Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wełna Rockwool kontra Isover

Recommended Posts

(...) Wymyślili sobie klejenie dwóch rodzajów wełny - jednej miększej od wewnątrz (znaczy od muru) i drugiej twardszej od strony tynku. Zastanawiam się czy się to sprawdza.

Kurcze - tak szukam i szukam, czytam o tym systemie i nie mogę dojœć o co chodzi z tym dwuwarstwowym klejeniem :-? Czyżby to był pomysł wykonawcy ? Dlaczego jedna płyta ma być bardziej miękka a druga twardsza?

Człowiek jednak faktycznie cały czas się uczy... choć to dla mnie dziwny nieco sposób :-? :-?

Producent w zaleceniach nie wspomina o czymœ takim http://www.rockwool.pl/graphics/RW-PL_OS3/images/doradztwo/Katalog/Zeszyt_11.pdf

Kurcze - tak szukam i szukam, czytam o tym systemie i nie mogę dojœć o co chodzi z tym dwuwarstwowym klejeniem :-? Czyżby to był pomysł wykonawcy ?

Nie no bez przesady. Czytałam o tym w ulotce rockwoola. Tak oryginalnie zrobione są te płyty, choć faktycznie w opisie fasrock max słowa na ten temat nie ma. Sama się naszukałam, bo tej ulotki elektronicznie nie ma. Na szczęście w informacji prasowej napisali o tym wyraźnie http://www.rockwool.pl/graphics/RW-PL_OS3/images/centrum_prasowe/informacje_prasowe/FasrockMAX-marzec_2004.pdf

Z tego co tam napisali wygląda na to że bardziej to pasuje do budynków termomodernizowanych niż nowych. Miękka wewnętrzna wartstwa dopasowuje się do nierówności ściany.

Nie no bez przesady. Czytałam o tym w ulotce rockwoola. Tak oryginalnie zrobione są te płyty, choć faktycznie w opisie fasrock max słowa na ten temat nie ma. (...)

(...) Z tego co tam napisali wygląda na to że bardziej to pasuje do budynków termomodernizowanych niż nowych. Miękka wewnętrzna wartstwa dopasowuje się do nierówności ściany.

Pomysł zaiste ciekawy, interesujšce jedynie jest to jak to wyglšda w "macaniu", czy sš to dwie płyty sklejone ze sobš czy jest to może płyta o mniejszej gęstoœci a z jakimœ twardym i grubym "welonem"?

Muszę się temu dokładniej przyjrzeć i popytać jutro wykonawców czy mieli z tym do czynienia... :-?