołu) płyty zamocowałem również na kołki i wykończyłem siatku zatopioną w kleju. Ponieważ grunt mam suchy i piaszczysty, to powinno wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 22.11.2002 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2002 Dziękuję za rady. Do Tgb : czy poliester ekstrudowany można kłaść bez żadnej izolacji przy gruncie. Może wiesz gdzie w sieci można o tym poczytać ? Twoja metoda wydawałaby mi się najszybsza - a pogoda goni. Pozdrawiam Marzena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dragon2006 17.08.2006 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 WitamObecnie jestem na etapie budowy piwnic(dom częściowo podpiwniczony,grunt gliniasty,piwnice wykonane metodą, ława nato ściana z bloczków betonowych kładzionych wzdłóż na szerokość 25cm, od wewnątrz 12cm pustak z betonu komórkowego w sumie 37cm ściany,pozostała część fundamentu wylana w wykopie, głębokość posadowienia piwnic took.1.7m poniżej gruntu i 80cm ściany na powierzchni.W piwnicy ma byćkotłownia,pomieszczenie na opał oraz spiżarnia,nie planuje ogrzewania.Mój majster odradza mi ocieplanie uwarza że jesto wyrzucanie pieniędzy wbłoto a bardzjej proponuje abym się skupił na izolacji przeciwwilgotnościowej,oraz na izolacji stropu nad piwnicą. Proszę o poradę bo już sam niewiem co robić.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 17.08.2006 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 Ścianom piwnic nieogrzewanych nie stawia się żadnych wymagań, ale ja bym ocieplił. Jedna sprawa to strty ciepła z pomieszczewń mieszkalnych nad piwnicą poprzez przewodzenie ścian piwnicy do gruntu, druga to ograniczenia strat ciepła przez strop nad nieogrzaewaną pienicą i zatrzymanie ciepełka ze strt promieniowaqnia kotła, rur które tam zapewne będą itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyla 17.08.2006 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 My właśnie dziś zakończyliśmy budowę piwnicy i fundamentów Piwnica też pod połową domu jak u Ciebie. Nie wiem czy to sie nazywa ocieplanie czy co ale nasz majster od samego dołu kładł styropian 10 cm (twardy-20 )na to folię izolacyjna i przysięgał na kolanach,że będzie dobrze A wygląda to tak..... http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/f/3/0/4/17789221_d.jpg Pozdrawian cyla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dragon2006 17.08.2006 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 cyla,dziękuję za odpowiedz,mam pytanie odnośnie zamieszczonego zdjęcia wygląda nato jak gdybystyropian był tylko nad poziomem gruntu,mam rację czy się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyla 17.08.2006 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 Nie on jest kładziony od samego dołu. Na tej dolnej części jest już folia izolacyjna . A "nad poziomem morza" do styropianu przyklejana jest siatka na specjalny klej do wtapiania siatki Pozdrawiam cyla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyla 17.08.2006 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 Jutro zrobie zdjęcie całości to Ci się pochwalę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popi 18.08.2006 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 ja też będę robił piwnicę w październiku i myślałem żeby nie ocieplać ale widzę że doradzacie odwrotnie. Muszę się zastanowić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzio 18.08.2006 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 lepiej dociepl, chociaż ze względu na instalację, wyjedziesz w zimie na urlop przyjdą ostre mrozy i jak piwnica nie docieplona do woda może zamarznąć. Po za tym zawsze to jakieś mniejsze straty ciepła a jakbyś coś robił w zimie w piwnicy (np miał tam warsztacik) to też trochę izolacji by się przydało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popi 18.08.2006 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 ja robię piwnicę pod garażem, nie pod domem ale po tym co przeczytałem chyba ocieplę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 18.08.2006 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 ja robię piwnicę pod garażem, nie pod domem ale po tym co przeczytałem chyba ocieplę A tak na marginesie - pod garażem można robić piwnicę? Przecież samochód jest trochę za ciężki na zwykły strop. Chyba że masz jakiś specjalnie wzmocniony strop? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 18.08.2006 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 no coż, ja po swoich doświadczeniach z poprzednią zimą - i nie dociepleniu całej piwnicy (czyli w ziemi też) musialam robic to w tym roku. Danie izolacji cieplnej nad ziemia nic nie da (no może niewiele da). U mnie w zimie przy 30 stopniowych mrozach ziemia wokół domu na 1 metr szerokości od domu byla nie zmarznieta . W tym roku wszystko odkopywałam i kładłam niebieski styropian. To tyle z praktyki - teoria była piekna, wykonawcy też, a życie pokazało swoje :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 18.08.2006 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 Mam piwnicę pod całym domem ocieploną styropianem 5 cmKoszt nie duży (relatywnie do całej budowy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin_Łódź 18.08.2006 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 My właśnie dziś zakończyliśmy budowę piwnicy i fundamentów Piwnica też pod połową domu jak u Ciebie. Nie wiem czy to sie nazywa ocieplanie czy co ale nasz majster od samego dołu kładł styropian 10 cm (twardy-20 )na to folię izolacyjna i przysięgał na kolanach,że będzie dobrze A wygląda to tak..... http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/f/3/0/4/17789221_d.jpg Pozdrawian cyla A dlaczego wmurowaliście głowe tego człowieka w ścianę fundamentową? CZy to Wasz majster?? i co on takiego zrobił biedak. Aha i czy zamierzacie odciąć głowe od reszty? bo w takiej postaci ktoś się może potknąć o to co wystaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyla 18.08.2006 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 bedzie sie ładne komponował z wykuszem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rEal2 29.05.2007 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 CzescMam dom ocieplony od wysokosci podlogi parteru, i pod nim piwnice ktora wystaje 0,5 metra nad ziemie. Czy ocieplić tylko te 0,5 metra i zakończyć to nad ziemią, czy też wykopać wykop dookola domu i ocieplic fundametny do dołu - jezeli tak to jak gleboko. przy okazji - to stary dom jest ( 50 lat). czy opócz styropianu powinienem dać cos jeszcze na fundament ( jakąś smołe, folie kubelkową ???? ) jaki powinienem zastosować styropian ????zwykly jak do scian ??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profus 28.04.2009 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Ja na piwnicę dałem 12 cm twardego styro (ten na podłogi) a na reszte domu 15 cm normalnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts