Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

STREFA POGADUSZEK DOROTKI I GRZEGORZA

secam

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej Secamki :)

Jak wsiedliśmy do samochodu, to dopiero do mnie dotarło , że to już 22:00 .

Kiedy zleciały te 4 godziny :jawdrop: - nie wiem.

Jak to mówią w miłym towarzystwie czas szybko leci :)

Dzięki :)

Uściskaj Dosię :) Tylko nie mocno ;)

Dosię uściskałem (choc pewnie zaraz powie ze za słabo ;) )

Ja tez nie zauważyłem czasu więc znaczy się ze bawiliśmy się dobrze :)

Do następnego :)

• 2 weeks później...
10.10.2010.

:D

dobra data jak na pierwszą noc w domku :D

Najpierw stres i nie mogłem zasnąć ,

potem padłem ze zmęczenia,

a obudziło mnie słoneczko i traktor :D

Dzień dobry wszystkim

Jedyne czego mi brakuje to ekspresu do kawy

Witajcie,

nie było mnie sto lat, ale coś mnie dzisiaj skusiło.

Czyżby jakieś przeczucie ???

Gratuluję Kochani, z całego serca.

Ochoty straszliwej na spotkanie nabrałam.

Buziaki

scur-ka

Witaj Sekam + rodzinka. Jestem na forum kilka dni, ale przeglądam dzienniki i galerie od 2007 r. Na razie mam trochę trudności w opanowaniu tego wszystkiego. Trudno było odszukać Wasz dziennik. Widzę, że już się wprowadziliście do nowego domku. Serdecznie Wam gratuluję. Cieszę się bardzo, że kłopoty zdrowotne żony skończyły się.Ogromnie ją wspierałam i trzymałam kciuki za wyzdrowienie. Zyczę dużo ciepełka w domku i samych przyjemności. Jak się sprawuje piec na ekogroszek? My także chcemy założyć galerię zdjęć naszej budowy. Przesyłam pozdrowienia K.G.

No i nasz wybór padł na .....

DRUTEX IGLO 5

Wycena ........ 25 500

11 000 tysięcy w kieszeni to jest argument trudny do podważenia (bynajmniej dla mnie)

Okazało się że pod latarnią najciemniej bo znalazł się znajomy znajomego który montuje te okna poza Wrocławiem i ma bardzo dobrą cenę - ceny Wrocławskie były odrobinę wyższe.

Okienka białe duże przeszklenia, rolety elektryczne razem z silnikami i wyłacznikami, klamki klikające secustic okucia maco.

Witam :)

Czy mógłbyś podzielić się ze mną namiarami na powyższe okna?

dzień doberek :-)

tak dawno mnie nie było....a tu przeprowadzka miała w miedzyczasie miejsce ;-) GRATULKI !

pozdrawiam serdecznie całą rodzinkę :-)

Cześć Ivonesca - miło mi Cię widzieć (czytać) :)

Przeprowadzka już za nami praktycznie to za 10 dni mina dwa miesiące.

można powiedzieć ze już się ogarneliśmy i względnie urzadziliśmy. Oczywiście nadal mieszkamy na parterze i góra nie zrobiona :) . W kwestii że się urządziliśmy mam na mysli ze rozpakowaliśmy już wszytki kartony i względnie wiemy gdzie co jest.

Pozdrawiamy gorąco.

A gdzie obiecany kominek?

Jolu kominek własnie dzisiaj został skończony i palimy już własnym ogniem :)

Zostało tylko obudowę pomalować bo to nie chodziło w zakres umowy

Postaram się lada dzień zrobić jakieś zdjecia. po przeprowadzce nie mogę znaleźć głowicy od statywu i nie mam jak zrobić ładnego zdjecia. A myslę ze zasługuje na ładne zdjecie. Wg nas wyszedł bajecznie jest wielki i zajmuje pół salonu :D

Witajcie,

nie było mnie sto lat, ale coś mnie dzisiaj skusiło.

Czyżby jakieś przeczucie ???

Gratuluję Kochani, z całego serca.

Ochoty straszliwej na spotkanie nabrałam.

Buziaki

scur-ka

Kogusz me oczy widzą :D

Nasza dobra duszyczka Scurka :D

Dziekujemy za gratulacje :)

Jeśli ochota Wam nie przeszła prosimy o podanie terminu to się zgadamy kiedy ;) drzwi dla Was zawsze otwarte a Piotrek się na pewno bardzo z odwiedzin Szymka ucieszy.

Buziaki

Witaj Sekam + rodzinka. Jestem na forum kilka dni, ale przeglądam dzienniki i galerie od 2007 r. Na razie mam trochę trudności w opanowaniu tego wszystkiego. Trudno było odszukać Wasz dziennik. Widzę, że już się wprowadziliście do nowego domku. Serdecznie Wam gratuluję. Cieszę się bardzo, że kłopoty zdrowotne żony skończyły się.Ogromnie ją wspierałam i trzymałam kciuki za wyzdrowienie. Zyczę dużo ciepełka w domku i samych przyjemności. Jak się sprawuje piec na ekogroszek? My także chcemy założyć galerię zdjęć naszej budowy. Przesyłam pozdrowienia K.G.

Krysiu dziekujemy za miłe słowa :)

Zdrowotnie jest już dużo lepiej, zostały jeszcze tylko wspomnienia które trzeba jakoś wykasować a to proste ponoć nie jest.

Co do pieca to tak jak wcześniej gdzieś pisałem piec mamy Klimosza Ling Dua 25 kw

Uwazam ze piec bardzo dobry tylko miałem trochę problemów z uruchomieniem , ale po izycie serwisu fabrycznego wszytko zostało uregulowane i praktycznie od zeszłego roku chodzi i swietnie się sprawuje (odpukuję). Chodził jakiś czas na trybie letnim i do grzania odu kranie sietnie się spisuje bardzo mało węgla pobiera i nie robi problemów. Mam go ustaiony trybie automatycznym z czujnikiem pogodowym i tak ustawiony się swietnie sprawuje. Praktycznie sam się przełacza na grzejniki gdy się robi chłodniej. Nie powiem Ci jak ze spalaniem bo nam idzie dużo węgla bo mamy dom jeszcze nie ocieplony więc bardzo duże straty są. Co do samej obsługi muszę powiedzieć tak: nie jest to urządzenie bezobsługowe, trzeba doglądać , dosypywać węgiel co kilka (3-5 dni) oraz wybierać popiół raz na 5-10 dni oraz raz ma miesiąć czyscić - jeśli się to stosuje to pracuje ładnie. Jest to jak jak każdy piec - piec węglowy więc przy czyszczeniu się trochę człowiek ubrudzi. i pył w kotłowni i zapach jest więc bliskie połączenie z domem wymaga dobrych szczelnych drzwi, co do chałasu słychać go ( szczegółnie jak się nie postawi na podkładkach gumowych. Ja mam piec daleko od pomieszczeń mieszkalnych i nie mam wejscia do kotłowni z domu więc go nie odczuwam w ogóle. Jedno muszę poiedzieć na ogromy plus, ciepło z węgla czyli z ogrzewania wysokotemperaturoego jest niesamowite, w domu czuje się zupełnie inną atmosferę , powietrze i ilgotnosć jest zupełnie inna niż np przy ogrzewaniu np gazem czy pompą ciepła. Ja jeste bardzo zadowolony a obsługa pieca sprawia mi frajdę - taka duża meska zabawka - zamykam się kotłoni i sobie go sprzątam klikam pstrykam i wycieram ;)

Dziękuję za odpowiedź. My też jesteśmy w przyszłości zdecydowani na ekogroszek lub podobne. Jednak ten gaz to strasznie drogo wychodzi, ale wygoda jest.

Jednak jak się płace nie zmienią , a gaz stale w górę to chyba pozostanie piec węglowy. Czy ekogroszek kupujesz luzem czy w workach?

U nas kotłownia jest przy garażu, ale za ścianą działową jest pokój. Myślisz, że będzie słychać piec?.

Pozdrawiem K.G.

Dziękuję za odpowiedź. My też jesteśmy w przyszłości zdecydowani na ekogroszek lub podobne. Jednak ten gaz to strasznie drogo wychodzi, ale wygoda jest.

Jednak jak się płace nie zmienią , a gaz stale w górę to chyba pozostanie piec węglowy. Czy ekogroszek kupujesz luzem czy w workach?

U nas kotłownia jest przy garażu, ale za ścianą działową jest pokój. Myślisz, że będzie słychać piec?.

Pozdrawiem K.G.

Ja kupuję w workach jest tak bardzo wygodnie dokładanie to chwila i wcale się człowiek nie brudzi , worki są na ogół czyste

Piec mam przez scianę z pralnią i łazienką i jak jest całkowita cisza to słychać delikatne buczenie podajnika ale bardzo ciche, ja mam piec bezpośrednio na ziemi i po prostu przenoszone są wibracje podobno trzeba dac pod stopę podajnika podkładkę z grubej gumy i wtedy już słychac dużo mniej

KrysiaG - jeżeli można, to z racji mieszkania w tej samej wsi z Secamem się podłączę do dyskusji. Mamy trochę inny piec na ekogroszek ale jest bardzo podobny do Secamowego. U nas sąsiaduje z naszą sypialnią przez ścianę konstrukcyjną (25cm + tynki). Piec stoi na podkładkach z gumy bo też obawialiśmy się hałasu. I jest tak :

słychać podajnik (szum) i czasami (dość często) "stękanie" gdy podajnik trafia na większy kawałek węgla lub taki który się źle ułożył w slimaku.

Poza tym czasem słychać pompowanie wody ogrzewającej CWU - słychać pompę, zawór zwrotny, a czasem słychać bardzo głośno jak są problemy z odpowietrzeniem układu (z tym to mam ból bo jest dłuższy czas OK, później głośno a później samo z siebie cichnie). Akurat to pompowanie jest bardzo słyszalne bo rury i pompa itp. są mocowane do tej właśnie sciany. U nas słychać też pompę podłogówki :(. Fakt że rozdzielacz jest na korytarzu. Prawdopodobnie pompy które miały być dobre i tanie są za tanie. Pompa podłogówki mnie wkurza bo jak w domu jest cicho to ją słyszę. Ja śpię w dowolnych warunkach ale moja Małgosia ma z tymi hałasami problem.

Reasumując - na 100% będzie słychać pracę pieca przez ściankę działową. Jak Ci jakiś "fachowiec" będzie opowiadał, że to nie prawda (nasi tak oczywiście zapewniali) to zapytaj go czy mieszka w takim domu i z takim ogrzewaniem.

Inaczej jest jak wchodzisz do domu w którym coś się dzieje, ruch i hałas, a inaczej gdy wieczorem chcesz poczytać albo po prostu posiedzieć w ciszy.

Ale z tym da się żyć :)

Pozdrawiam

Michał