EWA_ 22.09.2006 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 hej, budujecie tak jak w projekcie z ytonga czy zmieniliście materiał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 23.09.2006 06:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2006 hej, budujecie tak jak w projekcie z ytonga czy zmieniliście materiał? Zmieniliśmy technologię..... Budujemy z porotherm-u 25 PW + ocieplenie 12 cm (boję się nowości typu Ytong czy ściana jednowarstwowa ) Stropy robimy teriva a nie lane jak w projekcie Robimy też ścianę szczytową nad garażem a nie skos jak w projekcie Czyli zmieniamy projekt "dość" dosadnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 23.09.2006 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2006 to pojdzmy w tany za nowego Forumowicza http://img67.imageshack.us/img67/118/fatguy1cm0.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWA_ 29.09.2006 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 Hej! My także chcemy zmienić Ytong na coś innego- myślimy że to będzie silka+wełna. Podobnie jak Wy zmieniamy dach na dwupołaciowy nad garażem ( ze ścianką szczytową od frontu). Rezygnujemy z balkonu w łazience i po jednej lukarnie z każdej strony spadu dachu. Inne zmiany musimy jeszcze uzgodnić z projektantem. Napiszę o nich później. Ale zobaczcie, że mamy nawet podobne pomysły....A Wasz domek rośnie w oczach... "... Niech się mury pną do góry..." Pozdrawiam, Ewa K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 29.09.2006 15:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 Ale zobaczcie, że mamy nawet podobne pomysły.... Pozdrawiam, Ewa K Ufff A myślałem że tylko ja jestem szalony i tak zmieniam ten dom. Wydaje mi się że "nasze" zmiany są sensowne - takie bardziej do życia. Nam najwięcej kontrowersji przyspożyła likwidacja dużego balkonu z boku przy pokojach (bo w łazience odpadł od razu). Czekam z niecierpliwością na początek Waszej budowy - będę Wam kibicował P.S. Nie zmieniaj miejsca kuchni ona jest CUDNA A i my jeszcze przedłużamy okna w wykuszu w jadalni do ziemi (czyli robimy dzrzwi) żeby można byo wyjść z jadalni/kuchni rano na taras z kawą ....... Ach..... się rozmarzyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 05.10.2006 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Witam, Gratuluję postępu prac. Mam pytanie o projekt Archonu - jak oceniasz do chwili obecnej sam projekt (kwestie formalne - czy nie ma wad) i współpracę z Archonem? Projekt jest przygotowany profesjonalnie? Sam też startuję na początku przyszłego roku z budową w okolicy Wrocławia i wybiorę chyba Dom pod Limbą Archonu (podobny trochę do "pod Grabami", ale z dachem czterospadowym) - stąd moje pytanie . Pzdr, TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 05.10.2006 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Witam, Mam pytanie o projekt Archonu - jak oceniasz do chwili obecnej sam projekt (kwestie formalne - czy nie ma wad) i współpracę z Archonem? Projekt jest przygotowany profesjonalnie? Pzdr, TS Witam Współpraca z Archontem przebiegała dobrze, projekt wysłali bardzo szybko. Zawiedziony byłem tylko dodatkami do projektu. Razem z projektem kupiłem kolornik domu – program jest beznadziejnie zrobiony w Internecie do ściągnięcia są lepsze za darmo – to odradzam. Zamówiłem też kalkulację kosztów wraz z zestawieniem materiałów - też mało z tego skorzystałem. Dane tam są podane w całości na cały dom nie wyszczególniają ile idzie na poszczególne etapy np. fundament czy ściany czy stropy. Co do projektu na razie, błędów nie znalazłem. Ale polecam wynająć kierownika budowy który się na tym zna i przejrzy dokładnie projekt. Nasz kierownik np. dodał(a) jedną ścianę fundamentową która teraz się bardzo przydała. I zasugerował(a) żeby dodać jakieś dodatkowe belki w konstrukcji dachu. Pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 06.10.2006 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Witam Współpraca z Archontem przebiegała dobrze, projekt wysłali bardzo szybko. Zawiedziony byłem tylko dodatkami do projektu. Razem z projektem kupiłem kolornik domu – program jest beznadziejnie zrobiony w Internecie do ściągnięcia są lepsze za darmo – to odradzam. Zamówiłem też kalkulację kosztów wraz z zestawieniem materiałów - też mało z tego skorzystałem. Dane tam są podane w całości na cały dom nie wyszczególniają ile idzie na poszczególne etapy np. fundament czy ściany czy stropy. Co do projektu na razie, błędów nie znalazłem. Ale polecam wynająć kierownika budowy który się na tym zna i przejrzy dokładnie projekt. Nasz kierownik np. dodał(a) jedną ścianę fundamentową która teraz się bardzo przydała. I zasugerował(a) żeby dodać jakieś dodatkowe belki w konstrukcji dachu. Pozdrawiam Grzegorz No właśnie też chciałem zamówić kolornik domu? Nie jest równie fajny co ten Archipelagu? Kierownik budowy oczywiście będzie. Chodziło mi bardziej o kłopotliwe błedy w konstrukcji (dlatego zrezygnowałem z Mai 2 z MG project - na forum sporo jest o błędach tej pracowni w Agnieszce i Faworycie). Pzdr, TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 06.10.2006 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Ten