Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

STREFA POGADUSZEK DOROTKI I GRZEGORZA

secam

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Trzeba było do serwisu Klimosza zadzwonić po 10 min. Miałbyś z głowy godzinną przepychankę z instalatorem.

Jak tak czytam, to dochodzę do wniosku, że na wszelki wypadek lepiej wiedzieć i pilnować niż zdawać się nawet na najlepszych fachowców :-?

Tylko że ja byłem pewny swego :roll: telefon był po to żeby instalator uwierzył że mam rację :roll:

Oj trzeba sprawdzać - ekipy są jak prąd idą po najmniejszej linii oporu :roll:

secam - pomóż. co myślisz o kominku z płaszczem wodnym???????????

Osobiście jestem entuzjasą kominków z płaszczem i myślę o nich w samych superlatywach - szczególnie jeśli łaczysz go z instalacją z kotłem na gaz ......

Ja mam węgiel więc się grubo zastanawiam czy łaczyć bo to dwa podobne paliwa i instalacja bardziej skaplikowana ......

Zdecydować się nie mogę już bardzo długo więc asekuracyjnie między kotłownią a salonem puściłem rórki miedziane - jak się namyśle to podłaczę a jak się rozmyśle to zostawię i kiedyś gdy bedzie gaz to podłaczę.....

p.s. ale w tajemnicy Ci powiem że jak siebie znam to pewnie ząłoże kominek z płaszczem ;) do pieca węglowego

No właśnie.

Ja mam piec na eko-groszek, węgiel. Nie jestem za tym coby taki kominek montować, bo to o ile się coś orientuję wiąże się z odcinaniem ciepła od pieca (zamykaniem zaworu) i tyrzeba o tym pamiętać. I czy w ogóle jest sens??

No własnie ...... tak mówią kiepscy hydraulicy .......

da się to zrobić bez odłączania tego zaworami tak żeby działało samoczynnie

ale jest to dość skomplikowane i trudne .......

ale .......

jest metoda żeby było proste i samo działało :D ....... mogę zdradzić ;)

- drąże już to około roku :)

:D

Metody są dwie

1/

Łaczysz kominek z piecem w jeden otwarty układ ale z dwoma naczyniami przelewowymi - jedno nad kominkiem drugie nad piecem...

wszytko w jednym układzie z wymiennikiem ciepła do instalacji w domu....

Problem jest ze sterowaniem pomp trzeba robić przekażniki a to skaplikowane

2/

Robisz dwa zupełnie niezależne układy otwarte połaczone z instalacją za pomocą dwóch osobnych wymienników. Każdy układ działa osobno więc ze sobą nie koliduje - kazdy ma osobne pompy i sterowanie. W razie awarii któregoś z nich drugi działa nadal :) Ustawia sie to bardzo prosto - czujnik z kominka ustawiasz 2-3 stopnie wyżej niż pieca więc gdy odpalisz kominek i on nagrzeje wodę to piec sam się przełączy w stan podtrzymania.

Jedyna wada tego układu to że ciężko go spiąć z bojlerem CWU - ja zrezygnowałem z grzania CWU poprzez kominek - kominek będzie grzał tylko grzejniki . piec bedzie grzał i grzejniki i CWU - planuję pieca nie wygaszać a kominek traktować wieczorami dodatkowo.

Czyli prócz kominka dochodzą dodatkowe koszty pomp i sterowników.

Skoro jest problem z połlączniem z bojlerem a Ja na dole nie mam grzejników (tylko podłogówkę) to jak?? brać czy nie? :roll:

Ja też mam podłogówkę - i to bardzo dużo

ważne żeby podłogówka była na tzw "mieszaczu" zeby gorąca woda nie poszła na podłogę,

no własnie palenie to chyba tylko kwesia weekendu.

Więc chyba dam spokój.

Tylko jak to wypersfadować seniiorowi z głowy??

Wypersfadować ciężko, sam sobie nie potrafię ;)

Ale jesli zakładacie palić okazjonalnie to nie ma sensu żadnego - to się zwraca tylko przy paleniu regularnym

My z Dosią uwielbiamy kominek :wink: do tego stopnia że nie mamy jużinnego ogrzewania w obecnym domu