Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

STREFA POGADUSZEK DOROTKI I GRZEGORZA

secam

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Secam - Czerwień pieca, jest powalająca :wink:

A tak poważnie, to na co ten piec jest? Na ekogroszek, czy na coś więcej też?

:)

Mnie tez interesuje piec (jestem na etapie dokonywania wyboru) no i jaką moc w kw na jaka powierzchnię domku.

Sorki za ciekawość.

Piec nazywa sie KLIMOSZ LING DUO (stalowy) jest jeszcze jego odpowiednik KLIMOSZ LING COMBI (żeliwny)

My na nasza powierzchnię (240 m/2 całkowitej 189 użytkowej) bierzemy 25 KW

Piec chodzi przede wszytkim na ekogroszek oraz pelety i zborze.

Zobacz co masz w projekcie - am jest podane "zapotrzebowanie energetyczne domu"

Ja na 189 m2 użytkowej mam wyliczone 19 KW w projekcie.

Piece klimosza akurat są 15 i 25 KW więc 15 za mała :roll: a 25 KW troszkę nad .... ale dochodzi grzaniw wody urzytkowej - będę miał większy zasobnik od solarów(300 l ) więc tez energi trochę trzeba.

Piece o mocy 18-19 sa rzadsze, najkczęsciej jest 15 i 25 KW, ale wiem że ZIĘBIEC robi 19 KW.

A i jeszcze - najprościej policzyć moc grzejników i podłogówki które masz (lub bedziesz miała) i już Ci wyjdzie :D piec powiniemn być trochę mniejszej mocy niż grzejniki i podłogówka i zasobnik na wodę

Dzięki, musze sprawdzić w projekcie.

Ja też będę zkładać solary i też zasobnik 300 l.

Wiesz już może jakie koszta solarów.

Bo tu też jestem zleona po 2 romowach.

Jeden sprzedawca powiedział że potrzebne są 4 kolektory (bo 6 osób) i zasobni 400 l. W pakiecie mi to obliczył na 15 tyś.

Drugi sprzedawca - 5000 tys. tyle że bez zasobnika.

Fajnie nie?! dlaczego takie różnice??

solarów jeszcze nie ruszałem - planuję je na drugi rok albo i później

Zostawiłem tylko miejsca na przejścia rurek i zostawiłem wolne trójniki w instalacji tak żeby tylko potem zamontować i wpiąć

Kiedyś założyłem temat o solarach Urlicha tam sporo napisali :D i już sie z nich wyleczyłem (tanie próżniowe)

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=3495963#3495963

kurde teraz to już nic nie wiem.

wynika z tego że lepsze są chyba te płaskie niż próżniowe. Jakaś ciemna jestem

W ogóle co do solarów to mam mętlik co robić i czy wogóle coś robić . :roll:

Własnie zamówiłem piec i te piece mają funkcję grzania wody latem, ponoć na zagrzanie latemwody idzi raptem 2 lub kilka worków węgla. I tu się zastanawiam czy jest sens wogóle montować solary :roll:

pozdrowienia serdeczne z drugirj strony Wrocka :D

brzuszek pogłaskany został ;-)

Dziękujemy :D

i też pozdrawiamy

P.S. Pisalas kiedys z dziewczynami o wyborze wozka dla dziecka ?? macie juz jakies wybrane fajne spacerówki ??

musimy jakis wybrac na jesien a zielony jestem w tym temacie :roll:

Secam - Oooo piecyk już zakupiony :)

Napisz kiedy rozruch, to z chęcią posłuchałabym, jak głośno podaje opał :(

Biorąc pod uwagę, że sypialnia będzie za ścianą kotłowni, to zastanawiam się, czym wygłuszyć i co przykleić na ścianę :)

Ale maluszek rośnie.................. drożdże mu dajecie do jedzenia, czy co? :) :)

Super chłopcy wyglądają razem i psina na dokładkę :)

Pozdrowienia dla Dorotki :p

Biorąc pod uwagę, że sypialnia będzie za ścianą kotłowni, to zastanawiam się, czym wygłuszyć i co przykleić na ścianę :)

Zapraszam Gosiu - montaz za kilka dni a uruchomienie pewnie w sierpniu lub wrześniu.

Tez jakiś czas temu byłem u Peterki na oględzinach działającego pieca i radochę miałem jak małe dziecko - strzela huczy mieli pstryka cyka i szumi a jak się ptworzy to się pali - normalnie zabawa przednia. Tylko ze u mnie kotłownia daleko od mieszkalnych częsci więc mi hałas nie przeszkadza

Ale maluszek rośnie.................. drożdże mu dajecie do jedzenia, czy co? :) :)

taki duży to genetycznie po matce - ;)

Zapraszam Gosiu - montaz za kilka dni a uruchomienie pewnie w sierpniu lub wrześniu.

Tez jakiś czas temu byłem u Peterki na oględzinach działającego pieca i radochę miałem jak małe dziecko - strzela huczy mieli pstryka cyka i szumi a jak się ptworzy to się pali - normalnie zabawa przednia. Tylko ze u mnie kotłownia daleko od mieszkalnych częsci więc mi hałas nie przeszkadza

To napisz kiedy, chętnie posłucham :), Główny Majster (GM) powiedział, żeby wygłuszyć ścianę styropianem, coś jednak i tak będzie trzeba wymyślić :(

Secam - taki duży to genetycznie po matce - ;)

No z tym rośnięciem, to gdybym nie widziała Dorotki, to pewnie bym uwierzyła hahahah :lol: :lol: :lol: :lol:

Witam, pierwszy raz tu zaglądam :D

Weszłam sobie na Twój dziennik i......tak nie budowlanie......

Po pierwszych pracach na swojej działce miałeś gościa, który przyszedł na darmowe jedzonko. Tak sobie o Was wspomniałam i pomyślałam, że Ci o tym przypomnę :oops: Jakoś mi się tak miło zrobiło :oops: :wink: