Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kolor ścian!! Pilnie proszę o rady!!

Recommended Posts

Hej!

Nie wiem czy się nie będę powtarzać, ale mam problem :/ Wiem, że moje pytanie nie dot. domów, ale za to dotyczy wnętrza!! :(

Przez najbliższy czas czeka mnie jeszcze ten nieszczęsny wynajem mieszkania... i w związku z tym mam kilka pytań:

1. Na jaki kolor pomalować ściany. Zasłony są niebieskie, nakrycia na łóżko, poduchy też :/

Do tej pory był jakiś chyba taki oranż, tzn. w sumie to były/są brudne ściany :/

2. Co mogę zrobic z podłogą. Jest dywan, też jakiś oranż (ni to pomarańcz, ni to beż, ani nie róż), ale również bardzo brudny. Wyprać? Położony jest na parkiecie, więc chyab nie mozna :(

Zależy mi na jak najmniejszych kosztach -> długo nie zamierzam tu mieszkać, ale chcę żyć przytulnie :oops:

Szukałem wykładzin, ale to są ceny za metr ok. 30 zł :( Za te pieniądze to ja bym mógł mieć panele :cry: Ale szkoda mi inwestować w czyjeś mieszkanie... I tak duuużo za nie płacę :/

Pozdrawiam i dzięki za wszelkie rady!!

https://forum.murator.pl/topic/59647-jaki-kolor-%C5%9Bcian-pilnie-prosz%C4%99-o-rady/

1. Najekonomiczniej będzie, jak chlapniesz pokój na biało, ale też są na rynku takie pigmenty do białych emulsji (mniej więcej 4 zł za buteleczkę). Dodajesz ich wg tabeli i odcienia jaki chcesz uzyskać. Grunt to kupić dobrą białą emulsję kryjącą i później to dobrze wymieszać. Jak jesteś odwany, to walnąłbym cytrynę, albo ciemny żółty.

Jeżeli masz jasny, słoneczny pokoik, to możesz śmiało malować ciemnymi odcieniami, ale jeżeli masz pokój zacieniony, w grę wchodzą raczej jasne odcienie. Ewentualnie można pokombinować z 2 kolorami, np.:

białe (lub żółte, czy pomarańczowe) ściany z oknem i ta naprzeciw, a błękitne, czy granatowe ściany pozostałe. Malujesz tak, jak Ci się podoba, a nad stołem, łóżkiem, czy biurkiem walisz jakiś ciekawy motyw (są gotowe szablony).

2. Podłogę zostaw w spokoju, jeżeli masz tam mieszkać nie długo, ewentualnie kup sobie np. w Ikei jakiś szmaciany chodniczek i przykryj to co Cię najbardziej wkurza.

Pozdrawiam

:D :D :D

https://forum.murator.pl/topic/59647-jaki-kolor-%C5%9Bcian-pilnie-prosz%C4%99-o-rady/#findComment-1312736

Hmm.. cytrynowy?? Cytrynowy!! :lol: Normalnie nie wpadł bym na ten pomysł, ale wydaje mi się super :)

A co do emulsji to co polecacie w normalnych cenach? Wiem, że teraz w makro jest Jedynka za 10 litrów chyba 29 zł. Może warto pomyśleć? I tak przecież 2 razy będę musiał je pomalować, żeby dobrze pokryć ściany. Co Wy na to?

Jeszcze raz dzięki serdecznie za cenne informacje!! Pozdrawiam!

https://forum.murator.pl/topic/59647-jaki-kolor-%C5%9Bcian-pilnie-prosz%C4%99-o-rady/#findComment-1313947