Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zdjecie po nickiem

anstak

Recommended Posts

Hej,

Umiescilam kiedys zdjecie moje dzieleczki pod nickiem , no i ostatnio je usunelam, bo sie troche zdeaktualizowało ( prace trwają:).

Chciałam umieścić nowe, ale niestety nie ma szans, bo na dole jest napisane ze musi mieć max 6 kb. Przeciez to nierealne. Zmniejszam sobie te wszystkie zdjecia jak moge, zmniejszam ilosc pikseli i zeby uzyskac 6 KB to zdjecie bedzie wielkosci ziarnka grochu czyli już nic na nim nie widac - po prostu kolorowa plama. Jak sobie poradzic z tym problemem, widze ze wielu załącza pod nickiem wieksze zdjecia?

Aha co smieszniejsze starego zdjecia tez juz nie mog wstawic -o dziwo teraz tez jest za duze, a wczesniej było ok:((((

Ania

Cześć!

Tak wygląda przepisowe zdjęcie Twojej działki:

http://www.zbychdom.republika.pl/Anstak.JPG

Ma 80 x 60 pixeli i zajmuje zaledwie 1,4 kb :D

Moje jest jeszcze mniejsze, a jednak widać domek :)

W sumie to dobrze, że nie można zamieszczać większych, bo niektórzy nie mają umiaru w rozmiarze i rozwalają układ strony :-?

Zbychu- dzieki serdeczne:)

pytanie tylko jak Ty to zrobiles?, bo mi nijak nie wychodzi?

moze mam jakis zły program graficzny?

Uzywam po prostu programu do zdjec od mojego aparatu cyfrowego, bez problemu zmniejszal dotąd zdjecia tak mi sie wydawalo, ale takich minimalizmow nie osiaga, albo mu nie wychodzi, albo ja po prostu nie umiem:(

ania

Zmniejszam sobie te wszystkie zdjecia jak moge, zmniejszam ilosc pikseli i zeby uzyskac 6 KB to zdjecie bedzie wielkosci ziarnka grochu czyli już nic na nim nie widac - po prostu kolorowa plama.

Zwróć może uwagę, czy jest taka funkcja jak np. "widok" lub jakieś pole z liczbą w %. Ustaw to na 100%, wtedy zobaczysz rzeczywisty widok zdjęcia na monitorze. Może masz np. ustawione 20% i dlatego widać tylko kolorową plamkę :-? Nie zaszkodzi sprawdzić :wink:

Dzieki Rocky, ale niestety nic nie pomogło, chyba to jednak wina programu,musze zainteresowac sie jakim innym programem do zmniejszania, bo ten od aparatu zdaje sie byc do niczego:(((

Pozd

Ania

Wydaje mi się, że Twój problem polega na zapisie zdjęcia. Zapisujesz zdjęcia w formacie bmp, a ten format dużo "waży". Spróbuj zapisać w jpg.

Możesz do mnie przesłać zdjęcie, które chcesz zmniejszyć. Ja je obrobię i odeślę :)