Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

STREFA POGADUSZEK DOROTKI I GRZEGORZA

secam

Recommended Posts

KrysiaG - jeżeli można, to z racji mieszkania w tej samej wsi z Secamem się podłączę do dyskusji. Mamy trochę inny piec na ekogroszek ale jest bardzo podobny do Secamowego. U nas sąsiaduje z naszą sypialnią przez ścianę konstrukcyjną (25cm + tynki). Piec stoi na podkładkach z gumy bo też obawialiśmy się hałasu. I jest tak :

słychać podajnik (szum) i czasami (dość często) "stękanie" gdy podajnik trafia na większy kawałek węgla lub taki który się źle ułożył w slimaku.

Poza tym czasem słychać pompowanie wody ogrzewającej CWU - słychać pompę, zawór zwrotny, a czasem słychać bardzo głośno jak są problemy z odpowietrzeniem układu (z tym to mam ból bo jest dłuższy czas OK, później głośno a później samo z siebie cichnie). Akurat to pompowanie jest bardzo słyszalne bo rury i pompa itp. są mocowane do tej właśnie sciany. U nas słychać też pompę podłogówki :(. Fakt że rozdzielacz jest na korytarzu. Prawdopodobnie pompy które miały być dobre i tanie są za tanie. Pompa podłogówki mnie wkurza bo jak w domu jest cicho to ją słyszę. Ja śpię w dowolnych warunkach ale moja Małgosia ma z tymi hałasami problem.

Reasumując - na 100% będzie słychać pracę pieca przez ściankę działową. Jak Ci jakiś "fachowiec" będzie opowiadał, że to nie prawda (nasi tak oczywiście zapewniali) to zapytaj go czy mieszka w takim domu i z takim ogrzewaniem.

Inaczej jest jak wchodzisz do domu w którym coś się dzieje, ruch i hałas, a inaczej gdy wieczorem chcesz poczytać albo po prostu posiedzieć w ciszy.

Ale z tym da się żyć :)

Pozdrawiam

Michał

Dobrze Michał prawi :)

scianka działowa przenosi dzwięki

mnie to nie przeszkadza bo jak pisałem mam z kotłownią wspólna scianę pralni potem łazienkę i dopiero reszt pomieszczeń mieszkalnych których spimy. Piec stoi bez podkładek.

Faktycznie cichutki szum wody pynącej przez grzejniki słychać ale tylko nocy w całkowitej ciszy, ale ja to akurat lubię - to taki system sprawdzania ze wszytko działa. zresztą inne żeczy też słychać , lodówkę, drewno strzelające w kominku , psa co się wierci w koszu :)

A na kotłownie w sytuacji Krysi to chyba jedyna rada : podkładki, wszystkie rury i instalacje na scianie z boku a nie działowej

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

(...)Ja śpię w dowolnych warunkach ale moja Małgosia ma z tymi hałasami problem.

Bo to proszę Pana jest tak - jak człowiek ma czyste sumienie to i warkot traktora mu nie przeszkadza. A jeśli ... a zresztą nie będę się narażał ;-)

Pozdrawiam już jako mieszkaniec wsi nieopodal ;-)

Pozdrav

Bo to proszę Pana jest tak - jak człowiek ma czyste sumienie to i warkot traktora mu nie przeszkadza. A jeśli ... a zresztą nie będę się narażał ;-)

Pozdrawiam już jako mieszkaniec wsi nieopodal ;-)

Pozdrav

Tak tak dobrze mówi :)

Trabi , za karę będziesz musiał wypić ze mną cytrynówkę :)

To ja też dostanę karę :D

Też mi się podoba kominek :) A co to za kamień ?

ps. bardziej podob mi się jak Mikołajek jest na dole niż na górze ;)

Dośka naustawiała jakies wynalazki :D

Kamień to breccia sarda jakiś ponoć popularny z sardyni

Nam się podoba bo jest bardzo nieregularny z bliska widać wtopione muszelki i jest na nim duży naciek z Opalu (widać w rogu na górze po prawej stronie ten jasny

Dośka naustawiała jakies wynalazki :D

Kamień to breccia sarda jakiś ponoć popularny z sardyni

Nam się podoba bo jest bardzo nieregularny z bliska widać wtopione muszelki i jest na nim duży naciek z Opalu (widać w rogu na górze po prawej stronie ten jasny

Muszę nazwę zapamiętać bo bardzo mi się podoba, a jak napisałeś o tych muszelkach to już hiper super :)

Miło Miło ale do wiosny się nie mogę doczekać

Hi, hi też czekam na wiosnę. Może to syndrom tych którzy wprowadzili się do odmów jesienią ?? :rolleyes:

Muszę nazwę zapamiętać bo bardzo mi się podoba, a jak napisałeś o tych muszelkach to już hiper super :)

Hi, hi też czekam na wiosnę. Może to syndrom tych którzy wprowadzili się do odmów jesienią ?? :rolleyes:

Ja mam syndrom nieocieplonego domu :(

ocieplamy dopiero na wiosnę więc opału mi dużo idzie jak są mrozy wolał bym zeby było cieplej

n\miała być zima stulecia zeszłym roku a tu proszę druga tez stulecia :(

a tak w ogóle nie nawidzę zimy

Ja mieszkam od półtora roku i też mam tej cholernej zimy i białego gówna po kokardę. Byle do wiosny. Już nawet tych Świąt mi się nie chce.

Ja też chcę wiosny :) głównie ze względu na ilości węgla które spalam

Choć ta zima ma swój urok

dom popruszony sniegiem to bajka - smieci na ogrodzie nie widać :)

Duzo wegla idzie no bo nie ocieplony ale piec wydala (mój kochany Klimoszek) :)

Ale najwazniejsze że zaczeli nam robić wczoraj meble kuchenne :)

Znaczy się montować ?

A gdzie zdjęcia ? Ciekawość (ta babska ;) ) mnie zżera :)

U nas idzie albo lepiej - zamiętala licznik prądu i więcej boli bo to jeszcze budowlany ni elicznik tylko prąd :(

Jutro wstawie zdjecia

kurcze straszycie tym pradem

az dzwoniłem do energetyki

ponoć drozej jest 14 zl miesiecznie na stałej opłacie i 10 groszy na kilowacie