z Archipelagu jest bardzo dobry (własnie go miałem na myśli jako darmowy) ten który oni sprzedają jest o wiele gorszy(choć za niewielkie pieniądze). Błędów konstrukcyjnych jak do tej pory nie znaleźliśmy i nie słyszałem negatywnych opini od innych którzy mają Ich projekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepek 09.10.2006 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Hej. Faktycznie twój projekt jest całkiem podobny do mojego Zacząłeś ostro jak widzę i z przygodami - ja tez odkopywałem betoniarki Drogi jakoś nie chce nikomu fundować, a na razie dojechać się da po małych nasypach kamiennych, a surowca mam pod dostatkiem. OKI. tez z ciekawością będe patrzył na twoje postepy. A balkonu bym nie robił - w bloku ma to sens a na dużej działce - tak naprawde z- zawsze można sobie wyjść. Rzadko kto siedzi na balkonie w domkach jednorodzinnych ? Ale jeśli chodzi o projekty archonu - przynajmniej o mój dopatrzyliśmy się sporo niedoróbek. Szczególnie w więźbie były duze ciekawostki No to trzymam kciuki ! Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 26.10.2006 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 witam!świetny dziennik!!!! póki co przejrzałem tylko zawartość fotograficzną ale już mi sie podoba!!! bede tu często i gęsto zaglądać!POZDraWIAM! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 26.10.2006 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 witam! świetny dziennik!!!! póki co przejrzałem tylko zawartość fotograficzną ale już mi sie podoba!!! bede tu często i gęsto zaglądać! POZDraWIAM! DZIĘKI WIELKIE Ty też zyskałeś nowego "oglądacza" Macie bardzo fajny dziennik tez dużo zdjęć - a to lubię. Zresztą zdjęcia to chyba Nasze wspólne hobby A bardzo mi się podoba "początek" Waszego kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolodia 27.10.2006 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 Gratuluję extra komina PNIĘKNY jest, no i wydechowy. No i niech się coś dzieje na budowie, bo się niecierpliwię. Grześ cyknij no okolice - zobaczymy jak domy po sąsiedzku rosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 27.10.2006 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 Gratuluję extra komina PNIĘKNY jest, no i wydechowy. No i niech się coś dzieje na budowie, bo się niecierpliwię. Grześ cyknij no okolice - zobaczymy jak domy po sąsiedzku rosną. Siemanko Włodziu A jaj ja się niecierpliwię http://www.cosgan.de/images/more/bigs/a032.gif Czekam na nich i czekam a oni ponabierali roboty dookoła i twierdzą ze będą po 1 listopada Nie wiem czy zdąże zalać strop przed mrozami A wczoraj stwierdzili że skoro przykleili papę to zrobią mi WIECHĘ z okazji zakończenia klejenia papy - ja im dam kurde wieche Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 31.10.2006 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Grzegorz, tylko spokojnie:-) Moi murarze zaczną ściany chyba 6 listopada - zaraz po weekendzie, będziemy szli razem z wami. Szef ekipy mówi, że strop do końca listopada będzie na mur . Mam nadzieję na ciepły listopad jednym słowem. W kwestii stropu - czy to Betard wyliczył Ci ilości belek i pustaków czy ktoś inny? Mnie liczył doradca z hurtowni i zastanawiam się nad sprawdzeniem ilości przez jeszcze kogoś. Panowie z ekipy w żartach tez wspominali apropos wiechy na stan 0 - nie ma takiego numeru Życzę powodzenia - trzymam kciuki Dabell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 31.10.2006 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 [ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 31.10.2006 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Pisałaś w dzienniku że stawiasz na jakość (tak jak ja) to polecę Ci papę którą kupiłem jest super. Nazywa się JUNIOR jest 2 razy grubsza od zwykłej i dodatkowo zbrojona siatką - super sprawa. Nie daj się namówić na zwykła i te plastikowe wynalazki zamiast papy. Pozdrawiam Ja jako izolację poziomą ław fundamentowych dałam papę o grubości 4mm Quandt podkładowa modyfikowana SBS - jakiej firmy jest ta którą dałeś i gdzie kupiłeś? Nie mam zamiaru oszczędzać na izolacji poziomej - zarówno ścian fundamentowych jak i podłogi - będzie gruba, dobra papa termozgrzewalna . Będziemy mogli wymieniać info na bieżąco . Strop wyliczał mi doradca z MSM Gaja - p. Artur Malinowski. jeżeli chcesz - to mogę Ci podać nr telefonu na priva. pozdrawiam Dabell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 31.10.2006 17:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halszka.ka 09.11.2006 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 Wszystkego, oczywiście , najlepszego!!!!! http://www.skatur.pl/Foto/szampan.jpg http://www.blekitnawstazka.org.pl/img/ciasto.jpg Coś na osłodę I pomyśl - ile jeszcze upojnego budowania was czeka ................... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 09.11.2006 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 wszyskiego dobrego z okazji twojego święta ja tez czekam... na cieśle - pogda nieby lepsza ale zaraz ma sie pogorszyć... a cieśla kończy gdzieś tam robote.... ciekawe czy zdąrzy do mnie na czas.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts